Yanıltıcı İddialar ve Resmi Açıklama
Son günlerde sosyal medyada ve çeşitli platformlarda, Kilis Belediye Başkanı Hakan Bilecen’in “İlimizde ilkokul 1. sınıfa bu yıl başlayan öğrencilerin 3023'ü Türk, 27.048'i Suriyeli” şeklinde bir açıklama yaptığı iddia edildi.

Ancak Kilis Belediyesi bu iddiaları yalanlayarak şu verileri kamuoyuyla paylaştı:
- Türk Vatandaşları: 3000 öğrenci (%52,56)
- Suriyeli Vatandaşlar: 2708 öğrenci (%47,44)
Açıklamada, “Kamuoyunu yanıltıcı bilgilere itibar edilmemesi” gerektiği vurgulandı.
Suriyeli Öğrenci Oranındaki Artış Dikkat Çekiyor
Resmi veriler, Kilis’in demografik yapısındaki değişimi gözler önüne seriyor. Türk öğrencilerin oranı hâlâ çoğunlukta olsa da (%52,56), Suriyeli öğrencilerin oranı (%47,44) bu dengeyi hızla değiştiren bir demografik eğilimi işaret ediyor.Bu durum, yalnızca eğitim alanında değil, kentin ekonomik ve sosyal yapısı üzerinde de belirgin etkiler yaratıyor. Kilis, Türkiye’de kişi başına en fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan illerden biri olma özelliği taşıyor.
İlkokul düzeyindeki Suriyeli çocuklarda Türkçe bilmeyenler elbette var
Bu konu Sözcü Gazetesinden İpek Özbey'in köşesinde yer alan röportajta gündem olan bir konu.Başkan Bilecen'in
"Kilis'te doğmuş, orada okuyan Suriyeli çocuklar var değil mi? Anadillerine hâkimler mi ya Türkçe'ye?" sorusuna verdiği cevabın tam metni şu şekilde: "Sığınmacılar ilk günden bugüne düzensiz ve plansız bir şekilde ülkemize alındıkları için bugün ilkokul düzeyindeki çocuklarda Türkçe bilmeyenler elbette var. Öğretmenlerimiz bu konuyu bizlere iletiyorlar. Bu konu da çözüme kavuşacak inşallah. İlimizde ilkokul düzeyinde 1. Sınıfa bu sene başlayan öğrencilerin 3 bin 23'ü Türk iken 2 bin 748'i Suriyelidir. Okullarımızda maalesef dil konusunda yeterli hassasiyet gösterilmiyor. Biz Belediye olarak bu konuda çalışmalar yapıyoruz elbette, lakin yetersiz. Bu çalışmaların milli eğitim destekli okul düzeyinde yapılması gerekliliğine inanıyoruz." şeklinde cevap vermiş.
Geri Dönüşler Gerçekleşmiyor
Kilis Belediye Başkanı’na atfedilen açıklamalarda yer aldığı gibi, Suriyeli nüfusun büyük bir kısmı geri dönmek istemiyor. Bu durum, Kilis gibi sınır illerinde toplumsal entegrasyonun yanı sıra altyapı, eğitim ve sağlık hizmetleri üzerindeki yükü artırıyor.
Uzmanlar ve Kamuoyu Ne Diyor?
Uzmanlar, bu oranın sürdürülebilirliği konusunda endişelerini dile getirirken, yerel halk arasında da artan bir kaygı gözlemleniyor. Bölgedeki bazı sivil toplum kuruluşları, Suriyeli öğrencilerin eğitiminin ve entegrasyonunun uzun vadede daha büyük sosyal projelerle desteklenmesi gerektiğini savunuyor.
Kilit Sorular
- Kilis’in demografik yapısı bu hızla değişirken, bu değişimin uzun vadeli etkileri ne olacak?
- Suriyelilerin geri dönüşü için ulusal ve uluslararası ölçekte hangi adımlar atılmalı?
Bu sorular, yalnızca Kilis değil, Türkiye genelinde mülteci politikalarının geleceği açısından da kritik önem taşıyor.Kilispostası Haber Merkezi