• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
08:31
Hüseyin Baş: 'Türkiye kendi masasını kurmalı'
08:29
BTP’den Beylikdüzü’nde çıkarma: "Milletimiz gerçek çözüm bekliyor"
08:27
Kepekçi: “Bu kapı bir parti binasının değil, milletin kapısıdır”
08:25
BTP Burdur’da saha çalışmaları devam ediyor: Vatandaştan büyük ilgi
08:24
BTP Eskişehir'den "hizmet" vurgusu: "Eskişehir'in tüm sorunlarını çözeceğiz"
08:23
BTP Afyonkarahisar’da yeni dönem: Görkemli açılış ve yoğun basın mesaisi
08:21
BTP Elazığ Teşkilatı’ndan çıkarma: Esnaf ve vatandaşla "bire bir" temas
08:20
Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Hüseyin Baş ekonomi gündemi üzerine değerlendirmeler yaptı
08:19
Hüseyin Baş’tan Bakan Tekin’e tepki: 'Bal gibi Kurtuluş Savaşı'
08:18
BTP Afyonkarahisar’da sahada ve protokolde hareketli gün
08:16
BTP 2026 Gençlik Kampı tamamlandı
08:15
BTP Kayseri Teşkilatından sahada yoğun mesai: Kadın ve Gençlik Kollarından stant çalışması
08:13
Hüseyin Baş: 'Yeni hedef 120 bin üye'
08:11
BTP gençliği Afyon Kocatepe’de buluştu
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. İslam
  3. İmamı Zeynelabidin
İslam
Yayınlanma: 16 Şubat 2016 - 09:35
Güncelleme: 18 Şubat 2016 - 11:05

İmamı Zeynelabidin

Ehl-i Beyt imamlarının 4’üncüsü İmam Ali bin Hüseyin'dir. İbadet edenlerin süsü anlamına gelen Zeynelabidin ve Seccad lakapları onu anlatır.

İslam
16 Şubat 2016 - 09:35
Güncelleme: 18 Şubat 2016 - 11:05
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
İmamı Zeynelabidin
Bir gün ve gecede 1000 rekât namaz kılan büyük İmam, alnında yaptığı secdelerin eseri olan nasırları her sene kesmek zorunda kalacaktır. Bir imamdan diğerine geçen vasiyet, şehitlerin efendisi İmam Hüseyin'den İmam Zeynelabidin'e geçtiğinde kendiyle ilgili mührü kaldırdı ve okudu: “Başını eğ ve sus. Evinden çıkma ve ölüm gelinceye kadar Allah'a ibadet et.”

İmam Zeynelabidin'in hayatı incelendiğinde bu vasiyete uyduğu için, açık kıyam yolunu değil de dua ve nasihatler ile halkı irşad ettiği göreceksiniz. Mübarek babası ile ömrünün 22 yılını geçiren İmam, imamet makamıyla şereflendikten sonra bu vazifesini 57 yaşına kadar sürdürecektir.

İmamet makamına babası İmam Hüseyin şehit edildiği anda geçmiş olan Ali bin Hüseyin'in imamlığına ilk itiraz amcası Muhammed b. Hanefiyye'den gelmiştir:

İmam Zeynelabidin (as), Muhammed bin Hanefiye'nin “Ben Hasan ve Hüseyin'den sonra emir-ül mümininin en büyük oğluyum ve Ben imamlığa daha layığım, onu Bana bırakman daha doğru olur” talebi üzerine Hacer'ül Esved'i hakem kılmıştır.

“Nitekim Hacer'ül Esved'in yanına gittiler. İmam, Muhammed'e dönüp dedi ki: Sen daha büyük olduğuna göre ilerle ve ondan tanıklık etmesini iste.”

Muhammed gidip iki rekât namaz kıldı ve imamet kendi hakkı ise ona tanıklık etmesini istedi, taş cevap vermedi. Daha sonra İmam Seccad kalkıp iki rekât namaz kıldıktan sonra seslendi:

“Ey taş! Ey Allah'ın evinin ziyaretçilerine şahit kılınan... Eğer imametin Benim hakkım olduğunu ve Allah'ın her kulunun Bana itaat etmesi gerektiğini biliyorsan şahitlik et de amcam imamette hakkı olmadığını öğrensin”

Hacer'ül Esved fasih bir Arapçayla konuşmaya başladı: “Ey Muhammed b. Ali, imamet hakkında Ali bin Hüseyin (as) ile cedelleşme. Senin ve bütün kulların Ona itaat etmesi farzdır. Onun sözünü dinle, ona itaat et.”

İmam Seccad'ın yaşadığı dönem, masum İmam'a karşı halifenin çekinmeden zulmettiği bir devirdir. Halife Abdülmelik, sırf ona eziyet olsun diye elleri zincirli bir şekilde esir muamelesi ederek İmam'ı yanına aldırmıştır.

Zühri şöyle der: “Abdülmelik bin Mervan, Ali bin Hüseyin'i, Medine'den Şam'a ihzar ettiği gün, İmam'ı zincirlenmiş ve bir grup memurun kontrolünde gördüm. İmam'ı selamlayarak yanına girdim. Eli ayağı zincirle bağlanmış olduğu halde bir odada olduğunu gördüm.

Bu manzara beni ağlattı ve 'keşke sizin yerinizde ben olsaydım ve sizde esenlik içinde olsaydınız' dedim.

İmam buyurdu: 'Ey Zühri, elimde ve ayağımda gördüklerinin Beni rahatsız ettiğini mi düşünüyorsun? Eğer bunun olmamasını isteseydim, yapabilirdim. Sen ve senin gibiler böyle bir duruma düşseydi, Allah'ın azabını hatırlamanız için olacaktı.' Bunu dedikten sonra el ve ayaklarındaki zincirler kendiliğinden açıldı ve bana 'Sadece Medine'deki iki evde onlarla bu durumda olacağım' dedi. Dört gece geçti, muhafızlar hayretler içinde gelip, zincirler yerinde duruyor ama İmam'ı bulamıyoruz. Oysaki hiç uyumuyor ve hep onu gözlüyorduk.”

Halifelik makamı ile naspedilmiş imamın birbirinden ayrıldığı dönemden itibaren, masum imamların siyaset anlayışı Allah tarafından kendilerine verilen, hak ettikleri bu makamı ümmete anlatmakla şekillenmiştir.

İmam Zeynelabidin, kendinden önceki naspedilmiş imamlarla karşılaştırıldığında en ağır baskılara maruz kalmıştır. Siyaset olarak, dedesi İmam Ali, amcası İmam Hasan, babası İmam Hüseyin gibi, mevcut halifenin yanlışlarına karşı ciddi tavır içindedir.

Onun dönemi baskıların çok arttığı bir süreç olduğu için direkt açık bir müdahale yerine, halkı dualarında verdiği mesajları ile Halife'nin yanlışlarına ve bozuk düzene karşı bilinçlendirmeye çalışmıştır.

Halife'nin Ehl-i Beyt soyuna karşı cinayetlerinin aleni şekilde yapıldığı bu dönem için İmam Muhammed Bakır şöyle buyurur: “Bu cinayetler Muaviye zamanında ve İmam Hüseyin'in şehadetinden sonra doruk noktaya ulaştı. Öyle ki, her şehirde bizim sevenlerimiz öldürülüyor, ithamlar yüzünden el ve ayakları kesiliyordu. Bizi sevdiğini söyleyen herkes zindana atılıyor, malı yağmalanıyor ve evi yıkılıyordu.

Nitekim Hüseyin'in katili Ubeydullah bin Ziyad'ın zamanı geldi, sonra Haccac derken masum imamlar bölük bölük kılıçtan geçirildi. Birinin zındık ve kâfir adı alması, 'Ali'yi sevendir' diye anılmasından çok daha iyi göründü.”

Kendinin ve yanındakilerin hürriyetlerinin kısıtlandığı, devamlı surette canlarına kastedildiği ortamı bakın nasıl anlatmıştır.

Sahife-i Seccadiye isimli dualarının toplandığı dua kitabında, 49. duası: “Nice düşmanlar düşmanlık kılıcını üzerime çekti; hançerinin ağzını Benim için biledi; keskin tarafını Benim için inceltti; öldürücü zehirlerini Benim için sulandırdı. Fakat ey Allah’ım! Sen ne kadar yüce ve kutlusun, onun içinin hainliğini ve gizlediği şeyin çirkinliğini görünce, hazırladığı tuzak çukuruna tepetaklak kendini düşürdün.”

İmam Seccad, babası İmam Hüseyin'in intikamını almak için harekete geçen Muhtar es-Sakafi ayaklanmasına karşı sessiz kalmıştır. Ancak Muhtar, Ubeydullah'ın başını gövdesinden ayırarak İmam Seccad'a gönderdiğinde, “Allah Muhtar'ı mükâfatlandırsın ve ona hayır versin” buyurmuştur.     

Dualarının yer aldığı Sahife-i Seccadiye'de, kâmil insanın yetişmesi için gerekli ölçüler ve mevcut siyasete karşı nasıl davranılacağı ile ilgili işaretler vardır.

Bu dua kitabı, düşüncelerin dile getirildiği ilmi bir kıyamdır.    

Hukuk Risalesi ise hakları anlatır.

İmam Zeynelabidin, Emevi devletinin baskı ve zulmüne rağmen, gerek İmam Hüseyin'in şehadetini devamlı surette anarak ve gerekse duaları ile yetiştirdiği talebeleriyle bir Ehl-i Beyt mektebi oluşturmuştur.

İmam, Muharrem ayının 25. günü, Velid bin Abdülmelik'in zehirletmesi ile şehadetle şereflenmiştir.

Tarihte eşine zor rastlanır bir sabır ve direnç göstererek hak davasını tamamlamıştır.

Allah şefaatinden ayırmasın. (Geniş bilgi için Prof. Dr. Haydar Baş'ın İmam Zeynelabidin eserine müracaat edilebilir.)

Prof. Dr. Haydar BAŞ

(Kilis Postası Haber Merkezi)

Bu haber 1955 defa okunmuştur.
İlginizi Çekebilir
Ramazan Bayramı Namazı Nasıl Kılınır? İşte Adım Adım Anlatım
Ramazan Bayramı Namazı Nasıl Kılınır? İşte Adım Adım Anlatım
Ramazan ve Oruç: Ayetler ve Hadisler Işığında Temel Hükümler
Ramazan ve Oruç: Ayetler ve Hadisler Işığında Temel Hükümler
Medine: Kalbin Eğitildiği Şehir
Medine: Kalbin Eğitildiği Şehir
15 Ağustos Cuma Hutbesi Konusu
15 Ağustos Cuma Hutbesi Konusu "Kul Hakkı Ateşten Gömlektir"
Son Haberler
Hüseyin Baş: 'Türkiye kendi masasını kurmalı'
Hüseyin Baş: 'Türkiye kendi masasını kurmalı'
BTP’den Beylikdüzü’nde çıkarma:
BTP’den Beylikdüzü’nde çıkarma: "Milletimiz gerçek çözüm bekliyor"
Kepekçi: “Bu kapı bir parti binasının değil, milletin kapısıdır”
Kepekçi: “Bu kapı bir parti binasının değil, milletin kapısıdır”
BTP Burdur’da saha çalışmaları devam ediyor: Vatandaştan büyük ilgi
BTP Burdur’da saha çalışmaları devam ediyor: Vatandaştan büyük...
BTP Eskişehir'den
BTP Eskişehir'den "hizmet" vurgusu: "Eskişehir'in tüm sorunlarını...
Kilis Sınırında Hareketlilik Sürüyor
Kilis Sınırında Hareketlilik Sürüyor

Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.