Kilis sınırları içerisinde bulunan Oylum Höyük doğu-batı yönünde Fırat Vadisi ile Amik Ovası; kuzey-güney yönünde ise Kuzey Suriye ile Anadolu platosu arasında bir kesişme noktasında bulunuyor.Kilis bölgede stratejik bir konuma sahiptir. Kilis Anadolu, Suriye ve Mezopotamya kültürlerinin kesiştiği bir merkez özelliği taşımaktadır. Bu nedenle tarih boyunca çeşitli dönemlerde orduların, kervanların geçtiği bir uğrak noktası olmuştur. Tarin boyunca Kilis bölgesi sürekli iskan görmüştür. Oylum Höyük bölgeye hakim konumu ile Ortadoğu’nun en büyük höyüklerinden birisidir.
Oylum Höyükte şu an kesintisiz devam eden kazı çalışmaları Gaziantep Üniversitesi ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla Prof. Dr. Atilla Engin başkanlığında yürütülüyor. Oylum Höyük'te kazı çalışmaları çok eskiye dayanır. Kilis Valiliği resmi sitesinden edinilen bilgiye göre bu bölgedeki araştırmaların başlangıcı 1900'lü yılların başlarıına kadar uzanır. Geriye dönük bakıldığında bölgede kazı çalışmlarının dönem dönem yurt içinden ve dışından bilim insanlarının katkılarıyla devam ettiği görülüyor. Kilis Postası ekibi olarak Oylum Höyük kazı çalışmalarına yerinde tanıklık ettik. Prof. Dr. Atilla Engin'den bilgiler aldık.Prof. Dr. Engin, "Oylum Höyük’teki kazılarda Kalkolitik Çağ’ın Ubeyd ve Uruk evrelerine ait yerleşim tabakaları Mezopotamya ile bağlantılar gösterirken, Erken Tunç Çağı’ndan itibaren kendine özgü bölgesel bir karakter sergilemekte olduğunu" söyledi.Engin, "Uygarlıkların kurulduğu bu bölgenin insanlık tarihinde çok önemli olan “Bereketli Hilal” in batı yarısını oluşturduğu"nun da altını çizdi. Sayın Engin, "buluntular arasında mühürlerin ve yazılı belgelerin önemli bir yer tuttuğunu ve Oylum Höyük’ün bölgedeki bir yönetim merkezi konumunda olduğunu" belirtti.Yaptığımız görüşmede; Kazı Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin; "buldukları tabletlerden hareketle oylum höyük tarihinin bundan 11 bin yıl önceye kadar uzandığını" söyledi. 

Kilispostası Haber Merkezi

Bereketli Hilal Bölgesi Arkeeolojik Çalışmaları
Güneydoğu Bölgesinden Mezopotamya'ya kadar uzanan Bereketli Hilal denilen bölgede son yıllarda yapılan arkeolojik çalışmalar insanlık tarihine ışık tutuyor.Şanlıurfa il merkezine 18 km uaklıktaki Haliliye İlçesi Örencik Köyü yakınlarındaki Göbeklitepe'de yapılan kazı çalışmalarında özellikle 3. tabakada MÖ 9 bin - 10 bin yıllarına ait Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ A evresine ait kalıntılar bulunmuş idi. Kazıda çıkarılan yapıtların radyokarbon tarihlendirmesi yapıldığında tüm yapıların aynı çağa ait olmadıkları bulunmuş idi. Göbeklitepe'de özellikle D yapılarının (D Yapısı: Ortaya çıkarılna dört yapının merkezinde yükseklikleri 4-5 metre olan dikilitaşlar) radyokarbon tarihlendirmelerine göre M.Ö. 10 bin yılın ortalarında inşa edildikleri tespit edilmişti. Bu verilere dayanarak Göbeklitepe 12 bin yıl önceye dayanan tarihi ile "tarihin sıfır noktası" olarak kabul edilmektedir.Oylum Höyük'te Kazı çalışmaları devam ediyor
Kilis Oylum Höyük'te de 11 bin yıl öncesine tabletlerin bulunması, Bereketli Hilal Bölgesi içinde olan bu bölgelerin tarihine olan ilgi ve alakayı daha da artırmıştır. Halen devam eden gerek Göbeklitepe gerekse Oylum Höyük kazıları belki de bizlere çok daha eski tarihlere ait verileri çıkaracak. Kim bilir?

