“Performansa göre ek ödeme” Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Yeni bir modele geçiyoruz. Biz buna Beyaz Reform diyoruz. Bazı konuları 15 Ağustos’tan sonra anlatacağız."diyerek anlattığı modeli Ödül ve teşvik esaslı bir model olarak tanımladı. Performansa yönelik ek ödeme sistemi eski Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ döneminde getirilmiş idi.Resmi Gazetede yayınlanan yeni yönetmelik ile yeni bir döneme geçilmiş oldu.
Ek Ödemeler Maaşa Eklendi
Üniversitelerde olanlar dahil bütün sağlık çalışanlarının sabit ek ödemeleri merkezi yönetim bütçesine aktarılarak maaşa eklendi. Eğitim kliniği başarısına göre asistanlara pozitif ayrımcılık yapılacak. Mesai sonrası görev yapan asistan hekimler ve hekim dışı personel ek ödemeden yararlanacak. Taban ödemesi memur maaşı artışına göre düzenli artacak, mahsup edilmeyecek. Böylece sağlık çalışanlarının aylığı;
- Memur maaşı,
- Sabit ödeme ve
- Taban ödemesinden oluşacak.
Döner Sermaye Ödemesi
Döner sermayede Taban Ödemesi ile yeni bir sabit ödeme oluşturuldu. 15 Ağustostan itibaren ödenecek olan taban ödemesi, Eylül itibariyle maaşla birlikte bordroda yer alacak. Taban ek ödemesi, yıllık izinde 12 gün için ve hastalık sebebiyle raporlu olma durumunda da geçerli olacak, kesilmeyecek.
Teşvik Sistemi Uygulanacak
Hastanelerde bireysel iş yüküne bağlı teşvik ödemesi uygulanacak. Sunulan sağlık hizmetleri, kurulacak sistem ile sağlık çalışanlarının teşvik ödemesine yansıyacak. Döner sermaye ek ödemelerinde tüm çalışanlara birbirine yakın ödeme yapılacak Sadece hastanelerin teşvik ödemelerinde tahakkuk, kaynak kullanım verimliliği, finansal sürdürülebilirlik ile kurum hedeflerine ulaşma gibi hususlar etkili olacak. Poliklinik hizmetlerinin teşvikte ağırlığı artırılacak. Mesai sonrası çalışma, günlük iş yükü dikkate alınmak kaydıyla teşvik edilecek. Normal doğumu teşvik amacıyla kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinde ek bir teşvik uygulanacak.
Neden Sağlık Çalışanlarına Tek Ödeme Yapılmıyor?
Uzun döndemden beri sağlık çalışanlarının talebi emekliliklerine de yansıyacak şekilde tek ödeme şeklinde aylık gelirlerini almak. Uzun yıllardan beri performans ödemesi ile alınan ücretler sağlık çalışanlarının emekliliklerine yansımıyor ve ek ödemeler şeklinde veriliyor.
Türk Tabipler Birliği'nden Yeni Yönetmeliğe Tepki
"Tek ödeme istiyoruz. Bunun da emekliliğe yansımasını istiyoruz. Bu yönetmelik karmaşık, emek sömürüsünü artıran performans sisteminin daha belirgin halde hissedildiği yönetmelik. Bu yönetmelikte çok dikkat çekici maddeler var. Mesela bir devlet memuru bir kınama ceza almışsa ona ikinci bir cezayı öngörüyor ve o memurun bir aylık ek ödemesini kesiyor. Bu, bir anlamda mali şiddet. Bunun gibi birçok madde var."
Yönetmelik çok karışık
TTB Yönetmeliği çok karışık olarak yorumluyor. Ve performasın adı teşvik olmuş gibi. Bu anlamda kamuda performans baskısı devam edecek.Hekimlerin hedef ücrete, yaşamını kazanmak için çok daha fazla hasta bakması, çok daha fazla sayıda ameliyat yapması gerekliliği yine devam ediyor. Dolayısıyla yönetmelik de ana iskelet aynı.
Yine Aile Hekimlerini Kapsamayan Bir Yönetmelik
Aile hekimleriyle ilgili de bir düzenleme yapılacağı söylenmişti. Bu ek ödeme yönetmeliği, aile hekimlerini kapsamayan bir yönetmelik. Ve tek ücrete geçilmemesi, isimleri değişse de hep daha çok hasta bakmayı dikte eden, vatandaşa kaliteli hizmeti ikinci plana alan karmaşık maaş hesaplama yöntemleri devam ediyor. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)