• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
10:03
Dolar - Euro - TL Kuru 5 Temmuz 2025
10:02
Altın Fiyatları 5 Temmuz 2025
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kilis Güncel
  3. Tatil Sonrası Depresyon
Kilis Güncel
Yayınlanma: 08 Ağustos 2022 - 08:51
Güncelleme: 08 Ağustos 2022 - 09:55

Tatil Sonrası Depresyon

İnsanların büyük bir çoğunluğu tatil sonrası depresyon yaşıyor ve gündelik hayata adaptasyonda sorun yaşıyorlar. Peki tatil sonrası depresyonu yaşamamak için neler yapmalı? tatil sonrası adaptasyon nasıl sağlanır?

Kilis Güncel
08 Ağustos 2022 - 08:51
Güncelleme: 08 Ağustos 2022 - 09:55
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Tatil Sonrası Depresyon
Bir çok kişi için yaşanılan yılın en harika zamanından kaçınılmaz işe dönüş sonrası tatil sonrası hüzünlerini de beraberinde getirebilir.

Bilimsel çalışmalar, tatil yapan insanların %64'ünün tatil depresyonundan etkilendiğini bildiriyor ve bu durum çoğunlukla mevsimin finansal, duygusal ve fiziksel stresi tarafından tetikleniyor.

Tatil Sonrası Sendromu Nedir?

Tatil sonrası sendromu, stres veya depresyon olarak da bilinen bu durum bir çöküş olarak tanımlanabilir. 

Tatil sonrası hüznü, bir kaygı veya duygudurum bozukluğunun aynı karakteristik semptomlarının çoğunu paylaşır:

  • Uykusuzluk,
  • Düşük enerji,
  • Sinirlilik,
  • Konsantre olma zorluğu ve
  • Endişe
Ancak klinik depresyondan farklı olarak, bu bulgular uzun süreli olmaz.

Peki, bu göz kamaştırıcı tatil sonrası gelişne bu durum neden kaynaklı? 

Önemli bir olaydan sonra stres hormonlarının aniden geri çekilmesi burada ana sebep olarak görülüyor. İster bir düğün, ister önemli bir son tarih veya tatiller olsun, bu olayların hepsi biyolojik ve psikolojik iyiliğimiz üzerinde derin bir etki oluşturabilirler. 

Aslında burada yaşanan durum, beynin, belirgin şekilde farklı deneyimler arasında uyum sağlarken düzeni yeniden sağlamaya çalışma şeklidir. Tatil dönemleri temel olarak normal rutin hayatttan büyük bir ayrılma dönemi olduğu için beyin bu iki farklı dönem arasında geçişi sağlamak gayretindedir. 

Belki de doğal bir süre olan bu durumu en rahat şekilde atlatmak için dikkat edilecek hususlar vardır.

Tatil sonrasında ruh sağlığını düzenlemek için neler yapılabir?

Psikoloji Uzmanı Kln. Psk. Müge Leblebicioğlu Arslan, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmeler sırasında; “Bu durum son derece normaldir. Ancak bu adaptasyon süresinin uzaması kişilerin iş ve sosyal yaşamlarında bir takım sorunların oluşmasına neden olabilmektedir. Kişilerin tatil sonrası ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek belirtiler şu şekilde sıralanabilir.” dedi. 

Bu dönemde yaşanan bulguları sınıflandırabiliriz: 

Sosyal belirtiler

İnsanlara karşı savunmacı bir tutum sergilemek, sürekli hata bulmaya çalışmak, problemleri dışsallaştırmak, insanlara güvenmemek, iş yerinden ayrılmayı istemek, toplantılara ya da randevulara gitmek istememek gibi belirtiler görülebilir.

Zihinsel belirtiler

Muhakemede güçlük, düşük iş kalitesi, düşük verimlilik, konsantrasyonda güçlük, unutkanlık ve karar vermede güçlük gibi belirtiler görülebilir.

Duygusal belirtiler

Tükenmişlik hissi, isteksizlik ve ilgisizlik, olumsuz duygu deneyiminde artış, öfke kontrolünde güçlük, aşırı hassasiyet, öz güvende düşüş, endişe kaygı ya da depresif belirtiler görülebilir.

Fiziksel belirtiler

Enerji kaybı ve yorgunluk, iştahsızlık uykuya dalmakta ya da uyanmakta güçlük ve bedensel ağrılar görülebilir.

Tatil sonrası adaptasyon sorunu yaşamamak için ip uçları: 

1. İyi olma halini sadece tatile gitmeye bağlamaktan kaçının

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki kişilerin yaşamdan aldıkları doyum ne kadar yüksekse psikolojik iyi olma halleri de o kadar yüksek olabilmektedir. Yüksek yaşam doyumu için kişinin gerçekliği ile beklentisi arasında bir dengenin olması gerekir. Dolayısıyla yaşamdan aldıkları doyum yüksek olan kişiler bu sürece daha rahat uyum sağlayabilmektedirler. Yaşam doyumunu arttıran tek faktör tatil süreci değildir. Kişiler iyi olma halini tek bir nedene ‘’tatile gitmeye’’ bağladıklarında sonucu hüsran olabilir.

2. Tatil sürecine çok yüksek anlamlar yüklemeyin

Tatile gitmeye yüklenen anlamlar gerçekçi boyutta olması, tatil sonrası sendorumunun oluşmasını engellemede son derece önemlidir. Örneğin; günlük hayatında işi ya da partneriyle problemleri olan birinin ‘’bir tatile gitsem kendimi çok iyi hissedeceğim.’’ şeklinde düşünebilir ve bu düşüncesi kişide tatile gitme isteğini harekete geçirebilir. Mevcut düşünce tatil kavramına büyük beklentiler yükleyen bir düşüncedir. Bu düşünceye sahip olan kişi mevut problemin kendisini değil hissettiği duyguyu gidermek istiyor olabilir. Kişi tatile gittiğinde duygusal anlamda kendisini daha iyi hissedebilir, hissetmeyede bilir ancak tatil sonrası problemin halen devam ediyor olması kişinin mevcut iyi hissetme beklentisine uymayacağından, kişilerin duygusal anlamda güçlükler yaşamasına neden olabilir. Bu nedenle kişilerin, tatilin kısa ve keyifli bir süreç olduğu ancak tatil kavramının iyi hissetme halini sonsuza kadar olumlu yönde etkileyecek sihirli bir değnek olmadığını düşünmeleri psikolojik iyi oluş ve yüksek adaptasyon açısından son derecede önemlidir.

3. İş hayatınızdaki memnuniyet düzeyinizi yüksek tutacak tedbirler düzenlemelere odaklanın

Yapılan çalışmalarda iş memnuniyet düzeyi yüksek olan kişilerin tatil sonrası daha fazla yüksek adaptasyon gösterdikleri görülmektedir. Bununla birlikte iş hayatındaki problemler ya da düşük memnuniyet düzeyi kişiyi tatil öncesi de strese sokabilmekte ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Dolayısıyla tatil öncesi örneğin ‘sorun yaşanılan kişiyle problemi konuşma, yardım isteme ya da iş yeri değişikliği’ gibi mevcut probleme yönelik çözüm odaklı yaklaşımlarda bulunmak psikolojik iyi oluş açısından son derece önemlidir.

4. Tatil öncesi işlerinizi biriktirmekten kaçının

Tatile çıkmadan önce biriken işlerinizi azaltabildiğiniz kadar azaltın. Böylelikle tatil sonrası gelen sorumluluklarla baş edebilmeniz kolaylaşabilir.

5. İş ve eğlenci hayatınızda denge kurun

Dinlenme süreci sadece yıllık izin gibi tatil süreçleriyle ilişkili değildir. Kişilerin iş ve eğlence hayatında bir denge sağlıyor olmaları ruh sağlığı açısından son derece önemlidir.

6. Spor yapmak, hobi faaliyetleri gibi faaliyetlerinizi tüm yaşamınıza yayın

Tatil sonrasında hobilerinizle ilgilenin, sosyalleşmeye zaman ayırın ve sevdiklerinizle birlikte vakit geçirin. Özellikle spor yapmak serotonin hormonu düzeyini yükselterek, tatil sonrası hissettiğiniz olumsuz duygunun yoğunluğunun azalmasına yardımcı olacaktır.

7. Tatil sonrasında işlerinize yapacağınız bir planlama çerçevesinde başlayın

Planlamalar başlangıçta kişide stres ve kaygı uyandırabilir. Ancak öncelikli tamamlanması gereken iş, proje ve toplantı gibi planların yapılması, belirsizliğin oluşturduğu olumsuz duyguyu azaltarak kişiyi uzun vadede rahatlatır.

8. Tatil dönüşerinizde yaşamınızla ilgili radikal kararlar vermekten kaçının

Tatilin verdiği yüksek enerji ve motivasyon sizi yeni planlamalar yapmaya ya da hayatınızla ilgili önemli kararlar almaya itebilir. Ancak yüksek motivasyonla üzerine düşünülmeden ve planlama yapılmadan ‘iş yeri değişikliği, taşınma, yeni ve önemli bir proje’ gibi alınan kararlar uzun vadede kişiyi olumsuz etkileyebilir.

9. Tatil sürecinde rutin hayatınız ve düzeninizi tamamen bozacak eylemlerden uzak durun

Rutinler kişinin ruh sağlığında önemli bir koruyucu faktördür. Tatil sonrası rutinlerde bozulmalar görülebilir. Bu süreçte günlük rutinize dönebilmek için kendinize zaman tanıyın. Özellikle tatilden bir kaç gün önce örneğin akşamları rutin saatlerinizde yatmak ve erken uyanmak gibi günlük rutinlerinize dönmeye çalışın.

10. Tatil sonrası adaptasyon sorununuz uzun süre devam ederse uzman desteği almaktan çekinmeyin 

Tatil sonrası adaptasyonda yaşadığınız güçlükler giderek artıyorsa mevcut durumla baş etmekte güçlük yaşıyorsanız, duygu yoğunluğunuzda bir azalma olmuyor ya da duygunun şiddeti giderek artıyorsa, ve bu durum günlük hayatınızı, işinizi ve işlevselliğinizi olumsuz yönde etkilemeye başladıysa bu durumda psikoterapi desteği almanız psikolojik iyi olma haliniz açısından oldukça önemlidir.  (BSHA)

Bu haber 916 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Çalık Camii Açılışında Toplumsal Hafıza ve Birlik Vurgusu!
Çalık Camii Açılışında Toplumsal Hafıza ve Birlik Vurgusu!
Yeni Fakülte, Yeni Ufuklar: Üniversitemiz Spor Bilimleri Alanında Güçleniyor!
Yeni Fakülte, Yeni Ufuklar: Üniversitemiz Spor Bilimleri Alanında Güçleniyor!
Gaziantep Milletvekili İrfan Çelikaslan’dan Rektör Akman’a Ziyaret!
Gaziantep Milletvekili İrfan Çelikaslan’dan Rektör Akman’a Ziyaret!
Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde Önemli Ziyaret: Milletvekili Dal ile Rektör Akman Bir Araya Geldi
Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde Önemli Ziyaret: Milletvekili Dal ile Rektör Akman Bir Araya Geldi
Son Haberler
Emekliler Baş Tacıdır, Hakkı Teslim Edilmeli!
Emekliler Baş Tacıdır, Hakkı Teslim Edilmeli!
"Bugün İslam dünyasının her bir noktası Kerbela"
Kerbelâ Ruhu Bizi Diriltecek Olandır
Kerbelâ Ruhu Bizi Diriltecek Olandır
Dolar - Euro - TL Kuru 5 Temmuz 2025
Dolar - Euro - TL Kuru 5 Temmuz 2025
Altın Fiyatları 5 Temmuz 2025
Altın Fiyatları 5 Temmuz 2025
Altın fiyatları 8 Ağustos 2022
Altın fiyatları 8 Ağustos 2022

Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.