• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
09:53
Dolar - Euro - TL Kuru 9 Temmuz 2025
09:51
Altın Fiyatları 9 Temmuz 2025
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. AB bir inanç birliğidir
Dünya
Yayınlanma: 30 Mart 2021 - 11:02
Güncelleme: 31 Mart 2021 - 09:38

AB bir inanç birliğidir

Batıda AB'ye bu derece bir mana, bir mahiyet yüklenmesinin asıl sebebi, Batı, Hıristiyan milletlerin, fertlerin oluşturduğu bir topluluktur.

Dünya
30 Mart 2021 - 11:02
Güncelleme: 31 Mart 2021 - 09:38
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
AB bir inanç birliğidir

Batıda AB'ye bu derece bir mana, bir mahiyet yüklenmesinin asıl sebebi, Batı, Hıristiyan milletlerin, fertlerin oluşturduğu bir topluluktur. Adı Fransa da olsa, Almanya, İngiltere de olsa, Romanya da, Bulgaristan da olsa bu insanların tamamı Hristiyan'dır. Katolik'tir, Protestan'dır. Ortodoks'tur, ama netice olarak din olarak bu insanlar Hıristiyanlığı benimsemişlerdir.

Medeniyetlerin merkezinde aslolan da dinlerdir. Yani her milletin örfü, geleneği, estetik anlayışı mutlak surette din kaynaklıdır. Hatta hukuku bile din kaynaklıdır. Roma hu kukuna. Fransız hukukuna gidin; "dini kabul etmiyoruz" diyen hangi topluluğa giderseniz gidin, baktığınızda, temelde gerek aile, gerek iktisadi hukuku, gerek ceza hukukunun din kaynaklı olduğunu görürsünüz.

İşte sen böyle bir topluluk içerisinde, büyük bir teslimiyet içinde olacaksın. Bu, her şeyini değiştireceksin manasına gelir. Böyle değilse, çıksınlar, "böyle değildir" desinler…

Bence, küreselleşmenin hakim olduğu bu dünyada, değerlerimizi, kesinlikle koruyamadığımız gibi böyle bir derdimiz de yok.

Halbuki Batıya baktığımız zaman, bir Amerikalı Amerikalı gibidir. Bir Fransız, Fransız gibidir. Bir Alman, Alman gibidir. Bir İtalyan, İtalyan gibidir. Yani aynı medeniyeti paylaşmalarına rağmen benlik duygusu hakimdir.

Ne hikmetse, çok zamandan bu tarafa biz bu duyguyu kaybettik. Yani millet olma zevkini, şuurunu, kıymetini, esasını unuttuk. Biz, büyük bir milletiz. Bunu dediğimiz takdirde. "Biz, bize benzeriz. Bizden başkası gibi olmamız mümkün değildir" hükmünü verip de hayata ve kurallara baktığımız zaman çok farklı globalleşme görürüz.

O globalleşmede biz başkasına benzemek yerine, menfaatimize olduğu kadar orada yerimiz olur. Olmadığı müddetçe onlar, bizden olurlar. Yani millet olarak biz, kendimizi merkeze oturtmalıyız.

Türk-İslam medeniyeti ile Hıristiyan-Batı medeniyeti arasında çok fark vardır. Elma ile armut nasıl ayrı ayrı varlıklarsa, Türk-İslam medeniyeti ile Batı medeniyeti de öyle ayrı varlıklardır.

Neden her ikisi ayrı ayrı şeylerdir?

Bizim medeniyetimizin temelinde Tevhid akidesi hakimdir. Bizim dinimiz Tevhid dinidir. Onun için bizim hayatımızda nifak yoktur, beraberlik vardır. Sosyal hayatımızda, içtimai, hukuki, ahlaki hayatımızda, her şeyimizde birlik hakimdir. Peki, Batıda ne vardır? Batıda Tevhid yoktur. Batıda teslis vardır.

Batı medeniyetinde kurumların, kuralların öne çıktığını görürüz. Bizim medeniyetimizde insani davranışların, insanlığın, insanca yaşamanın öne çıktığını görürüz.

Batı medeniyetinin debdebeli olduğunu zannedersin. Bizimki çok sadedir. Çok mütevazidir. O bir ahlaktır, bir fazilettir, bir adalettir, bir hürriyettir, bir sevgidir, bir dostluktur, bir anlayıştır, yardımlaşmadır, el tutmadır, ayak olmadır, gönül vermedir.

Yani bizim medeniyetimiz, bir ahlak manzumesidir. Birinde taşları bir araya getirerek bir binayı oluşturmanın adına medeniyet derken, diğerinde o binanın içerisinde mutlu yaşamanın, huzurlu olmanın adına medeniyet denir…

Batıda, sekülarizm hakimdir. Her şeyi yargılama hakimdir. Onun için orada sosyal kurallar yargılanır, ahlak yargılanır, din yargılanır, Allah yargılanır, her şey yargılanır.

Din yargılandığı için de bin sene evvelki dinin olmasına gerek yoktur. Aynı din, aynı peygamber kabul edilir, ama bin sene sonraki insan o dine başka kurallar koyar.

Bizim dünyamızda, bizim medeniyetimizde vahye teslimiyet ve mutlak doğruyu kabul etme anlayışı, yaşayışı hakimdir." (Prof. Dr. Haydar Baş, Niçin türkiye eserinden) H: AknAydn

(Kilis Postası Haber Merkezi)

Bu haber 2627 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
DEM Parti Heyetinin Irak Temasları ve 27 Yıl Önce Yapılan Uyarılar
DEM Parti Heyetinin Irak Temasları ve 27 Yıl Önce Yapılan Uyarılar
Küba'da Art Arda Depremler Meydana Geldi
Küba'da Art Arda Depremler Meydana Geldi
Sosyal medyada “Ev Yapımı Dubai Çikolatası” akımı!
Sosyal medyada “Ev Yapımı Dubai Çikolatası” akımı!
Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi: Nasrallah’ın Şehadeti ve Ortadoğu'nun Geleceği!
Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi: Nasrallah’ın Şehadeti ve Ortadoğu'nun Geleceği!
Son Haberler
Dolar - Euro - TL Kuru 9 Temmuz 2025
Dolar - Euro - TL Kuru 9 Temmuz 2025
Altın Fiyatları 9 Temmuz 2025
Altın Fiyatları 9 Temmuz 2025
BTP liderinden Sözcü TV’nin kapatılmasına tepki
BTP liderinden Sözcü TV’nin kapatılmasına tepki
Dolar - Euro - TL Kuru 8 Temmuz 2025
Dolar - Euro - TL Kuru 8 Temmuz 2025
Altın Fiyatları 8 Temmuz 2025
Altın Fiyatları 8 Temmuz 2025
İnsanlar bildikleri şeyin çocuklarıdır'
İnsanlar bildikleri şeyin çocuklarıdır'

Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.