• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
11:23
Altın Fiyatları 4 Haziran 2026
11:23
Dolar - Euro - TL Kuru 4 Haziran 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Prof. Dr. Haydar Baş
  3. En güzel örnek Hz. Muhammed (s.a.a.v)
Yayınlanma: 26 Şubat 2022 - 11:13

En güzel örnek Hz. Muhammed (s.a.a.v)

26 Şubat 2022 - 11:13
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş

Dinde bir vahiy vardır, bir de bu vahyi tebliğ eden peygamber vardır. Neden vahiy var, neden peygamber var?
Allah'ın maksadı vahiyle bildirilir. Maksadı bildiren de peygamberdir. Yani peygamberler, o vahyi uygulayan insanlardır. Aksi taktirde eğer her insanın anladığı gibi olsaydı bunun din değil de bir düşünce sistemi olması gerekirdi.
Yani bir felsefe ekolü olsaydı böyle olabilirdi. Bir insan "Ben, anladığımı yaparım. Anlamak istediğimi uygularım" derse, o zaman bu din olmaz.
Ne olur? Bir felsefe olur. Kimin dini olur? Senin dinin olur. Her ne kadar adına "İslam" diyorsan da senin dinin olur.
Denilebilir ki: "Ama hocam, bu adam ayet okuyor." Okuyor ama tadı farklı, hem de çok farklı. Kafasının içerisindeki sınırları belli beyniyle meseleleri çözmeye çalışıyor. Halbuki müşahhas bir örnek var. Âyet-i kerimede, "Muhammed'imde sizin için güzel örnek vardır" buyuruyor Allah (c.c.).
Sünnet'in asıl mânâsı nedir?
Bakınız, Allah'ın Sevgilisine sahabe soruyor: "Ya Resûlallah! Namazı nasıl kılacağız? Emredildi ama nasıl kılalım?" "Anladığınız gibi" demiyor. "Kur'an'ı açın, okuyun ve anladığınız gibi namazı kılın" demiyor. "Benden gördüğünüz gibi kılın" diyor…
Resûlullah sabretti ama nasıl? Resûlullah'ın kanaati var. Mesela, "İnsanların kanaatkâr olması lazım" diyoruz. Acaba Peygamber'in kanaati nasıldı? "Kanaat" dediğimiz şeyin ölçüsü Peygamber'de nasıldır?
Peygamber Efendimiz hanımlarını sevdi, insanları sevdi. Ama nasıl sevdi? Mesela hanımına, ashabına gönül koydu. Buna biz, halk arasında "darılmak" diyoruz. Bunun tarzı nasıldı?
Bütün bunlarda ölçü kim olacak? Allah'ın, "ölçü" diye gönderdiği Muhammed Mustafa'sı olacak. O'na benzemeye çalışacak. Hepimiz O'na benzemek isteyeceğiz. Ahlak bakımından, davranış bakımından, huy bakımından...
Sünnet, işte bu örnek hayatın huy olarak bize transferidir. Yani Hz. Peygamber'de bulunan o güzel ahlak-ı hamidenin bizim iç tabiatımızda hakim olmasıdır. Sünnetin asıl mânâsı budur.
Münferit anlamda Sünnet çoğalabilir. Ama Sünnet-i Seniyye, bir hal tarzıdır, bir ahlak tarzıdır. Bir modeldir. Ahlak modelidir. "İnsan-ı kamil" dediğimiz insan, o modeli kendi iç tabiatında hakim kılmaya çalışır.
"Ama hocam! Filancı, Peygamber Efendimizin sadece bir hareketine Sünnet diyor. Bunun manası nedir?" diye sorulursa, deriz ki: O, taklitten işin tahkikine gidileceğini bildiği için "hiç olmazsa biz buradan taklitle işe başlayalım, işin ruhunu da yakalarız" diyor.
Terbiyede taklit esastır. Yani siz çocuğun mantığına hitap ederek, ona anlatarak onu adam edemezsiniz. Akşama kadar konuş, konuş bir şey elde edemezsiniz. Ona bir mesele anlatırsın ama o çocuğu istediğin noktaya taşıyamazsın.
O bir haldir. Davranış biçimidir, stildir. İşte onu ortaya koyacaksın, koyacağız. O da kim gibi olacak? Tabir-i caizse herkes, Hz. Peygamber'i hayatına geçirmekle yarış yapacak.
Hangi konuda? Kur'an'ı anlamada. "Ben, Kur'an'ı anladım" diyebilir bir insan. Ama kim gibi? Hz. Muhammed Efendimiz (s.a.v.) gibi anlarsan olur. Eğer sen O'nun Sünnet'ini, hadislerini devre dışı bırakırsan olmaz.
Çünkü Kur'an'ı en güzel anlayan Hz. Peygamber'dir. Hayatına en güzel geçiren Hz. Peygamber'dir. Anlatan Hz. Peygamber'dir.
Şimdi sen, O'nun anlatmasından, uygulamasından şüphe edersen o senin anladığın Kur'an, Kur'an olmaz. Ne olur? Senin kendi kafandaki fitnen olur.
"Riya"nın adına o zaman sen "tevazu" dersin. Adam riya yapıyor, "tevazu" diyor. Niye? Peygamber modelini görmemiş de ondan.
Adam geliyor, dinine hakaret ediyor. Orada celal meşrep olup "ne yapıyorsun?" diyeceği yerde güya halim selim oluyor. Bunun adına riya denir. Tevazu çok daha farklı bir şey. Bütün bu sınırları ortaya koyacak olan Allah'ın Sevgilisidir.
O'nun hayatını onun için çok okumak, okuyanla arkadaş olmak lazım, O'nun hayatını kendine örnek edinmiş insan-ı kamille birlikte olmak lazım.
Peygamber Efendimizin ruhaniyeti diridir
 
Sonra Peygamber Efendimizin insan olarak kıyamete kadar devam eden bir yönü var. Ruhaniyeti -ayetle sabit- diridir. Yani siz, O'nu öldü zannederseniz çuvallarsınız. Evet, cesedi aramızdan ayrıldı ama ruhaniyeti tasarruf ediyor. Eğer trafolara iyi yaklaşırsan, ana trafo ile ilişkini iyi kurarsan, oradaki enerjinin esintisinden sen de istifade edersin. Ben şahsen Peygamber Efendimize inanmayı bu mânâda anlıyorum. Böyle anlayacağız.
Nitekim hacca giden arkadaşlar bazen harikulade hallerden bahsediyor. Diyelim bir tanesinde psikolojik bir hal oldu. İkincisinde oldu. Milyonlarca insanda hep böyle mi olur? Sonra bu psikoloji niye burada olmuyor da orada oluyor?
Bu aşamada şöyle bir soru da mânidardır: "Biz, Cenab-ı Peygamber Efendimizin ahlakını nasıl ahlak edinebiliriz?"
"Üzüm, üzüme baka baka kararır" der atalarımız. Taklit edeni, taklit edeceğiz. Bu insanları arayacağız ve arkadaş edineceğiz; onlarla dost olacağız. Arayan Mevla'sını bulur; bunda hiç kimsenin şüphesi olmasın.
Kısacası, Kur'an-ı Kerim'in anlattığı ve Peygamber Efendimizin ortaya koyduğu insan modeli sadece geçmişe ait değildir. Bu güzel ahlak günümüzde de kâmilen yaşanabilir.
Bu eğer geçmişe ait bir hal olmuş olsaydı o zaman Allah'ın adaletinden şüphe etmek gerekmez miydi? Haşa! O, adil-i mutlaktır.
Bizi bundan sorumlu tutacağını bildirdiğine göre, her devirde bu örneği yaşa-tacak insanlar hep var olacaklardır. Bu, kıyamete kadar bakidir. İnsanı Allah'a kul edecek bu örnekler, Resûlullah'ın rıhletinden sonra Ehl-i Beyt çatısında toplanmıştır yani bu vazifeyi Ehl-i Beyt soyundan gelen İmamlar üstlenmişlerdir.
Onlardan sonra da aynı cevherden beslenen mâneviyat erbabı bu vazifeyi icra etmektedirler. Bunda hiç kimsenin kuşkusu olmasın.
Cenab-ı Vacibu'l-Vücud Hazretleri, bizi hem dünyada hem de ukbada bu insanlarla beraber eylesin...
(Prof. Dr. Haydar Baş, İcmal Dergisi Ağustos 2017)
 

Bu yazı 707 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Gadir-i Hum Bayramınız mübarek olsun - 04 Haziran 2026
  • 'Çekilirsen aradan geri kalır Yaradan' - 03 Haziran 2026
  • Ehl-i Beyt paydasında buluşmak - 02 Haziran 2026
  • Tevhidin merkezi Ehl-i Beyt - 01 Haziran 2026
  • İmam Ali kimdir? - 31 Mayıs 2026
  • İnkar edilen Hadis Külliyatı - 30 Mayıs 2026
  • Sabır ve şükür - 29 Mayıs 2026
  • Her şey Allah'ı arıyor - 28 Mayıs 2026
  • Kurban Bayramımız mübarek olsun - 28 Mayıs 2026
  • Kaynaklarımız ve Türkiye - 26 Mayıs 2026
  • Çözüm var - 25 Mayıs 2026
  • Zamlara ve yüksek vergilere dur demek Milletimizin elinde - 24 Mayıs 2026
  • Unutulan kadın - 23 Mayıs 2026
  • Genç nüfus ve geleceğimiz - 22 Mayıs 2026
  • Biz ne zaman akıllanırız? - 21 Mayıs 2026
  • Atatürk vatandır - 20 Mayıs 2026
  • Tam bağımsızlığın ilk adımı - 19 Mayıs 2026
  • Atatürk'ün soyağacı - 18 Mayıs 2026
  • Sevr benzeri kuşatma - 17 Mayıs 2026
  • MEM ve Sosyal Devlet anlayışı - 16 Mayıs 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 115
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
KOŞMAK NEYE YARAR?
SEYREYLE GÜZEL KUDRETİ MEVLAM;
Misafir Kalem
SEYREYLE GÜZEL KUDRETİ MEVLAM;
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Faiz Enflasyonu Düşürür mü? Maliyet Artışı ve Enflasyon İlişkisine Bakış
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Nefsin Terbiyesi ve Ruhun Kemali: İmam Ali'den Zamanı Aşan Nasihatler
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Kurbanın Ruhu ve Unutulan Bayramlar
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
FETÖ Dosyası Kapanmadı: Türkiye Hangi Dersleri Alamadı?
Gadir-i Hum Bayramımız kutlu olsun
Uğur Kepekçi
Gadir-i Hum Bayramımız kutlu olsun
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Gadir-i Hum Bayramınız mübarek olsun
Çok Okunan Haberler
''Sistematik fakirleştirme politikasının sonucudur''
''Sistematik fakirleştirme politikasının sonucudur''
BTP'den Mehmet Şimşek'e yabancı sermaye cevabı
BTP'den Mehmet Şimşek'e yabancı sermaye cevabı
“Devletin tek gelir kalemi vergi kaldı”
“Devletin tek gelir kalemi vergi kaldı”
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.