• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
22:25
BTP Heyetinden Liman Ayık Yaşam Derneği'ne Ziyaret
13:32
Altın Fiyatları 25 Temmuz 2026
10:30
Dolar - Euro - TL Kuru 25 Temmuz 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Ani Kalp Durması ( Kardiyak Arrest ) Riskini Artıran 5 Şey
Sağlık
Yayınlanma: 19 Ekim 2017 - 00:45
Güncelleme: 19 Ekim 2017 - 09:08

Ani Kalp Durması ( Kardiyak Arrest ) Riskini Artıran 5 Şey

Acaba siz de Ani Kalp Durması Adayı mısınız? Türkiye'deki en yaygın ölüm nedeni dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerdir. Bunların da çoğu kalple ilgilidir. İkinci en sık görülen ölüm sebebi tümörler, üçüncü ise solunum sistemi hastalıklarıdır. Ani Kalp Durması % 95 ölümcüldür.

Sağlık
19 Ekim 2017 - 00:45
Güncelleme: 19 Ekim 2017 - 09:08
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ani Kalp Durması ( Kardiyak Arrest ) Riskini Artıran 5 Şey

Aslında ani kalp durması, kalbin elektrik sistemiyle (genellikle ventriküler taşikardi veya ventriküler fibrilasyon olarak adlandırılır) ilgili bir sorundur.

Ani kalp durması yaşayanlar, çok hızlı bir şekilde yardım alırsa hayatta kalabilirler. Fakat ani kalp durması çoğu zaman yüzde 95 oranında öldürücüdür.

Geçmiş istatistiklere bakıldığında, Ani bir kalp krizi geçirenlerden sadece yüzde 5'i, canlı olarak yeterince uzun yaşıyor.

 

Kalp içinde ne olur

Ani kalp krizinde, kalp genellikle şaşkın, dağınık bir şekildedir. Fonksiyonlarını tam yerine getiremez.

Dolaşım durur. Kan akciğerlere veya beyne ulaşmaz.

Aniden bilinç kaybı gelişebilir. Kalp krizi geçiren kişi sözlü uyarıya cevap veremeyebilir, nefes almayı bırakırlar, nabız yoktur.

 

Ölümcül Ani Kalp Durması

Her yıl yüzbinlerce kişide, evde veya dışarıda ani kalp durması gelişmektedir. Bu, kabaca yıllık ölümlerin birleşmesiyle eşdeğerdir. Meme, servikal, kolorektal ve prostat kanseri, Trafik kazaları, Solunum Hastalıkları, Diyabet,  Alzheimer hastalığı ani ölümün en sık görülen nedenlerinden biridir. Diğerleri miyokard enfarktüsü (kalp krizi), kalp kası rüptürü ve felci içerir.

 

Riskini artıran 5 şey

Ani Kalp Durmasına yol açan kalp ritmi bozuklukları şu nedenlerden kaynaklanabilir:

1- Yara izi ( Kalp kası üzerindeki yara izi )

Ritim sorunları sıklıkla yaralı kalp kası için izlenebilir. Kardiyoloji uzmanları, "Yara izi, kalbin elektrik sinyallerinin karışmasına ve parçalanmasına neden oluyor"diye belirtmektedir.

En sık görülen neden koroner arter hastalığı ve kardiyomiyopatidir. Kalp krizi, kalp kasını aç bırakarak doku ölümüne ve yara izine neden olur.

Viral enfeksiyonlar, kalıtımsal veya otoimmün koşullar ve kimyasal toksisite aynı zamanda kalp kasına zarar verebilir ve skar gösterebilir.

2- Düşük ejeksiyon fraksiyonu ( kalp debisi )

Ejeksiyon fraksiyonu yüzde 35 veya daha az olan kalp yetmezliğiniz varsa, kalp her vuruşta yeterli kan pompalayamaz. Bu kalp ritmini bozar ve ani kalp krizi riskini arttırır. Kardiyoloji uzmanları "İmplante edilebilir bir kalp defibrilatörü (ICD) koymanın bu hastalarda hızlı ve düzensiz kalp ritmini engelleyeceğini, böylece hayatı uzatacak ve normal yaşama geri dönebilmelerini sağlayabilir" belirtiyorlar. Riskli gruba yerleştirilen bu cihazlar, ani kalp krizinden sağ kalımı yüzde 98'e yükseltiyor, çünkü dakikalar değil, birkaç saniye içinde yanıt veriyorlar.

 

3- Bir aile geçmişi

 Birinci derece akraba - anne babanızdan veya kardeşlerinden biri - bilinmeyen nedenlerle genç öldüyse, erken, ani ölüm riskiniz de yüksektir. Ani kalp durması, bu erken ölümlerin çoğu zaman sebebidir.

4-Sigara içmek

Sigara, hem kalp krizi hem de ani kalp krizi riskini önemli ölçüde artırır. Sigaranın kardiyak hastalıkları artırdığı artık, yapılan tıbbi çalışmalarla ispatlanmıştır.

 

5- Kötü yönetilen kalp yetmezliği

Eğer düşük ejeksiyon fraksiyonu olsun ya da olmasın kalp yetmezliği semptomlarınız (nefes darlığı ve çabuk yorulma ) varsa, acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekebilir.  Hekiminizin size vereceği ACE inhibitörleri ve beta blokerler gibi ilaçlar kalbinizi çok zor çalışmaya, işleyişini iyileştirmeye ve ani kalp durması riskini düşürmeye karşı koruyacaktır.

 

Acil durumlarda ne yapılmalı

Yakınlardaki birisi düşerse ve solunum belirtisi ya da nabız yoksa hemen 112'yi arayın. Ve eğer müdahale etmesini biliyorsanız, hemen kalp masajı yapmaya ve hastaya suni solunum uygulamaya başlayın.

Acil ilk yardım eğitimleri ülkemizde gittikçe yaygınlaşmaktadır. Eğitimli kişilerin artması, ani kalp durmasından dolayı ölenlerin oranını azaltacaktır. 

 

“Hayata El Ver Projesi”

Ülkemizde Ankara Üniversitesi ve Resüsitasyon Derneği’nin katkılarıyla Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği tarafından yürütülen “Kalp Durmasında İlk ve Doğru Müdahale” temalı sosyal sorumluluk projesi  “Hayata El Ver Projesi” kapsamında verilen eğitimler, Sağlık Bakanlığı’nın himayesinde devam etmektedir.

Bunu eğitimlerin yaygınlaşması, hayat kurtarabilir.  

Birçok itfaiye departmanı, okul ve kütüphane gibi yerler başta olmak üzere eğitimler sunulmaktadır.

 

Kısa süre sonra genellikle bayılma büyüsünden başka bir şey yoktur. Ancak daha ciddi fakat geçici kalp ritmini daha ciddi kalp hastalığına işaret etmek de mümkündür.

 

Siz veya sevdiğiniz birinde ani kalp durması riskinde olup olmadıklarını düşünün ve bir doktora görünün.

DİKKAT !

Kalp yara izi ya da kalp yetmezliği belirtileri ya da kalp krizi öyküsü ya da düşük enjeksiyon fraksiyonu ( düşük kalp debisi) varsa ve sigara içmeye devam ediyorsanız muhtemelen siz ani kalp durması adayısınız. Lütfen dikkat ! Ve bir an evvel bir sağlık kuruluşuna başvurun. 

Bu haber 6690 defa okunmuştur.
# kardiyak arrest# ani kalp durması# kalp krizi# kalp yetmezliği# ilk yardım# hayata el ver
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
BTP kurmaylarından Türkeli çıkarması: Esnaf ve aileler ziyaret edildi
BTP kurmaylarından Türkeli çıkarması: Esnaf ve aileler ziyaret edildi
BTP Isparta ve Burdur teşkilatlarından ortak saha çalışması
BTP Isparta ve Burdur teşkilatlarından ortak saha çalışması
Uzmanlar Uyardı: Bu Alışkanlık Sessizce Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor
Uzmanlar Uyardı: Bu Alışkanlık Sessizce Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor
Uzmanlardan Ramazan Uyarısı: Sahurda Bunları Yiyen Gün Boyu Susuz Kalıyor
Uzmanlardan Ramazan Uyarısı: Sahurda Bunları Yiyen Gün Boyu Susuz Kalıyor
Son Haberler
BTP Heyetinden Liman Ayık Yaşam Derneği'ne Ziyaret
BTP Heyetinden Liman Ayık Yaşam Derneği'ne Ziyaret
Emperyalizmin İran’daki Hesap Hatası
Emperyalizmin İran’daki Hesap Hatası
Altın Fiyatları 25 Temmuz 2026
Altın Fiyatları 25 Temmuz 2026
Dolar - Euro - TL Kuru 25 Temmuz 2026
Dolar - Euro - TL Kuru 25 Temmuz 2026
Dolar - Euro - TL Kuru 24 Temmuz 2026
Dolar - Euro - TL Kuru 24 Temmuz 2026
Kilis'te Uyuşturucu Operasyonu
Kilis'te Uyuşturucu Operasyonu

Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.