• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
11:03
Dolar - Euro - TL Kuru 4 Temmuz 2026
11:03
Altın Fiyatları 4 Temmuz 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Türkiye
  3. Seracıların sorunu da çok
Türkiye
Yayınlanma: 22 Aralık 2014 - 09:26

Seracıların sorunu da çok

Türkiye’de 28.5 milyon tonluk sebze üretiminin 5'te biri serada yetiştiriliyor ancak seralarında tarım yapanların da devasa sorunları bulunuyor.

Türkiye
22 Aralık 2014 - 09:26
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Seracıların sorunu da çok
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de sera üretimi konusunda ortaya çıkan rakamları kamuoyu ile paylaştı. Türkiye’de örtü altı yetiştiriciliğinin 1940’lı yıllarda Antalya’da kurulan seralarla başladığını hatırlatan Bayraktar, şu ifadelere yer verdi: "Seracılığımızın gelişimi 1960’lı yıllara kadar yavaş olmuş ancak 1960’lı yıllardan itibaren plastiğin örtü malzemesi olarak kullanılmaya başlanmasıyla hızlı bir gelişme dönemine girilmiştir. 1960 yılında 10 bin 30 dekar alanda örtü altı yetiştiriciliği yapılırken, 2008 yılında 542 bin 158 dekara ulaştı. 2013 yılında ise süs bitkilerinin de dahil edilmesiyle sera alanı 615 bin 124 dekara yükseldi. Örtü altı yetiştiriciliğinde ilk sırada yer alan ilimiz Antalya. Bu ilimizi Mersin ve Adana illerimiz izliyor. 2013 yılında 28 milyon 448 bin 218 ton olan sebze üretiminin yüzde 20.88’nin, beşte birinden fazlası olan 5 milyon 940 bin 751 tonunun, 19 milyon 419 bin 256 ton meyvenin yüzde 1.72’sinin 333 bin 176 tonunun serada üretiliyor. Örtü altında üretilen sebzenin yüzde 53.9’unu domates, yüzde 16.9’unu hıyar, yüzde 10.8’ini karpuz, yüzde 6.5’ini sivri biber, yüzde 4.2’sini ise patlıcan oluşturuyor. Örtü altında yetiştiriciliği yapılan meyveler içinde çilek, muz, üzüm, kayısı ve şeftali (nektarin) bulunuyor. Serada üretilen meyvenin yüzde 51.6’sını muz, yüzde 48’ini çilek oluşturuyor."

Yüksek maliyetler çiftçinin belini büküyor

Bugün gelinen noktada, örtü altı yetiştiriciliği yapan üreticilerin de sorunları bulunduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti: "İşletmelerin küçüklüğü, pazarlama sorunları, tarımsal girdilerde dışa bağımlılık ve girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle üretim maliyetlerinin yüksekliği, üreticinin maliyetin altında ürün satmak zorunda kalması gibi ülkemiz tarımında karşılaşılan genel sorunlar, örtü altı yetiştiriciliğinin de temel sorunlarıdır. Ülkemizde seralar, işletme yapısı ve sera büyüklüğü yönünden küçük işletmeleridir. Küçük işletmelerin yaygınlığı, sermaye yetersizliğini beraberinde getirmekte, üretici serasına gereken yatırımı yapamamakta ve modern teknolojilerin kullanımı da buna bağlı olarak sınırlı kalmaktadır."

Bayraktar, önemli bölümünün küçük işletmeler olması ve bu işletmelerin büyük oranda iklim koşullarına bağlı kalarak üretim yapması dikkate alındığında, daha verimli ve kaliteli bir üretim sağlanabilmesi için mevcut seraların modern işletmelere dönüştürülmesi gerektiğini aktardı.

 

Elektrik giderleri düşündürüyor

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, seracılıkta maliyeti etkileyen en önemli faktörlerden birinin de elektrik giderleri olduğunu belirterek, "Seralar, ülke insanının beslenmesini sağlayan, istihdam yaratan, sanayiye hammadde temin eden, tarımsal amaçlı üretim faaliyetlerinin yapıldığı işletmelerdir. Maliyetlerin düşürülerek işletmelerin rekabet gücünün artırılabilmesi bakımından seralar, elektrik tarifesinde ticarethane kapsamından çıkarılmalı, daha uygun fiyatla elektrik alması sağlanmalıdır. Gübre, örtü malzemesi ile mazotta KDV oranları indirilmeli" değerlendirmesinde bulundu.

(Kilis Postası Haber Merkezi)

Bu haber 2475 defa okunmuştur.
İlginizi Çekebilir
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
KEPEKÇİ:
KEPEKÇİ: "15 TRİLYONLUK BORCA RAĞMEN VATANDAŞ RAHATLAYAMIYORSA SİSTEM İFLAS ETMİŞ DEMEKTİR"
KEPEKÇİ:
KEPEKÇİ: "İŞÇİ GİBİ ÇALIŞIP ESNAF GİBİ YÜK TAŞIYORLAR"
İstanbul'da zincirleme kaza! 1 polis şehit oldu, 16 polis yaralı
İstanbul'da zincirleme kaza! 1 polis şehit oldu, 16 polis yaralı
Son Haberler
Dolar - Euro - TL Kuru 4 Temmuz 2026
Dolar - Euro - TL Kuru 4 Temmuz 2026
Altın Fiyatları 4 Temmuz 2026
Altın Fiyatları 4 Temmuz 2026
BTP'den Tarihi Üye Başarısı: Oransal Artışta Türkiye Birincisi!
BTP'den Tarihi Üye Başarısı: Oransal Artışta Türkiye Birincisi!
BTP'den Marmaraereğlisi Belediyesi'ne ziyaret: Prof. Dr. Haydar Baş ismi yaşatılacak
BTP'den Marmaraereğlisi Belediyesi'ne ziyaret: Prof. Dr. Haydar Baş...
BTP mahalle buluşmaları devam ediyor: bu seferki adres Ümraniye Yavuztürk Mahallesi
BTP mahalle buluşmaları devam ediyor: bu seferki adres Ümraniye Yavuztürk...
İmam Ali’nin dışında yol yoktur
İmam Ali’nin dışında yol yoktur

Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.