• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
10:13
Altın Fiyatları 17 Haziran 2026
10:12
Dolar - Euro - TL Kuru 17 Haziran 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Prof. Dr. Haydar Baş
  3. Allah'a kavuşmayı ummak
Yayınlanma: 20 Aralık 2021 - 09:55

Allah'a kavuşmayı ummak

20 Aralık 2021 - 09:55
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş

Bakınız Allah Kur'an'da ne buyuruyor: "Huzurumuza çıkacaklarını beklemeyenler, dünya hayatına razı olup onunla rahat bulanlar ve ayetlerimizden gafil olanlar yok mu, işte onların kazanmakta oldukları (günahlar) yüzünden varacakları yer, ateştir." (Yunus 8 ).

"O kişiler Allah'a kavuşmayı ummadılar." Allah'a döneceklerine,Allah'ın onları hesaba çekeceklerine ihtimal vermediler. Oysa Cenab-ı Hak, hem iyilik, hem de kötülük yönünden zerrenin hesabını soracak. Böyle bir şeyi hesaba koymayanlar ne yapıyorlar? Ayete göre, "Bununla dünya hayatına razı oldular."

Ne var, ne yok, hep dünya. "Gelin biraz ahiretten bahsedelim" dendiğinde, sana; "güzel ama ne zaman olacak? Gidip gelen var mı?" gibi çok yanıltıcı ve de hileli tarzda sorular sorarlar. Nefis, insanı böyle konuşturuyor. Onun avukatı da İblis.

Bunu derken mal mülk kazanmayacak mıyız? Tabii en fazla biz kazanacağız. Kazanacağız ki, "demek ki inançlı insanlar bunu kazanmasını iyi biliyor" diyecekler. Böylece, belki "müellefe-i kulub/madde ile kalbi yumuşayanlar" sınıfına girer de seni, beni geçer.

"Bunlar ayetlerimizden gafildirler: Dünya ile doyarlar. Daha başka bir şey istemezler." "Onların yaptıklarına karşılık Allah onlara ateşi verecek." Allah, hepimizi böyle bir akıbetten muhafaza eylesin!

İbadet İmanın İspatıdır

Hakikaten insan o kadar enteresan bir varlık ki, inkar etmek için çok büyük serseri olmak lazım. Benim rahmetli kızım Trabzon Tıp Fakültesi'nde tedavi oldu. Allah razı olsun! Doktor arkadaşların her biri büyük bir hassasiyetle, titizlikle, dikkatleilgi gösterdiler. Ailece son derece kendilerine müteşekkiriz. Allah hepsinden razı olsun!

"Beyin sapı" denilen, 7-8 cm'lik bir yer var. Beyin sapındaöyle şeyler var ki, mesela bir santimetre karede gözün görmesini temin eden hücreler, sinirler var. Kulağın duymasını, burnun koku almasını, dilin tatmasını temin eden hücreler, sinirler var. Mesela çocuğa dokunuyoruz. "Efendim. Dokuzuncu sinir devrede" diyor.

Kısaca şunu arz etmek istiyorum. O beyin sapında bir santimetrekarelik bir yeriniz vazife görmezse, faraza bu gözünüzle ilgili merkez olsa, görmüyorsunuz. Kulağınızla ilgili merkez olsa,  duymuyorsunuz.   Burnunuzla ilgili merkez olmazsa, koklayamıyorsunuz. Dilinizle ilgili merkez olsa, tat alamıyorsunuz.

Bu, ne acayip bir sistem ki 7-8 santimetrelik bu beyin sapı dediğimiz yere, insanoğlunun birçok özelliği toplanmış.

Bilgisayar gibi basıyorsun, aynı vazifeyi, aynı anda, hiç şek şüphe göstermeden yapıyor. Bu, bir tesadüf olabilir mi? Ben o zaman arkadaşlara dedim ki, "Bir insanın inkar etmesi için hiç aklının olmaması lazım."

Sadece orası mı? Değil. Yiyeceğiniz gıdayı alırken, midede asit ifraz eden bezler, beyinle irtibat kuruyor. Beyin talimat veriyor. "Şimdi sana 50 gram et, 100 gram ekmek, şu kadar gram sebze geliyor. Bunları senin eritmen için şu kadar asit ifraz etmen lazım" diyor. Şayet bu ifraz fonksiyonu olmazsa hazım olmuyor. Fazla olursa perişan oluyorsun. Miden yanıyor vs. Her insanda bu sistem kurulmuştur.

Bazı arkadaşlar "Bunu bir güç yapıyor" diyor. Hiç bir güçyapmıyor. Allah yapıyor. Öyle bir irade ki, adeta her yerde kendisini okuyor. Bırakın akıllı olmayı, deli olmamak şartıyla her insanın vücudunun her zerresinde Allah'ı görmemesi mümkün değil.

Bunu İnsan görecek ve de hesabını kitabını iyi yapacak. "O benden ne istiyor?", bunu düşünecek. Hayatına bu tarzda, bu şekilde yön verecek. O'nun isteklerine ram olacak.

Kulluk dediğimiz de budur. Yani Allah'ın isteğine ram olmak. Olursan, mutlu olursun, huzur içinde olursun. Boşlukta olmazsın.

Şimdi en zenginimizden en fakirimize kadar, bizim hayatımızda ciddi boşluklar var. Niye?

Biz, asıl sahibimizle arayı çok açtık. Barışmak istersek, o da çok basit. Özür dilersin. "Beni affet" dersin. O, o kadar merhametli ki hemen seni affeder.

"Kim (bu) haksız davranışından sonra tövbe eder ve durumunu düzeltirse şüphesiz Allah onun  tövbesini  kabul eder. Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir." (Maide, 5/39) buyuruyor.

Adına kurban olduğum o kadar da merhametli."

(Prof. Dr. Haydar Baş, Hikmetin Sırları eserinden)

Bu yazı 1049 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • İmam Hadi (a.s.) - 16 Haziran 2026
  • İmam Muhammed Takî (a.s) - 15 Haziran 2026
  • İmam Rıza (a.s.) - 14 Haziran 2026
  • İmam Musa Kazım (a.s.) - 13 Haziran 2026
  • İmam Ca'fer (a.s.) - 12 Haziran 2026
  • İmam Muhammed Bâkır - 11 Haziran 2026
  • İmam Zeynelabidin - 10 Haziran 2026
  • Şehitlerin efendisi İmam Hüseyin - 09 Haziran 2026
  • İmam Hasan dönemi bugüne ne kadar da benziyor - 08 Haziran 2026
  • İmam Ali'nin hilafeti - 08 Haziran 2026
  • Gelmiş ve gelecek kadınların en üstünü Hz. Fatıma - 06 Haziran 2026
  • En güzel örnek Hz. Muhammed Mustafa - 05 Haziran 2026
  • Gadir-i Hum Bayramınız mübarek olsun - 04 Haziran 2026
  • 'Çekilirsen aradan geri kalır Yaradan' - 03 Haziran 2026
  • Ehl-i Beyt paydasında buluşmak - 02 Haziran 2026
  • Tevhidin merkezi Ehl-i Beyt - 01 Haziran 2026
  • İmam Ali kimdir? - 31 Mayıs 2026
  • İnkar edilen Hadis Külliyatı - 30 Mayıs 2026
  • Sabır ve şükür - 29 Mayıs 2026
  • Her şey Allah'ı arıyor - 28 Mayıs 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 116
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
KOŞMAK NEYE YARAR?
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Faiz Enflasyonu Düşürür mü? Maliyet Artışı ve Enflasyon İlişkisine Bakış
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Kazananlar ve Kaybedenler: Son 25 Yılın Muhasebesi
BTP'ye üye olmanın tam zamanı / HARUN KAYACI
Misafir Kalem
BTP'ye üye olmanın tam zamanı / HARUN KAYACI
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
İmam Hadi (a.s.)
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
İran'ın Gösterdiği Gerçek: Güç Önce Millettir
Ebu Tâlib'in iman etmediği hakkındaki iddiaya reddiye -7-
Uğur Kepekçi
Ebu Tâlib'in iman etmediği hakkındaki iddiaya reddiye -7-
Çok Okunan Haberler
Avcılar’da dev Türk bayraklı kortej…
Avcılar’da dev Türk bayraklı kortej…
Osmaniye'de Fotoğraf Günleri Başlıyor
Osmaniye'de Fotoğraf Günleri Başlıyor
Kilis'te Planlı Elektrik Kesintisi: 4 Mahalle İçin Uyarı
Kilis'te Planlı Elektrik Kesintisi: 4 Mahalle İçin Uyarı
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.