• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
10:28
Dolar - Euro - TL Kuru 16 Haziran 2026
10:26
Altın Fiyatları 16 Haziran 2026
03:49
BTP Rize Teşkilatından Fındıklı’da stant ve esnaf çıkarması
03:46
BTP Sivas'tan Gölova’da siyasi partilere ziyaret ve esnafla buluşma
03:44
BTP Niğde'den yoğun mesai: Kent meydanında stant açıldı, esnaf ziyaret edildi
03:42
BTP Sancaktepe Teşkilatı sahaya indi: Stant çalışmasına vatandaşlardan yoğun ilgi
03:39
Türk dünyasından BTP Zeytinburnu’na ziyaret
03:36
BTP Burdur’da sahaya indi: Vatandaş ve gençlerden yoğun ilgi
03:33
BTP Gençlik Kolları’ndan Kiraz Festivali’nde yoğun ilgi gören tanıtım çalışması
03:29
BTP Mersin İl Başkanlığı'ndan yoğun mesai: Pazar yerinde vatandaşla buluştular
03:27
BTP Adana teşkilatlarından eş zamanlı saha çıkartması: Kozan ve Seyhan'da esnafın nabzı tutuldu
03:25
BTP Manisa Teşkilatı sahaya indi: Vatandaşın BTP'ye ilgisi dikkat çekti
03:24
BTP Burdur Teşkilatı'ndan yoğun diplomasi trafiği
03:21
BTP lideri Hüseyin Baş Yalova’da konuştu: "Bu milletin 5 bin yılda elde ettiği en büyük kazanım cumhuriyettir"
03:19
BTP Kartal Teşkilatı'ndan LGS öğrencilerine moral desteği
03:18
'Türk milleti çözümsüz siyasette sıkıştı'
03:17
Hüseyin Baş: ‘Siyaset halkın gündeminden kopuk’
03:15
BTP Samsun Gençlik Kolları sahaya indi: Gençlerle birebir temas kuruldu
03:13
BTP Ordu teşkilatından Mesudiye’ye çıkarma
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
  3. İran'ın Gösterdiği Gerçek: Güç Önce Millettir
Yayınlanma: 16 Haziran 2026 - 18:34

İran'ın Gösterdiği Gerçek: Güç Önce Millettir

16 Haziran 2026 - 18:34
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi

İran ile Amerika Birleşik Devletleri arasında varılan anlaşma, yalnızca Ortadoğu’nun değil, bütün dünyanın dikkatle takip ettiği bir sürecin son halkası olarak tarihe geçti. Savaşın nasıl başladığı, hangi tarafın ne kadar zarar gördüğü veya hangi diplomatik tavizlerin verildiği elbette uzun yıllar tartışılacaktır. Ancak bugün daha önemli olan soru şudur: Bu süreçten hangi dersler çıkarılacaktır? Dünya devletleri kendi çıkarları doğrultusunda değerlendirmeler yapacaktır. Fakat Türkiye’nin önünde duran asıl mesele, bu hadiseyi soğukkanlılıkla analiz ederek kendi geleceği adına doğru sonuçlara ulaşabilmesidir.

İran örneği bir kez daha göstermiştir ki devletler yalnızca silahla, para ile veya nüfus büyüklüğüyle ayakta kalmazlar. Asıl belirleyici olan; tarih şuuru, devlet geleneği, milli birlik, eğitim kapasitesi ve teknoloji üretme gücüdür. Bugün birçok uluslararası yorumcu savaşın psikolojik ve siyasi galibinin İran olduğunu ifade etmektedir. Bunun nedeni sadece askeri direnç değildir. Asıl dikkat çekici olan, İran toplumunun devlet ile hükümet arasındaki farkı ayırt edebilmesidir.

Savaş öncesinde İran’da ekonomik sıkıntılar nedeniyle hükümete yönelik ciddi eleştiriler vardı. Sokak gösterileri yapılmış, yönetime karşı sert tepkiler ortaya çıkmıştı. Ancak dış müdahale ve ülkenin bekası söz konusu olduğunda aynı insanlar devletlerinin yanında saf tuttular. Hükümete muhalif olan kesimler dahi ülkenin parçalanmasına, bağımsızlığının zedelenmesine veya dış güçlerin müdahalesine izin vermedi. Bu durum son derece önemlidir. Çünkü modern dünyada birçok toplum, hükümet ile devleti aynı şey zannetmektedir. Oysa hükümetler gelip geçicidir; devlet ise milletin tarih boyunca oluşturduğu ortak iradenin kurumsal ifadesidir. İran halkı bu ayrımı yapabilmiş, iç tartışmalarını dış tehdit karşısında ikinci plana itebilmiştir.

Burada Türkiye açısından da önemli bir ders bulunmaktadır. Milli birlik; seçim dönemlerinde kullanılan bir slogan değil, kriz anlarında ortaya çıkan bir karakter meselesidir. Türk, Kürt, Alevi, Sünni, muhafazakâr veya seküler ayrımları üzerinden siyaset üretmek kolaydır. Zor olan ise farklılıkları ortak bir milli hedef etrafında buluşturmaktır.

İran’ın dikkat çeken ikinci başarısı ise eğitim ve teknoloji alanındadır. Bugün savaşların kaderini yalnızca tanklar veya uçaklar belirlememektedir. Siber güvenlik, yapay zekâ, füze teknolojileri, elektronik sistemler, haberleşme ağları ve ileri mühendislik alanları belirleyici hale gelmiştir. İran’ın yıllardır ambargolar altında olmasına rağmen ortaya koyduğu teknolojik kapasite tesadüf değildir. Bu başarı, uzun yıllar boyunca mühendislik eğitimi, bilimsel araştırma ve stratejik teknoloji yatırımlarının sonucudur. Aynı gerçek Çin örneğinde de görülmektedir.

Çin, üniversitelerini yalnızca diploma veren kurumlar olarak görmemekte; onları doğrudan sanayi, teknoloji ve milli kalkınma politikalarının bir parçası olarak değerlendirmektedir. Yapay zekâ, robotik, yarı iletken teknolojileri ve ileri üretim alanlarında yapılan yatırımlar bugün Çin’i dünyanın en önemli güç merkezlerinden biri haline getirmiştir.

Türkiye’nin de benzer bir zihniyet değişimine ihtiyacı vardır. Eğitim sistemi sürekli sınav tartışmalarıyla vakit kaybetmek yerine, geleceğin teknolojilerini üretecek insan kaynağını yetiştirmeye odaklanmalıdır. Üniversiteler siyasi veya bürokratik hesapların değil; bilimin, araştırmanın ve yeniliğin merkezleri haline gelmelidir.

Üçüncü ders ise diplomasi alanındadır. Kadim devlet olmanın gereği, günübirlik politikalardan uzak durmaktır. Devlet aklı; heyecanlarla değil, uzun vadeli stratejilerle hareket eder. Tarih boyunca büyük devletler, duygularla değil çıkarlarını doğru okuyarak ayakta kalmışlardır. Türkiye’nin de dış politikada milli eksenli, bağımsız ve uzun vadeli bir perspektife ihtiyacı vardır. Ne Doğu’nun ne Batı’nın taşeronu olmadan, kendi çıkarlarını merkeze alan bir anlayış geliştirmek zorundadır.

Son olarak bu savaşın ortaya çıkardığı bir başka gerçek daha vardır. Devletler ile halklar her zaman aynı yerde durmamaktadır. Birçok hükümet İran karşıtı pozisyonlar alırken, dünyanın farklı bölgelerindeki milyonlarca insan İran’ın yanında yer almıştır. Bu durum, küresel siyasette yönetenlerle yönetilenler arasındaki mesafenin giderek büyüdüğünü göstermektedir. Milletlerin vicdanı ile iktidarların hesapları her zaman örtüşmemektedir.

Bugün Türkiye'nin yapması gereken, bu gelişmeleri yalnızca dış politikadaki bir hadise olarak izlemek değil, geleceğine ışık tutacak bir tecrübe olarak değerlendirmektir. İran örneği göstermiştir ki; devletler kriz zamanlarında sahip oldukları silah kadar, yetiştirdikleri insanla; ekonomik güçleri kadar, milli şuur ve dayanışmalarıyla ayakta kalırlar. Kadim devlet geleneği, milli diplomasi, güçlü eğitim sistemi, bilim ve teknolojide öncülük, bir milletin gerçek güvenlik zırhıdır.

İran'ın gösterdiği gerçek şudur: Devletler kriz anlarında değil, krizlerden önce yaptıkları hazırlık kadar güçlüdür. Eğitimini ihmal eden, teknolojide geri kalan, millet olma şuurunu kaybeden toplumlar en gelişmiş silahlara sahip olsalar bile ayakta kalamazlar. Türkiye'nin önündeki tercih de budur; günü kurtaran politikalarla oyalanmak mı, yoksa geleceği inşa edecek bir milli kalkınma hamlesine yönelmek mi?

Bu yazı 83 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Milletin Gündemi CHP Değil, Geçimdir - 09 Haziran 2026
  • Arşivlerden Günümüze Uzanan Bir Tarih Hazinesi - 07 Haziran 2026
  • Gadir-i Hum ve İslam Dünyasının Kayıp Hafızası - 06 Haziran 2026
  • FETÖ Dosyası Kapanmadı: Türkiye Hangi Dersleri Alamadı? - 02 Haziran 2026
  • Atatürk Bir Partiye Sığmaz - 28 Mayıs 2026
  • İçeride Kavga, Dışarıda Kuşatma - 26 Mayıs 2026
  • Müesses Nizam Değişti, Peki Cumhuriyet Ne Olacak? - 24 Mayıs 2026
  • Ekonomik Çöküşün Ürettiği Ahlaki Obruk - 23 Mayıs 2026
  • Mutlak Butlan Sonrası Türkiye Nereye Gidiyor? - 22 Mayıs 2026
  • Türkiye Yeni Bir Siyaset Arıyor - 14 Mayıs 2026
  • Atatürk'ün Ekseni: Tam Bağımsız Türkiye - 13 Mayıs 2026
  • Milli Eğitimde Yapboz Düzeni Çöktü - 09 Mayıs 2026
  • Ortadoğu Yanarken İslam Ülkeleri Kimin Safında? - 09 Mayıs 2026
  • Muhalefetin Gerçek Sınavı Şimdi Başlıyor - 07 Mayıs 2026
  • Türkiye'de Sorun Fakirlik Değil, Adaletsizliktir - 06 Mayıs 2026
  • Hürmüz Kartı, OPEC Krizi; Petrodoların Sonu mu? - 02 Mayıs 2026
  • Asıl Soru Şu: İşçi Neden Hâlâ Mağdur? - 01 Mayıs 2026
  • Bir Ağaç Meselesi - 30 Nisan 2026
  • Devlet Şirket Olursa - 29 Nisan 2026
  • Adalet Sarsılırsa Devlet Sarsılır - 26 Nisan 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 60
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
KOŞMAK NEYE YARAR?
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Faiz Enflasyonu Düşürür mü? Maliyet Artışı ve Enflasyon İlişkisine Bakış
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Kazananlar ve Kaybedenler: Son 25 Yılın Muhasebesi
BTP'ye üye olmanın tam zamanı / HARUN KAYACI
Misafir Kalem
BTP'ye üye olmanın tam zamanı / HARUN KAYACI
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
İmam Hadi (a.s.)
Ebu Tâlib'in iman etmediği hakkındaki iddiaya reddiye -6-
Uğur Kepekçi
Ebu Tâlib'in iman etmediği hakkındaki iddiaya reddiye -6-
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
İran'ın Gösterdiği Gerçek: Güç Önce Millettir
Çok Okunan Haberler
Neden Sevr'de dayatılan meseleler yeniden Türkiye'nin gündemine taşındı?
Neden Sevr'de dayatılan meseleler yeniden Türkiye'nin gündemine taşındı?"
Avcılar’da dev Türk bayraklı kortej…
Avcılar’da dev Türk bayraklı kortej…
Osmaniye'de Fotoğraf Günleri Başlıyor
Osmaniye'de Fotoğraf Günleri Başlıyor
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.