• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
10:00
Altın Fiyatları 9 Haziran 2026
10:00
Dolar - Euro - TL Kuru 9 Haziran 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
  3. Milletin Gündemi CHP Değil, Geçimdir
Yayınlanma: 09 Haziran 2026 - 13:40

Milletin Gündemi CHP Değil, Geçimdir

09 Haziran 2026 - 13:40
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi

Türkiye günlerdir aynı tartışmayı izliyor. Televizyon ekranlarında, gazete manşetlerinde, sosyal medya yayınlarında sürekli CHP konuşuluyor. Yarın ne olacak, kim konuşacak, kim gelecek, kim gidecek, hangi grup üstün gelecek, hangi isim öne çıkacak...

Sanki Türkiye'nin başka meselesi yokmuş gibi. Sanki bu ülkede geçim sıkıntısı yaşanmıyormuş gibi. Sanki emekli ay sonunu getirebiliyormuş gibi. Sanki gençler evlenebiliyormuş, evlenenler rahatça geçinebiliyormuş gibi. Sanki üretici üretmekten, sanayici yatırım yapmaktan, esnaf dükkânını açık tutmaktan memnunmuş gibi. Oysa milletin gündemi bambaşkadır.

Bugün siyasetin önüne konulan gündem ile milletin yaşadığı gerçekler arasında büyük bir uçurum vardır. Toplumun önüne sürekli CHP merkezli bir tartışma konulurken fark ettirilmek istenmeyen bir algı da oluşturulmaktadır: Türkiye'de muhalefet CHP'den ibarettir. CHP yoksa muhalefet de yoktur. Oysa bu doğru değildir.

Türkiye Cumhuriyeti bir partiden ibaret değildir. Muhalefet de bir partinin tekelinde değildir. Milletin sesi, milletin ihtiyaçları ve milletin talepleri herhangi bir siyasi yapının sınırlarına sığdırılamaz. Daha da önemlisi CHP'nin bugün yaşadığı kriz yalnızca bugünün meselesi değildir. Uzun yıllardır uygulanan siyasi tercihlerin doğal sonucudur.

Altılı Masa dönemini hatırlayalım. Toplumun önemli bir kesimi iktidara karşı güçlü ve ilkeli bir muhalefet beklerken ortaya çıkan tablo farklı oldu. Sürekli değişen söylemler, birbirleriyle çelişen ortaklar ve net bir devlet vizyonu ortaya koyamayan bir yapı görüldü. Bu nedenle toplumun önemli bir bölümü CHP'nin gerçek bir muhalefet mi yaptığı yoksa "mış gibi muhalefet" mi yaptığı sorusunu sormaya başladı. Bugün yaşananlar biraz da bu sorgulamanın sonucudur. Fakat CHP'nin iç hesaplaşmasından çok daha önemli bir hesaplaşma vardır. O da Türkiye'nin gerçekleriyle yüzleşmesidir. Çünkü siyaset ekranlarda CHP'yi tartışırken millet evindeki hesabı tartışmaktadır.

Son yıllarda sık kullandığımız bir kavram var: Obruk. Obruk, toprağın altında uzun süre devam eden aşınmanın sonunda yüzeyin aniden çökmesidir. Aslında bugün yaşanan siyasi tabloyu anlatan en uygun kavramlardan biri budur. CHP'de görülen kriz bir anda ortaya çıkmadı. Yıllardır biriken çelişkiler, kimlik bunalımları, ideolojik savrulmalar ve tabanla kurulamayan sağlıklı ilişkinin sonucunda oluşan bir siyasi obrukla karşı karşıyayız. Altı boşalan yapı sonunda yüzeyden de çökmüştür. Fakat burada yapılması gereken yeni parti tartışmaları değildir.

Asıl yapılması gereken, CHP'nin nerede hata yaptığını düşünmesi ve kendi özüne dönmesidir. Eğer gerçekten Atatürk'ün kurduğu partiden söz ediliyorsa, o zaman Atatürk'ün temel yaklaşımı yeniden hatırlanmalıdır. Atatürk'ün siyaseti millet merkezliydi. Bugün ise siyaset parti merkezli hale gelmiştir. Atatürk'ün önceliği devletin bağımsızlığı ve milletin refahıydı. Bugün ise ekranlarda koltuk tartışmaları konuşulmaktadır. Oysa millet başka şeyler konuşuyor. Pazarda fileyi dolduramayan emekli konuşuyor. Ay sonunda kira ödeyemeyen çalışan konuşuyor. Fabrikasını kapatmak zorunda kalan sanayici konuşuyor. Artan maliyetler altında ezilen çiftçi konuşuyor. İş bulamayan genç konuşuyor. Evlenemeyen gençler konuşuyor. Evlenip de geçinemediği için boşanma aşamasına gelen aileler konuşuyor.

Bunlar sıradan meseleler değildir. Bunlar bir milletin geleceğini belirleyen temel göstergelerdir. Ailenin zayıfladığı bir toplum güçlü kalamaz. Gençliğin umudunu kaybettiği bir ülke geleceğini kaybeder. Üretimin durduğu bir ekonomi ayakta kalamaz. İşte konuşmamız gereken asıl meseleler bunlardır. Bugün birçok vatandaş pazardan tane hesabıyla meyve alıyor. Birçok emekli markete fiyat sormaya bile çekiniyor. Birçok genç üniversite diplomasıyla iş arıyor. Birçok aile ay sonunu getirebilmek için borçlanıyor. Bugün TÜİK'in, sendikaların ve meslek kuruluşlarının açıkladığı rakamlar ortadadır. Asgari ücret açlık sınırına yaklaşmış, emekli maaşı temel ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalmış, genç işsizliği ciddi boyutlara ulaşmıştır. İnsanlar artık geleceği değil, ay sonunu düşünmektedir. Bir millet için bundan daha ağır bir tablo olabilir mi? Peki ekranlarda bunları ne kadar konuşuyoruz? Ne yazık ki yeterince konuşmuyoruz. Çünkü zoraki gündemler gerçek gündemlerin üzerini örtüyor.

O halde yapılması gereken bellidir. CHP'yi değil Türkiye'yi konuşmak. Partileri değil milleti konuşmak. Koltukları değil geçimi konuşmak. Kavgaları değil üretimi konuşmak. İsimleri değil sistemi konuşmak. Çünkü bu ülkenin merkezi sağ ya da sol değildir. Bu ülkenin merkezi herhangi bir parti de değildir. Bu ülkenin merkezinde Türk milleti vardır. Bütün renkleriyle, bütün kimlikleriyle, bütün siyasi eğilimleriyle bu millet bir bütündür. Milletin derdi ortaksa çözümü de ortak olmak zorundadır. Bugün ihtiyaç duyulan şey yeni bir kavga değil, yeni bir milli duruştur. Yeni bir kutuplaşma değil, yeni bir birlik anlayışıdır. Türkiye'nin ihtiyacı tüketim üretim dengesini merkeze alan bir ekonomi anlayışıdır. Çalışanın alın terini koruyan bir gelir politikasıdır. Gençlere iş ve gelecek sunan bir kalkınma modelidir. Aileyi koruyan sosyal politikalardır. Tarımı, sanayiyi ve milli ekonomiyi yeniden ayağa kaldıracak bir devlet vizyonudur. Çünkü güçlü devlet güçlü aileyle, güçlü aile ise ekonomik güvenlikle ayakta kalır.

Bu yazı 65 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Arşivlerden Günümüze Uzanan Bir Tarih Hazinesi - 07 Haziran 2026
  • Gadir-i Hum ve İslam Dünyasının Kayıp Hafızası - 06 Haziran 2026
  • FETÖ Dosyası Kapanmadı: Türkiye Hangi Dersleri Alamadı? - 02 Haziran 2026
  • Atatürk Bir Partiye Sığmaz - 28 Mayıs 2026
  • İçeride Kavga, Dışarıda Kuşatma - 26 Mayıs 2026
  • Müesses Nizam Değişti, Peki Cumhuriyet Ne Olacak? - 24 Mayıs 2026
  • Ekonomik Çöküşün Ürettiği Ahlaki Obruk - 23 Mayıs 2026
  • Mutlak Butlan Sonrası Türkiye Nereye Gidiyor? - 22 Mayıs 2026
  • Türkiye Yeni Bir Siyaset Arıyor - 14 Mayıs 2026
  • Atatürk'ün Ekseni: Tam Bağımsız Türkiye - 13 Mayıs 2026
  • Milli Eğitimde Yapboz Düzeni Çöktü - 09 Mayıs 2026
  • Ortadoğu Yanarken İslam Ülkeleri Kimin Safında? - 09 Mayıs 2026
  • Muhalefetin Gerçek Sınavı Şimdi Başlıyor - 07 Mayıs 2026
  • Türkiye'de Sorun Fakirlik Değil, Adaletsizliktir - 06 Mayıs 2026
  • Hürmüz Kartı, OPEC Krizi; Petrodoların Sonu mu? - 02 Mayıs 2026
  • Asıl Soru Şu: İşçi Neden Hâlâ Mağdur? - 01 Mayıs 2026
  • Bir Ağaç Meselesi - 30 Nisan 2026
  • Devlet Şirket Olursa - 29 Nisan 2026
  • Adalet Sarsılırsa Devlet Sarsılır - 26 Nisan 2026
  • Egemenliğin Gölgesinde: 23 Nisan'ı Anlamak - 25 Nisan 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 60
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
KOŞMAK NEYE YARAR?
SEYREYLE GÜZEL KUDRETİ MEVLAM;
Misafir Kalem
SEYREYLE GÜZEL KUDRETİ MEVLAM;
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Faiz Enflasyonu Düşürür mü? Maliyet Artışı ve Enflasyon İlişkisine Bakış
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Kurbanın Ruhu ve Unutulan Bayramlar
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Zamanı Aşan Bir Şahsiyet Pusulası: Hüseyni Duruş
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Şehitlerin efendisi İmam Hüseyin
Namazda huşû ve gafletten kurtuluş -1-
Uğur Kepekçi
Namazda huşû ve gafletten kurtuluş -1-
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Milletin Gündemi CHP Değil, Geçimdir
Çok Okunan Haberler
“Devletin tek gelir kalemi vergi kaldı”
“Devletin tek gelir kalemi vergi kaldı”
“Türk Milli Takımı’nda oynamadı, AK Parti MYK’sına girdi”
“Türk Milli Takımı’nda oynamadı, AK Parti MYK’sına girdi”
Neden Sevr'de dayatılan meseleler yeniden Türkiye'nin gündemine taşındı?
Neden Sevr'de dayatılan meseleler yeniden Türkiye'nin gündemine taşındı?"
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.