• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
10:27
Altın Fiyatları 21 Temmuz 2026
10:26
Dolar - Euro - TL Kuru 21 Temmuz 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
  3. Küresel vatandaşlık
Yayınlanma: 21 Mart 2021 - 00:03

Küresel vatandaşlık

21 Mart 2021 - 00:03
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi

Dünya büyük bir değişim geçiriyor ve Uluslararası ilişkiler yeniden şekilleniyor. Yaşadığımız çağı “göçler çağı” olarak adlandıran Castles ve Miller (2003), “Uluslararası göç, dünyanın her yerinde siyaseti ve toplumları yeniden şekillendiren ulus-aşırı bir devrimin parçasıdır.” demektedir(1).

Detaylı bir göç araştırmasından sonra bu söze katılmamak elde değil. O zaman bize düşen dünya siyasetine yön veren “Göç hareketlerinde” Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin son yıllarda kullandığı şekli ile “küresel insan hareketliliği” nde ülke olarak “edilgen” değil, “etkin” olmaktır.

Dünya toplu durumunda kendi rolünü belirleyemeyen aktörler, başkalarının kendileri için yazdığı rolü oynamak zorundadırlar, görüşümüzü daha önce ifade etmiş idik.

Dünyada ilk kez Küreselleşme ifadesini kullanan Sosyolog Roland Robertson, küreselleşmeyi "dünyanın küçülmesi" (comression) olarak tanımlar. “Küreselleşmeni modernliğin bir sonucu olmadığını, aksine modernliğin yayılmasına katkıda bulunduğunu” belirtir. “Küreselleşme olgusunun merkezinde, batının olduğu bir tek tipleştirme "modernite'nin evrensel ölçüde yayılması" olduğunu ifade eder (2).

Küreselleşmenin bu şekilde kabul edilmesi, küreselleşmenin aslında uluslararası burjuvazinin, uluslararası proleteryaya (toplumun çoğunluğunu oluşturan halk sınıfı) karşı bir sınıf mücadelesi olduğunun ilanıdır. Yani küreselleşme ulus-ötesi şirketlerin bir sömürü şeklidir. Bu konuda da göç politikası güçlü ve etkin bir silahtır.

Prof. Dr. Haydar Baş, küreselleşmeyi, “Günümüzün dünya dengelerine yön veren en önemli akımdır.” şeklinde tanımlayarak, “Globalizmin siyasi, ekonomik, hukuki vs. sahaları etkileyen özellikleri olduğu gibi; misyonerlik faaliyetleri ile kültürleri ve sosyal hayatı da kuşatan boyutu vardır.” Demiştir (3).

Bir devlete bağlı olmanın sonucu olarak verilen haklar yerine, insan olma sıfatı ile hak sahibi olunan “küresel” bir yurttaşlık hedeflendiği ifade edilmektedir (4). İnsan olmadan kaynaklanan haklar esastır. Bu anlayış, yurttaşlığın sınırlar arası hareketliliğinin engellenmemesi gereken bir haklar bütünü olduğunu söylemektedir. Bunlar hep kulağa hoş gelmekle birlikte, uygulamada hep çifte standartlar, farklı yaklaşımlar görülmektedir. Sözüm ona “eşitlik, demokrasi söylemi” sömürü, asimilasyon, kültürsüzleştirme, yozlaştırma aracı olarak kullanılmaktadır.

Küresel egemenlikten bahseden büyük devletler, denetim altına aldıkları az gelişmiş ülkelere, dışsatıma dayalı kalkınma modelleri, serbest piyasa ekonomisi, özelleştirme programları, korumacı yasaların kaldırılmasını ve devletin küçülmesini önerdiler; ama kendi ülkelerinde bunları yapmıyorlar (5).

Unutmayalım; bireyi yaşadığı ülkeye bağlayan öğelerin, vatandaşlık gibi resmi ilişkileri düzenleyen yasalardan daha çok, o ülkedeki toplumsal, ekonomik, kültürel, vb. somut ilişki biçimleri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Küreselleşme ile eskiden hüküm süren zaman-mekan ilişkilerini aşan bir zaman-mekan birlikteliği söz konusudur. Göçün özellikle “uluslararası göçün” küreselleşmenin hem nedeni hem de sonucu olduğunu ifade etmek yanlış olmaz.

Bu şartlar altında dünyanın her yerinde, uluslararası ekonomik sistemin bir parçası olan devletler, artık karar verici değil, başka yerlerde alınmış kararların uygulayıcısı konumuna gelmektedirler. “Tanımlanmış sınırları içindeki iktisadi faaliyetleri kontrol edemeyen ve düzenleyemeyen devletlerin kurumlarının erozyona uğradığı, otorite ve meşruiyetlerinin sarsıldığı” bilimsel makalelerde ifade edilmiştir(6,7). Ama ne var ki, çözüm ortaya konulamamıştır. Tüm ülkelerin kendi ayakları üzerinde durabilecekleri bir modeli; Prof. Dr. Haydar Baş Milli Ekonomi Modeli ile ortaya koymuştur.     

Kural koyuculardan, yani büyük devletlerden ABD’nin Neoconservatism (Yeni muhafazakarlık) olarak tanımladığı akımın temeli 1960’lara dayanır. Fikir babası Leo Strauss, “liberalizm toplumu parçalayarak çürümeye terk ettiğini ve bu anlamda toplumu birleştirici bir gücün gerekliliğini” savunur. Çözümün “toplumu tek bir güç olarak birleştirmek olduğunu” ve bunun ““şer güçlere” karşı ABD’nin savaşması ile sağlanacağını” ifade eder. Strauss’a göre “böylece hem toplum, hem devlet ortak bir hedefte birleşecek, bu birliği sağlayacaktır”(8). Kazanılan dinamizm ile, ABD dünyaya hakim olacak, yeni bir düzen kuracaktır. İşte küreselleşme ve bu amaçla tüm dünyaya “eşitlik” dağıtma söylemi bu yeni düzeni kurma çabalarından başka bir şey değildir.

Büyük Ortadoğu Projesi ve bu bölgedeki inanılmaz göç hareketliliği, Yeni Muhafazakarlık akımının hedeflerine ulaşmak için kullandığı argümanlardan sadece birisidir.        

Bölgedeki güçlü, söz sahibi, bölge ülkeleri ile bir ve beraber olan Türkiye, anacak bu projelere engel olabilir. Bu da ancak her zaman“Türkiye’yi kainat devleti yapmak” ülküsünü şiar edinmiş II. Kuvay–ı Miliye’nin önderi Ebedi Genel Başkanımız Prof. Dr. Haydar Baş’ın ortaya koyduğu projelerle ve modellerle mümkündür.

Bu modelin uygulanması da, “Babasının bastığı yerlere ayak basarak yürüdüğünü” sık sık ifade eden ve “Ben Babamın hayallerini gerçekleştirmek için buradayım. Madem bu görev bana verildi. Bu görevi dava edindim. O zaman malımı, canımı, davam uğruna feda etmek zorunda olduğumu hissediyorum.” diyen BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’ın önderliğinde mümkündür.

 

Kaynaklar:

1.       Castles, Stephen. "Towards a sociology of forced migration and social transformation." sociology 37.1 (2003): 13-34.

2.       Globalization: Social Theory and Global Culture, 1972

3.       Prof. Dr. Haydar Baş, Milli Ekonomi Modeli Sosyal Devlet Milli Devlet, 1. Baskı, İcmal Yayınları, İstanbul, 2018, s:460 

4.       Abadan-Unat, N., Bitmeyen Göç-Konuk İşçilikten Ulus-Ötesi Yurttaşlığa, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2006

5.       Prof. Dr. Haydar Baş, Milli Ekonomi Modeli Sosyal Devlet Milli Devlet, 1. Baskı, İcmal Yayınları, İstanbul, 2018, s:463

6.       Ohmae, K. 1995. The Evolving Global Economy: Making Sense of the New World Order. Boston: Harvard Business 

7.       Wriston, W. 1992. The Twilight of Sovereignty. New York: Charles Scribers and Sons

8.       George, Jim. "Leo Strauss, neoconservatism and US foreign policy: esoteric Nihilism and the Bush doctrine." International Politics 42.2 (2005): 174-202     

Bu yazı 2588 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Kupayı Sistem Kazandı - 21 Temmuz 2026
  • IMF Türkiye Raporunun Ötesindeki Gerçek - 20 Temmuz 2026
  • Bir Millet Nasıl Ayağa Kalkar? - 19 Temmuz 2026
  • Üniversite Hayali mi, Yurt Dışı Hayali mi? - 18 Temmuz 2026
  • Bir Ülkeyi Güçlü Yapan Şey Nedir? - 17 Temmuz 2026
  • Tasarruf Eden Devlet, Fakirleşen Millet? - 16 Temmuz 2026
  • Sosyal Devlet Boşluk Bırakmaz - 14 Temmuz 2026
  • Son Nefese Kadar, Son Nefes İçin Siyaset - 14 Temmuz 2026
  • Bir Kampın Ardından - 13 Temmuz 2026
  • Türkiye İçin Neden Bağımsız Türkiye Partisi? - 12 Temmuz 2026
  • Teşkilat Nedir? - 11 Temmuz 2026
  • Bir Üye Neden Bu Kadar Önemlidir? - 10 Temmuz 2026
  • Siyaset Birinci İşimizdir - 07 Temmuz 2026
  • Faiz Enflasyonu Düşürür mü? Maliyet Artışı ve Enflasyon İlişkisine Bakış - 21 Mart 2026
  • Gelir Dağılımını Güçlendiren Ekonomik Yaklaşım - 19 Mart 2026
  • Dolar İmparatorluğu Sarsılıyor mu? Milli Paralarla Ticaret Tartışması - 17 Mart 2026
  • Hürmüz Boğazı: Görünen Petrol, Görünmeyen Para Savaşı - 16 Mart 2026
  • Emeklilerin Şehirleri: Üretim Kaybedilince Ne Olur? - 11 Mart 2026
  • Kaynak Kıtlığı Miti ve Milli Ekonomi Modeli - 07 Mart 2026
  • Enflasyonun Görünmeyen Dinamiği: Kur, Maliyet ve Üretim - 07 Mart 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 24
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
KOŞMAK NEYE YARAR?
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Misafir Kalem
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Ankara'da NATO, Gündemde Trump
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Mukaddes Vatanın "Mavi Otları"
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Kaybolan prestijimiz ve Kıbrıs
Vatanı bölmek isteyenlere fırsat vermeyin
Uğur Kepekçi
Vatanı bölmek isteyenlere fırsat vermeyin
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
90 Dakika Futbol, Yıllarca Hatırlanacak Bir Duruş
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Kupayı Sistem Kazandı
Çok Okunan Haberler
KEPEKÇİ:
KEPEKÇİ: "İŞÇİ GİBİ ÇALIŞIP ESNAF GİBİ YÜK TAŞIYORLAR"
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.