Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızla bir sohbetimizde bizlere; "Sokakta gezen Müslüman olduğunu iddia edenler özellikle de gençlerin çoğu gusül abdesti nasıl alınır bunu bile bilmiyor. Bilmediği halde de sormaktan çekiniyor. Size düşen görev insanların çoğunun önemsemediği gusül abdestini tarif etmektir. Millet cünüp geziyor haberi bile yoktur." Demişti.
Bizler de sahada gusül abdesti nasıl alınır dilimiz döndüğü kadar anlatıyorduk. Geçtiğimiz günlerde birkaç gençle sohbet ederken yine gusül abdesti gündeme geldi. Görünen manzara pek de iç açıcı değil.
Biz de bu vesileyle Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızın Namaz İlmihali eserinden ve diğer bazı kaynaklardan derlediğimiz gusül abdestinin alınış şeklini sizlerle paylaşmak istedik. Böylece sormaktan çekinen kimseler bu konu hakkındaki bilgilere de ulaşmış olacaklar:
Guslü gerektiren cünüplük-cenabetlik sonrası ya da ibadet kastıyla yapılacak nafile gusül abdesti şu şekilde alınır:
"Gusül abdestine başlarken önce niyet edilmeli besmele ile başlanmalıdır. Suyun azlığı, soğukluğu, vaktin müsadesizliği gibi hallerde, acele olarak sadece guslün farzları yerine getirilerek yapılan gusülde; Öncelikle ön ve arka taraftaki kirler giderilir. Sonra üç defa ağza, üç defa buruna bol su çekilerek içlerinde kuru yer kalmaması temin edilir. Bundan sonra da baştan, sağ ve sol omuzlardan dökülen su ile bedenin tamamı iğne ucu kadar kuru bir yer kalmayacak şekilde yıkanıp ıslatılır. Kuru yer kalmadığı anda gusül yapılmış olur. Gusül abdesti bitince sonradan unuttuğu ve suyun değmediği bir yer varsa hatırladığı anda sadece su değmeyen yeri yıkaması yeterlidir. Tekrar gusül abdesti almasına gerek yoktur.
Yalnız oruçlu iken ağza ve buruna su çekmekte dikkatli olup, boğaza ve genze su kaçırmamaya çalışılmalıdır. Vücut yıkanırken iğne ucu kadar bir yerin kuru kalmamasına dikkat edilerek, kulaklar ve göbek oyuğu yıkanmalı. Küpe deliklerine suyun girmesine özellikle dikkat etmek gerekir. Su saçların, sakalların, kaşların ve bıyıkların aralarına ve altlarındaki deriye kadar geçmelidir. Bunlar eksik olsa bile, suyun ulaşması sağlanmalıdır. Bunların araları ve dipleri kuru kalırsa, gusül tamamlanmış olmaz." (Prof. Dr. Haydar Baş / Kur'an ve Sünnet Işığında Büyük İslam İlmihali / sayfa 163)
Şartların ve zamanın müsaitliğiyle sünnete uygun gusül abdesti de şu şekilde alınır:
"Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar. Sonra da vücudunun her tarafını iyice yıkar. Guslettiği yerde su birikiyorsa, son olarak ayaklarını yıkayıp guslünü tamamlar." (Din İşleri Yüksek Kurulu)
Bilmemek ayıp değil ama öğrenmemek ayıptır. Gusül abdesti, namaz abdesti, namaz kılmak gibi temel ibadetleri ihmal etmemek gerekiyor. Bizler de elimizden geldiği kadarıyla okurlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Rabbim niyetlerimizi ve ibadetlerimizi kabul buyursun.