Kıskanmak, çekememek, başkasında olan sağlık, zenginlik ve benzeri nimetlerden dolayı rahatsız olarak o kişiden o nimetin gitmesini istemek. Kalpte bulunan ve insanı kötülüklere sürükleyen en önemli ve gayri ahlâkî özelliklerden, hastalıklardan birisidir. Bilgisizlik ve tamahkârlığın birleşmesinden, kaynaşmasından doğar (İslam Ansiklopedisi)
Toplumsal hastalıkların en başında gelen haset gerçekten de insanların doğru bilgiye ulaşmasında da en büyük engeldir. Haset ehli kimseler; karşılaştıkları güzellikleri bile örtmeye çalışırlar
***
İlkeli siyaset anlayışını toplumumuza hakim kılmaya çalışan Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş Bey, Milli Ekonomi Modeline dayanan devasa plan ve projeler sunarak, çözümünün imkansız olduğuna inanılan birçok derde derman sunmaktadır. Sayın Baş, Modelin kendi içinde var olan, çözüm önerilerinin temelini teşkil eden; emisyonu genişletme yoluyla para basarak tüketimi teşvik ederek insanlığın rahatını temin edecek bir modelden bahsetmektedir.
Dünya iktisat otoritelerinin ayakta alkışladığı model, kamuoyunda olumlu yankılar bulmaktadır. Bu yankının bazı medya organlarında, örtülmek istenmesi, hakikatin insanımızdan saklanması üzücü bir durumdur.
***
Milli Ekonomi Modelini, toplumun her kesimine anlatmaya çalışıyoruz. İyi niyetle bakıldığı zaman, kültür seviyesi ne olursa olsun mutlaka anlaşılmaktadır. Anlamak istemeyenlerin, peşin hükümlü ve özelikle de haset ehli insanlar olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu konuda; Mümin gıpta eder, münafık haset eder sözü boşuna söylenmiş bir söz değildir. Gerçekten de, kuru bir inatla ve hasetle karşı duranların halleri açıkça belli olmaktadır.
***
İnsan karşı durmak, ya da yanında yer almak istediği bir fikri mutlaka tahlil etmek zorundadır. Madem ki toplumda iş ve aşla, para ile alakalı çok ciddi sorunlar var, bırakın harcamayı,borç ödemeye bile para bulanamadığı bir dönemde; Sayın Baş, para meselesini kökten çözecek, borçları ödeyecek, herkese iş ve aş sağlayacak, bir modelden bahsetmektedir. Denemeden, öğrenmeden bu kadar önemli bir hadiseye karşı çıkmak, olsa olsa haset ehli insanların, işidir.
Yüce Peygamberimiz (sav); Haset, ateşin odunu yakıp yok etmesi gibi insanın iyi huy ve amellerini giderir, yok eder (Ebû Dâvud Edeb 44) buyurarak hasedin ne kadar tehlikeli bir hastalık olduğuna dikkat çekmiştir.
UĞUR KEPEKÇİ