Çeşitli siyasi parti liderlerinden zaman zaman vatandaşlık hakkı, ev hanımlarına maaş ya da aile sigortası gibi kavramlar duyuyoruz. Ancak bu açıklamaları son derece cılız olarak dillendiriyorlar. Neden mi? Sebebini iki madde halinde açıklayalım.
Birincisi vatandaşlık maaşı, ev hanımlarına maaş, çocuklara maaş, engellilere maaş gibi başlıklar, Milli Ekonomi Modeline (MEM) ait olan kavramlardır. Bu modelin sahibi ise Prof. Dr. Haydar Baş beydir. Ayrıca bunlar BTP'nin parti programında bizzat yer almaktadır.
İkincisi bu yaklaşımlar öyle ayaküstü dillendirilecek kavramlar değildir. Bir medeniyet anlayışı bir matematik ve bir duruşu gerektirir.
Bir ilimizin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği başkanı ile sohbet ediyorum. Kaç bakan ile doğrudan görüşmesinde bizzat yüzlerine Haydar hocanın Milli Ekonomi Modelinin yegâne çözüm yolu olduğunu söylediğini ifade ettiğini söyledi. Ve taşı şu şekilde gediğine koyduğunu, görmezden geldiğiniz Haydar hocanın modelinden alıntılar yapıyorsunuz, uygulamalar yapıyorsunuz diye de eklediğini ifade etti.
Ben de kendisine ne yaparlarsa yapsınlar sorunları çözemezler. MEM'den sonuç alabilmek için bütüncül yaklaşılmalıdır diye hatırlatmada bulundum.
…
Konunun daha iyi anlaşılması için sadece vatandaşlık maaşını konuşmamız yeter. Konu günceldir ve uluslararası ölçekte önem kazanmıştır.
Devletin sahibi bizzat vatandaştır. Esas olan onun haklarına saygı duymak, fırsat eşitliği oluşturmak ve asgari geçim, güvenlik ve eğitim hakkını temin etmektir. Yoksa vatandaşa sadaka mantığı ile verilen destek, destek değildir. Haydar hocanın açıkladıkları vatandaşlık hakkı olarak verilecektir.
Prof. Dr. Haydar Baş hocamız MEM’i geçmişin bütün sorunlarını bir çırpıda çözme yeteneğine sahip olduğu gibi, günümüzde yaşanan koronavirüs pandemisinin piyasalarda oluşturduğu yıkımı da çözebilecek bir modeldir. Yetmedi yapay zekânın yaygınlaşması sonucu ortaya çıkacak işsizlik sorununu da çözecek olan Milli Ekonomi Modelidir.
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş beyin tespitleri ile Haydar hoca bir eli ile geçmişi bir eli ile geleceği kucaklayan kutlu kişidir. Bilim insanıdır, irfan ehlidir, devlet adamıdır, babadır, ağabeydir O her şeydir.
Ülkemizde vatandaşlık maaşını yok sayanların ne kadar liyakatsiz olduklarını öğrenmek ister misiniz?
Haydar Baş hocamızın, Milli Ekonomi Modeli 10 Uluslararası kongre ile dünyaya deklare edilmiştir.
Kongrelerde ekonomiden ideolojiye; sosyolojiden insan hakları yaklaşımlarına kadar çok çeşitli perspektiflerden vatandaşlık maaşı dile getirilmiştir. Dünyanın dört bir tarafından gelen bilim insanları sorunların çözümü olarak MEM’i göstermişlerdir.
"Basic income" olarak tanımlanan
"Vatandaşlık maaşı" dünyanın ana gündem maddelerinden bir tanesidir.
Kanada Tıp Birliği 2015 yılında Kanada'da vatandaşlık maaşının uygulanması istemiştir.
İspanya, Mayıs 2020'de COVID-19'a çözüm olarak vatandaşlık maaşını "koronavirüs salgını nedeniyle yoksulluktaki ani artışla mücadele etmek" için uygulamaya koymuştur. Bu uygulama ile tek başına yaşayan bir yetişkin için ayda 462 avro (546 dolar) gelir sağlamayı hedeflerken, aileler için, ister yetişkin ister çocuk olsun, kişi başına 139 avro, ev başına aylık maksimum 1.015 avroya kadar ek bir gelir elde edilecektir.
2020 yılında Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Avrupalıların %71'inin vatandaşlık maaşından yana olduğunu ortaya koymuştur.
Chicago Üniversitesi tarafından yapılan bir anket, 18-36 yaş arası Amerikalıların %51'inin aylık 1.000 dolarlık vatandaşlık maaşını desteklediğini ortaya koymuştur.
Birleşik Krallık'ta, tüm siyasi partilerden 170'in üzerinde milletvekili ve Lord tarafından imzalanan bir bildiri ile hükümeti, COVID-19 salgını sırasında vatandaşlık maaşı vermeye davet edilmiştir.
Bunun örneklerini arttırmak mümkündür.
Şimdi anladık mı, Haydar hocanın "Beni kaçırdınız" derken ne demek istediğini…
O halde hocamızın ikinci merhamet cümlesinin gereğini yerine getirelim. "Bari kadromu kaçırmayın"