• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
10:27
Altın Fiyatları 21 Temmuz 2026
10:26
Dolar - Euro - TL Kuru 21 Temmuz 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Prof. Dr. Haydar Baş
  3. 11 Eylül bahanesi ve MEM'in etkileri
Yayınlanma: 08 Aralık 2024 - 07:16

11 Eylül bahanesi ve MEM'in etkileri

08 Aralık 2024 - 07:16
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş

Prof. Dr. Haydar Baş'ın gazetemizde 11.09.2014 tarihli yayımlanan yazısıdır

Bundan 13 sene evvel, 11 Eylül 2001 tarihinde Newyork'ta iki yolcu uçağı ikiz kulelere, Washington'da bir yolcu uçağı Pentagon'a çarpmıştı.

Zaman içinde CIA ajanları tarafından organize edildiği itiraf edilen bu patlamalar neticesinde dünya "terörist Müslüman" tabiri ile tanıştı. 

Aynı yılın Ekim ayı içinde ABD Savunma Bakanlığı ve Pentagon dört yıllık savunma planında dünya genelinde terörizmle mücadele kararını açıkladılar. 

Planda ABD'nin küresel çıkarlarına aykırı hareket edildiği anda durumu değiştirecek müdahalelerde bulunma hakkından bahsediliyordu.

Bunu kabul eden ülkeler dost ve müttefik; karşı çıkanlar ise demokrasi getirilmesi gereken yerler olarak sınıflandırıldı.

Ilımlı İslam görüşündeki ülkelerden ABD'ye tam destek gelirken; onların tabiriyle teröre yardım edenler ise, rejimleri değiştirilerek sözde demokrasi ile tanıştırıldılar. 

Irak ve Afganistan müdahaleleri sonrasında 1 milyondan fazla insan öldü. Arap Baharı etkisindeki Libya, Tunus, Mısır'da rejimler değiştirildi, ülkeler belki de bir daha huzura kavuşmayacaklar.

Kısaca İslam'ı terör dini ve Müslüman'ı terörist gösteren 11 Eylül bahanesi; milyonlarca Müslüman'ın kanına, toprağına ve sahip olduğu kaynaklara mal oldu. 

Şimdilerde ise IŞİD hortlatıldı, Irak ve Suriye arasında hilafetini ilan eden örgüt, binden fazla batılı üyeye sahip. Örgütün elemanlarının tekrar ülkelerine dönme riski ABD'yi ve özellikle İngiltere'yi tedirgin ediyor.

ABD hem terörü tehdit kabul edip, hem terör estirmektedir. ABD'nin Dışişleri eski Bakanlarından Kissenger geçtiğimiz Ağustos ayı içinde Wall Street Journal'de ve Sunday Times'de iki deneme yayımladı.

Bunlardan birisi, "küresel düzeni oluşturan kuralların kriz yaratmaya başlaması" fikrini işlerken diğeri, bu etkilerin Orta Afrika ve Ortadoğu'da İslam dünyası üzerindeki etkilerini ele alıyor.

Yani terörü bahane ederek ülkeler üzerinde tahakküm kurmak ABD'nin dünya hakimiyetine artık yetmemektedir. 

Kissinger, "1948'den 20. yüzyılın sonuna kadar, dünya tarihinde belki de ilk kez, kısa süreli de olsa bir küresel düzen dönemi yaşattığını" ifade etmekte.

Eski bakan, kapitalizmin hegemonyasının neden çöktüğünü de kendince şöyle yorumluyor: "Dünya genelinde uygulanmaya başlayan Batı'nın serbest piyasa anlayışı devletler tarafından kabul edilerek benimsenmek yerine bu düzene boyun eğmiştir." 

'Batı tarafından ilan edilen ve kurulan düzenin şimdi bir dönüm noktasında olduğunun' altını çiziyor. 

Dönüm noktasına geliş konusunda, uluslararası ekonominin koşullarıyla, ulusal yapılar arasındaki uyumsuzluk bu soruna katkıda bulunuyor, diyor. 

Bu, kapitalizmin ezici etkilerine karşı ulus devletlerin tekrar güçlenmeye başladığı itirafıdır.

Ulus devlet bilincinin yeniden güçlenmesini sağlayan bizim Milli Ekonomi Modeli'miz (MEM) olmuştur.

En güçlü örneğini Rusya'da gördüğümüz MEM uygulamaları, küresel düzene karşı milli devletleri kurmakta ve güçlendirmektedir.

Kissenger'in küresel düzen hakimiyetinin sona ermeye başladığı dönem dediği 2000'li yıllar, dünyada MEM'in duyulduğu ve uygulamalarının devletler tarafından hayata geçirildiği ilk devirlerdir.

Kissenger, '2007 mali krizinden sonra şimdi, küresel ekonomik sistemin işleyiş kurallarını engelleyen önlemler öneriyorlar" diyerek devletlerin yeni bir ekonomi sistemine yani Milli Ekonomi Modeli'ne dönmeye başladığından bahsetmektedir.

Ne mutlu bizlere ki, 11 Eylül gibi bir saldırının ardından kana bulanan Ortadoğu ve hatta dünya devletleri için kurtuluş reçetesi sunuyoruz.

Ekonomi sistemlerinin etkisi ile köle edilen halklar bağımsızlıklarına kavuşabileceklerini görmekte, yitirilen kaynaklar MEM ile yeniden asıl sahiplerine iade edilmektedir. 

Bugün Fransa gibi AB ülkelerinde dahi yeni ekonomi sistemi olarak MEM kuralları konuşuluyor.

İnanıyoruz ki, kapitalizmin kalesi Amerika'dan da MEM'e dönüşler çok uzak değil.

Kısaca MEM, ekonomi sistemi ile dünya hâkimiyetine oynayan ABD'nin bu öngörüsünü gerçekleştiremeden tarihin çöplüğüne gömmüştür.

Bu yazı 524 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Kaybolan prestijimiz ve Kıbrıs - 21 Temmuz 2026
  • Kıbrıs bizimdir bizim kalacak - 20 Temmuz 2026
  • KKTC tam bağımsız olmalıdır - 19 Temmuz 2026
  • 'Çekilirsen aradan geri kalır Yaradan' - 18 Temmuz 2026
  • Diyalog ve Diyanet - 17 Temmuz 2026
  • İslâm'a kimler itiraz ediyor - 16 Temmuz 2026
  • Türkiye'nin geleceği - 15 Temmuz 2026
  • İdarecide olması gereken vasıflar - 14 Temmuz 2026
  • Türk tarımı diye bir şey kalmadı - 13 Temmuz 2026
  • Türk çiftçisine bir hatırlatma - 12 Temmuz 2026
  • Madenler millete aittir - 11 Temmuz 2026
  • Milli Ekonomi Modeli'nde devletin gelir kalemleri - 10 Temmuz 2026
  • Nereye kadar iyi niyet? - 08 Temmuz 2026
  • Terör nasıl son bulur? - 07 Temmuz 2026
  • Ortadoğu'da değişmeyen senaryolar - 05 Temmuz 2026
  • Ne AB, ne ABD; tek çare Bağımsız Türkiye - 04 Temmuz 2026
  • Büyük Ortadoğu Projesi'ne karşı duruş - 04 Temmuz 2026
  • Maksat aynı metotlar değişik - 02 Temmuz 2026
  • Kapitalizm çökmüştür, kurtuluş Milli Ekonomi Modeli'ndedir - 01 Temmuz 2026
  • Sosyal devlet olmak zorundayız - 30 Haziran 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 117
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
KOŞMAK NEYE YARAR?
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Misafir Kalem
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Ankara'da NATO, Gündemde Trump
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Mukaddes Vatanın "Mavi Otları"
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Kaybolan prestijimiz ve Kıbrıs
Vatanı bölmek isteyenlere fırsat vermeyin
Uğur Kepekçi
Vatanı bölmek isteyenlere fırsat vermeyin
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
90 Dakika Futbol, Yıllarca Hatırlanacak Bir Duruş
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Kupayı Sistem Kazandı
Çok Okunan Haberler
KEPEKÇİ:
KEPEKÇİ: "İŞÇİ GİBİ ÇALIŞIP ESNAF GİBİ YÜK TAŞIYORLAR"
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.