• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
09:53
Dolar - Euro - TL Kuru 9 Temmuz 2025
09:51
Altın Fiyatları 9 Temmuz 2025
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Prof. Dr. Haydar Baş
  3. Cumhuriyet Bayramı'nda Atatürk'ü anlamak
Yayınlanma: 29 Ekim 2013 - 09:54

Cumhuriyet Bayramı'nda Atatürk'ü anlamak

29 Ekim 2013 - 09:54
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş

Cumhuriyetimizin ilanının 90. yıldönümünü kutluyoruz. 90 yıllık Cumhuriyet tarihi, kurucusu Atatürk’ün vefatından sonra başka bir çehreye bürünmüştür. Bu dönemde Atatürk farklı tanıtılmış ve maalesef bugüne kadar süregelen Ata’sı ile milletin arasını açma oyunu sergilenmiştir. 
Mustafa Kemal’in ardından gerçekleşen icraatlar ona ait olmamakla beraber kendisine mal edilmiştir. Rahmetli Atilla İlhan, “Bugün tanıtılan Atatürk gerçek Atatürk değildir. 1938’den sonra gösterilen Atatürk filan kişinin Atatürk’üdür” derdi.  
Dini kimliği gizlenen Atatürk’ün Cumhuriyete ve yeni devlete giden yolda, inancı ve milleti ile arası kesilmiştir. Ortaya Müslüman - Türk’ten uzak bir kimlik çıkmıştır ki, bunun gerçek Atatürk’le alakası yoktur. 
Türkiye’de belli çevrelerin uydurdukları Atatürk yalanlarına birkaç örnek verelim: 
“Atatürk devrimleri din dışıdır, Atatürk dine karşıdır.
Kurtuluş Savaşı antiemperyalist bir mücadele değildir. 
Atatürk manda ve himaye taraftarıdır.
Lozan Anlaşması zafer değil, hezimettir” gibi ucube görüşlerle Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuran irade şekil değiştirmiştir. 
Oysa Atatürk, Cumhuriyeti kurmaya, Nevşehir Hacı Bektaş’ta Cemaleddin Çelebi Efendi’nin dergâhında onunla beraber karar vermiştir ve bu karar tam bağımsızlığa giden yoldur. 
Üç gün kalınan dergâhta Cemaleddin Efendi ile yapılan gizli görüşmelerin tek tanığı bugün Hacı Bektâş-ı Veli Dergâhı’nın postnişini Arife Ana’nın kayınpederi Hamdullah Efendi’dir. 
Atatürk dergâhtan ayrılırken Cemaleddin Çelebi, “Atam Cumhuriyeti ne zaman kuruyoruz?” diye sorar. Cumhuriyet kelimesini duyan Atatürk heyecanlanır ve Cemaleddin Çelebi’ye yaklaşarak, “Aramızda kalmak kaydıyla en yakın zamanda” cevabını verir. “Cumhuriyet” ismi ilk olarak orada zikredilmiştir. 
Bu görüşme sırasında Atatürk, Cemaleddin Çelebi’ye annesi Zübeyde Hanım’ın gördüğü bir rüyayı anlatır. Zübeyde Hanım’a rüyasında Peygamber Efendimizin (sav) altın tepsi içinde Kur’an ve kılıç getirdiğini söyleyince Cemaleddin Çelebi Atatürk’e “Sen de rüyaya yat. Yarın konuşalım” der.  
Atatürk o gece rüyasında Deliktaş’a girdiğini ve kollarının dirseklerine kadar kanla dolduğunu görür, sabah rüyasını Cemaleddin Çelebi’ye anlatır. 
Cemaleddin Çelebi rüyaları şu şekilde yorumlar: Peygamberimizin getirdiği Kur’an annene, kılıç ise sanadır. Aslında o kılıç sana verilmiştir. Annenin sütü sana helal olduğu için onun duasıyla sana gelecektir, senin savaşacağının işaretidir. 
Deliktaş’a girince kollarının kanla dolması ise bu savaşın zaferle sonlanacağını gösterir. Zaferin mübarek olsun” der. 
Atatürk’ün Hacıbektaş’tan ayrılmadan Cemaleddin Çelebi ile birlikte Hacı Bektâş-ı Veli türbesini ziyaret ettiği de kaynaklarda mevcuttur.  
Hünkâr Hacı Bektâş-ı Veli Hazretleri’nin kabrine kapanır ve şöyle dua eder: “Evladını önüme rehber eyledim. Meydana çıkıyorum. Yüzümü utandırma.” 
Görüldüğü gibi Kurtuluş Savaşı’nın ve Cumhuriyetin mimarı Atatürk tıpkı Türk milleti gibi İslam hamuru ile yoğrulmuş bir vatan evladıdır. 
Cumhuriyetin ilanına giden sürecin Amasya’dan başlaması da manidardır. 
Bektaşi vatandaşların yoğun olduğu bu yerde kurtuluşa ve bağımsızlığa verdikleri değer onların bu kutsal davada Ata’nın yanında yer almalarını sağlamıştır. 
Kısaca Atatürk bazılarının görmek istediği gibi dinsiz bir kimlik değil, tam tersine Bektaşi bir ana babanın evladı tam bir Bektaşi’dir. 
Burada bir noktanın da altını çizmek gerekir: Bizim ortaya çıkardığımız Bektaşi Atatürk elbette ki Hoca Atatürk değildir.  
Ancak inancı sağlam, Ehl-i Beyt’e gönül vermiş, inanan bir liderdir ve Türk milletine Cumhuriyeti bu lider armağan etmiştir.

Bu yazı 634 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Büyük oyun -2 - 09 Temmuz 2025
  • Büyük oyun -1 - 08 Temmuz 2025
  • Kerbela'yı anlamak ve anmak - 07 Temmuz 2025
  • Şehitlerin efendisi İmam Hüseyin - 06 Temmuz 2025
  • İmam Hüseyin ve Kerbela vahşeti - 05 Temmuz 2025
  • İmam Hüseyin kimdir? - 04 Temmuz 2025
  • İftira, iftira yine iftira - 03 Temmuz 2025
  • Hüseyni mantığı kavrayabilmek - 02 Temmuz 2025
  • Bir varmış, bir yokmuş... - 01 Temmuz 2025
  • Atatürk'e sahip çıkmak - 30 Haziran 2025
  • Ayağa kalk Türkiye - 29 Haziran 2025
  • Şark Projesi'ni unutmayalım - 28 Haziran 2025
  • Terör meselesinin halli - 27 Haziran 2025
  • Tek çare - 26 Haziran 2025
  • Tarım kesimi iyi dinlesin - 25 Haziran 2025
  • Yine aynı iftira - 23 Haziran 2025
  • Anayasamıza ve AB'ye aykırı gidişat - 22 Haziran 2025
  • Hangi şartsız zafer? - 21 Haziran 2025
  • Kendimizi kandırmayalım - 20 Haziran 2025
  • Aklı olan - 19 Haziran 2025
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 99
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Doğruları söylemek… / Taner Tümerdirim
Misafir Kalem
Doğruları söylemek… / Taner Tümerdirim
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Mühim Mevzu Marifetli Matris
Doç. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Doç. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Emekliler Baş Tacıdır, Hakkı Teslim Edilmeli!
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Bugün 10 Muharrem, Gelin Bugün Ağlayalım.
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Fatıma Ana Ve Gerdanlığı
Kerbela hakkında bilinmesi gerekenler -10-
Uğur Kepekçi
Kerbela hakkında bilinmesi gerekenler -10-
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Büyük oyun -2
Çok Okunan Haberler
Kürecik’ten İran’a: “Radarlar Kimi Gözetliyor?” sorusu artık ertelenemez!
Kürecik’ten İran’a: “Radarlar Kimi Gözetliyor?” sorusu artık...
"İsrail'in elinde 90- 100 tane nükleer silah var"
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’tan Talat Paşa çıkışı
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’tan Talat Paşa çıkışı
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.