• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
09:53
Dolar - Euro - TL Kuru 9 Temmuz 2025
09:51
Altın Fiyatları 9 Temmuz 2025
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Prof. Dr. Haydar Baş
  3. KKTC tam bağımsız olmalıdır
Yayınlanma: 18 Aralık 2013 - 09:57

KKTC tam bağımsız olmalıdır

18 Aralık 2013 - 09:57
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş

Bağımsız bir devlet olarak uluslararası arenada tanınmadıktan sonra toprağınızın, bayrağınızın ve meclisinizin olması bir şey ifade etmemektedir. 
Bağımsızlığınızı kan dökerek elde etseniz bile, ilanınıza diğer ülkelerden kabul gelmezse ilan ettiğiniz bağımsızlık havada kalır. 
Tıpkı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde olduğu gibi. 
Bayrağı, toprağı, cumhurbaşkanı, kabinesi ve meclisi olmasına rağmen KKTC, Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmamaktadır. 
Bunda hata elbette Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin… 
74 çıkartması ve sonrasında 1980’de gelen tam bağımsızlık ilanına garantör ülke olarak biz sahip çıkmalı, adadaki Türk varlığını bir devlet olarak biz dünyaya kabul ettirmeliydik. Yapamadık değil, yapmadık. 
Hatta AB sürecinde, Türk kesimin Rum tarafı ile birleşmesi fikrine sahip çıkan, bir manada halkın asimilesini ve toprakların iadesini kabullenen de biz olduk. Bugün adada halen dalgalanan KKTC bayrağı varsa, bu maalesef Rumların birleşmeyi reddeden tutumu sebebiyledir. 
Kısaca, garantör Türkiye yavru vatan Kıbrıs’ı, son kazanımımız bu adayı çoktan gözden çıkarmıştır. 
Adadaki Türk nüfus, tarımda, hayvancılıkta, sanayide ve eğitimde kaderine terk edilmiştir. 
Ama asıl mesele, Türk kimliğinin unutturulmaya çalışıldığı propagandalara karşın onlara verilmeyen "tam bağımsızlık" ruhu ve bunun hayata geçirilme konusudur. 
2 Kasım tarihinde biz adada idik. Milli Ekonomi Modeli’nin tarım uygulamaları konusunda KKTC’nin meselelerini masaya yatırdık. 
Oraya tarım konusunda büyük bir müjde ile gittik. 
KKTC’de var olan pazar problemini, Rusya pazarı ile çözme müjdesi… 
Çalışmalarımız ile Rusya, KKTC ürünlerini alma garantisi verdi. 
Bu, tanınmayan, tanınmadığı için mallarını uluslararası pazara taşıyamayan bir ülke için can simidi çözümdür. Türkiye’nin atmadığı bu can simidini Kıbrıs’a biz sunduk. 
Oradaki konuşmamızda meselenin temeline değinerek, tam bağımsızlığın Kıbrıs Türk tarafı için hayati bir zorunluluk olduğunu belirttik. Ve bizim bunu yapacağımızın garantisini verdik. 
Kıbrıs halkı için, bir Türk siyasiden duyduğu ilk bağımsızlık ışığıdır, verdiğimiz garanti. Ve etkisi hemen görülmeye başladı. 
Kongreden birkaç gün sonra alelacele Ankara’ya gelen Rum temsilci Mavroyannis, kapalı bölge Maraş’ı istemiş, “Kıbrıs’ı tek cumhuriyet olarak tanıyın, liman ve havaalanlarını bize açın" taleplerini sıralamıştır. 
Türkiye’de Meclis’te partisi bulunmayan bizler, yaptığımız çalışmalarla, Rum kesimini telaşlandırdık. 
Aradan bir ay geçti ve 2014 bütçesinde de Kıbrıs konuşuldu. 
Kıbrıs müzakerelerde kararlı durmalı demekle, KKTC’nin artık uluslararası örgütlerce tanındığı ile övünmekle kimse Kıbrıs meselelerine sahip çıktığını iddia etmemelidir. 
Hele hele devletin başını dik tutmak için ekonomisi güçlü olmalı gibi ifadeler, on yıldır iktidarda olunmasına rağmen ciddi hiçbir adımın atılmadığı Kıbrıs politikası için, içi doldurulamayan cümlelerdir. 
Siz eğer, KKTC hakkında bütçe görüşmeleri sırasında dile getirdiğiniz bu görüşlerde samimi iseniz, bizim Kıbrıs’ta altını çizdiğimiz temel meseleyi halledin ve onun tam bağımsız bir devlet olduğunu kabul ettirin. Bunun girişimlerine başlayın. 
Adanın geleceği konusunda, sizleri sadece Türk halkı veya Kıbrıslı Türkler değil, Rumlar da samimi bulmamaktadır. 
KKTC’nin Havadis gazetesi pazartesi günü bir harita yayınladı. Buna göre Rum yönetimi, 2004’te reddettikleri Annan Planı’nı da aşarak, KKTC’nin iç kesimlerinden ve stratejik Karpaz yarımadasından da pay istemeye başladılar. 
Bu istek, BM’ye sunulan yeni harita kabul edilirse adanın yüzde 36’sına sahip Türk kesiminin elindeki toprak oranının yüzde 29’a düşmesi manasına geliyor. 
Türk hükümeti, bugüne kadar izlediği siyasette Kıbrıs’ı yok saymış, tanınmasına ve bağımsızlık ilanına destek olmamıştır. 
Çeşitli vesilelerle edilen birkaç kelime ile gönül alınmasına da imkân yoktur. 

Bu yazı 584 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Büyük oyun -2 - 09 Temmuz 2025
  • Büyük oyun -1 - 08 Temmuz 2025
  • Kerbela'yı anlamak ve anmak - 07 Temmuz 2025
  • Şehitlerin efendisi İmam Hüseyin - 06 Temmuz 2025
  • İmam Hüseyin ve Kerbela vahşeti - 05 Temmuz 2025
  • İmam Hüseyin kimdir? - 04 Temmuz 2025
  • İftira, iftira yine iftira - 03 Temmuz 2025
  • Hüseyni mantığı kavrayabilmek - 02 Temmuz 2025
  • Bir varmış, bir yokmuş... - 01 Temmuz 2025
  • Atatürk'e sahip çıkmak - 30 Haziran 2025
  • Ayağa kalk Türkiye - 29 Haziran 2025
  • Şark Projesi'ni unutmayalım - 28 Haziran 2025
  • Terör meselesinin halli - 27 Haziran 2025
  • Tek çare - 26 Haziran 2025
  • Tarım kesimi iyi dinlesin - 25 Haziran 2025
  • Yine aynı iftira - 23 Haziran 2025
  • Anayasamıza ve AB'ye aykırı gidişat - 22 Haziran 2025
  • Hangi şartsız zafer? - 21 Haziran 2025
  • Kendimizi kandırmayalım - 20 Haziran 2025
  • Aklı olan - 19 Haziran 2025
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 99
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Doğruları söylemek… / Taner Tümerdirim
Misafir Kalem
Doğruları söylemek… / Taner Tümerdirim
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Mühim Mevzu Marifetli Matris
Doç. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Doç. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Emekliler Baş Tacıdır, Hakkı Teslim Edilmeli!
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Bugün 10 Muharrem, Gelin Bugün Ağlayalım.
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Fatıma Ana Ve Gerdanlığı
Kerbela hakkında bilinmesi gerekenler -10-
Uğur Kepekçi
Kerbela hakkında bilinmesi gerekenler -10-
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Büyük oyun -2
Çok Okunan Haberler
Kürecik’ten İran’a: “Radarlar Kimi Gözetliyor?” sorusu artık ertelenemez!
Kürecik’ten İran’a: “Radarlar Kimi Gözetliyor?” sorusu artık...
"İsrail'in elinde 90- 100 tane nükleer silah var"
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’tan Talat Paşa çıkışı
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’tan Talat Paşa çıkışı
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.