• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
17:45
Gaziantep Milletvekili İrfan Çelikaslan’dan Rektör Akman’a Ziyaret!
17:43
Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nde Önemli Ziyaret: Milletvekili Dal ile Rektör Akman Bir Araya Geldi
09:50
Dolar - Euro - TL Kuru 30 Haziran 2025
09:50
Altın Fiyatları 30 Haziran 2025
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Prof. Dr. Haydar Baş
  3. Milli paralarla ticaret için önce milli paraya sahip olmalıyız
Yayınlanma: 25 Eylül 2024 - 09:22

Milli paralarla ticaret için önce milli paraya sahip olmalıyız

25 Eylül 2024 - 09:22
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş

Prof. Dr. Haydar Baş'ın gazetemizde 15.08.2016 tarihli yayımlanan yazısıdır

Yeni süper güç Rusya 2. kez Türkiye'ye 'milli paralar ile ticaret'ten bahsetti.

Rusya devlet Başkanı Putin, 2014 senesindeki ziyaretinde milli paralarla ticareti dile getirmiş ancak kapitalizmin esaretindeki Türkiye bunun arkasındaki gerçeği o tarihte görememişti. 

Umarız darbe kalkışmasının ardındaki asıl faillerin farkına varan siyasi irade, bu sefer kapitalizmin dolayısıyla kapitalizmle ülkeleri ele geçirenlerin ve sömürenlerin önüne set çekebilir.

Milli paralar ile ticaret kuralı, Milli Ekonomi Modeli'nin dış ticaret kurallarından biridir ve 2013 Şubat'ından bu yana Rusya'da kanunlaşarak uygulanmaktadır.

Rusya'nın Liberal Demokrat Partisi ile Bağımsız Türkiye Partisi arasında Haziran 2014'teki Mutabakat Protokolü merasiminde söz alan Prof. Dr. Lisiçkin, Liberal Demokrat Parti'nin teklifi ile modelin Duma'da kanunlaşmaya başladığını belirterek, modelin uygulanması ile ülke kaynaklarındaki devlet kontrolünün arttığının altını çizmişti.

Rusya, Milli Ekonomi Modeli'nin milli paralarla ticaret kuralını esas alarak BRICS adını verdikleri bir birliktelik oluşturdu. Hindistan, Çin, Brezilya, Güney Afrika ile beraber aralarında milli paralarla ticareti hayata geçirdi ve bir banka kurma kararı aldı.

Malum, IMF 'SDR' denilen bir para birimini kullanmaktadır. Kredi olarak verilen para SDR cinsinden olmasına karşın dolar olarak hazineye konulmaktadır.

BRICS tarafından kurulacak yeni bankanın da kendine has bir para birimi belirlemesi konuşuluyor ve bu doğrudur.

Türkiye, eğer Rusya ile milli paralar ile ticaret yapacaksa öncelikle milli parası olmalıdır.

Kapitalizmin para tarifi, paranın mübadele ve tasarruf aracı olduğundan bahseder.

Eksik olan bu tarif, Milli Ekonomi Modeli'ne göre şöyledir: "Para, bir mübadele ve tasarruf aracıdır, ekonomideki unsurları harekete geçiren bir tahrik unsurudur, ayrıca emeğin devreye girmesi sonucu elde edilen üretim ve hizmetin karşılığıdır."

Emeğin ve üretimin karşılığı olması ve tahrik unsuru bizim tezimizle hayat bulan iki yeni özelliktir. Bu sayede tüketim kabiliyetini arttıran, üretimi tetikleyen, paranın piyasalarda serbest dolaşımını sağlayan aktif bir para politikası hayata geçirilmektedir.

Para, emeğin ve üretimin karşılığı olması ile devletlere senyoraj hakkını tanır. Piyasalarda üretim arttıkça buna karşılık para miktarının da belli oranda artması gerekir.

Bir çiftçinin tarlasına mısır ekmeye karar verdiğini düşünelim. Bin lira ile tohumunu almış, tarlasını sürmüş, gübresini atmış olsun. Sene sonunda ise eline beş bin liralık ürün geçtiğini varsayalım. Beş bin liralık mala karşılık, piyasadaki bin liranın yetersiz olduğu, dört bin lira değerinde yeni paraya ihtiyaç olduğu açıktır. 

Aradaki farkı kapatmak için emisyon hacmini dört bin lira daha arttırmak zorundayız. Yani her yıl büyüyen ekonomilerde büyümeye bağlı olarak emisyon hacminin arttırılması gerekir.  

Ülkemiz için düşünürsek, piyasalarda üretim ve tüketim arasındaki bu fark senyoraj gelirinin devreye konması ile değil, dışarıdan alınan borç para ile yani 'hard currency'ler ile karşılanıyor. Türkiye belli bir büyüme oranına sahip olmasına rağmen piyasada bulunması gereken yerli parayı piyasalara sürememektedir. Denilebilir ki, ülkemiz 40 yıldır para basma hakkından feragat etmiştir.

Merkez Bankamız, dışarıdan faizle alınan borç para ile piyasaların bu açığını kapatmaya çalışıyor. Milli devletin para politikası ise, piyasaların bağımsız hale gelmesini sağlayacaktır.

Eğer Türkiye milli paralarla ticaret yapacak yani Milli Ekonomi Modeli'ni uygulamaya başlayarak bağımsız bir ekonomiye adım atacaksa bu işe senyoraj hakkını kullanarak emisyonunu genişleterek yani emeğin ve üretimin karşılığında para basarak başlamalıdır. 

Bugün dünya genelinde Rusya'nın başını çektiği bir MEM Bloku oluşuyor. Kapitalizmi tarihe gömen MEM, milli paralarla ticaret kuralı ile ABD Dolarının hakimiyetini yıkmaktadır.

Türkiye tekrar darbe kalkışması yaşamak istemiyorsa, darbelerin ardındaki faillerden kurtulmak zorundadır. Bunun için Rusya liderliğinde başlayan büyük MEM Bloku'na dahil olmaya mecburdur.

Bu yazı 260 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Atatürk'e sahip çıkmak - 30 Haziran 2025
  • Ayağa kalk Türkiye - 29 Haziran 2025
  • Şark Projesi'ni unutmayalım - 28 Haziran 2025
  • Terör meselesinin halli - 27 Haziran 2025
  • Tek çare - 26 Haziran 2025
  • Tarım kesimi iyi dinlesin - 25 Haziran 2025
  • Yine aynı iftira - 23 Haziran 2025
  • Anayasamıza ve AB'ye aykırı gidişat - 22 Haziran 2025
  • Hangi şartsız zafer? - 21 Haziran 2025
  • Kendimizi kandırmayalım - 20 Haziran 2025
  • Aklı olan - 19 Haziran 2025
  • Atatürk'ün hilafet hakkındaki görüşleri - 18 Haziran 2025
  • İmam Ali'nin hilafeti - 17 Haziran 2025
  • İslam tarihinde ilk fitne - 16 Haziran 2025
  • Gadir-i Hum Bayramınız mübarek olsun - 15 Haziran 2025
  • Gadir Hutbesi Hz. Ali'nin halife tayininin ilanıdır - 14 Haziran 2025
  • Milletin kaybına gelişmeler - 13 Haziran 2025
  • Terörün ve işsizliğin halli BTP ile olacaktır - 12 Haziran 2025
  • Hak arama devletle mücadeleye dönüşmemelidir - 11 Haziran 2025
  • ABD'nin gerçek müttefiki kim? - 10 Haziran 2025
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 99
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Doğruları söylemek… / Taner Tümerdirim
Misafir Kalem
Doğruları söylemek… / Taner Tümerdirim
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Mühim Mevzu Marifetli Matris
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Nefes Alıyorsan Ölüme Koşuyorsun!
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Neden Ehl-Beyt
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Atatürk'e sahip çıkmak
Kerbela hakkında bilinmesi gerekenler -1-
Uğur Kepekçi
Kerbela hakkında bilinmesi gerekenler -1-
Çok Okunan Haberler
Türk Kimdir?
Türk Kimdir?
Altın Fiyatları 3 Haziran 2025
Altın Fiyatları 3 Haziran 2025
Kürecik’ten İran’a: “Radarlar Kimi Gözetliyor?” sorusu artık ertelenemez!
Kürecik’ten İran’a: “Radarlar Kimi Gözetliyor?” sorusu artık...
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.