Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan ,oruç ayı Ramazanı şerifin son haftasına girdik.
Oruç, zekât, teravih gibi güzel ibadetler ile geçirdiğimiz Ramazan günlerini, inşallah Kadir gecesini ihya ederek taçlandıralım.
Çünkü bin aydan hayırlı olan, Kadir gecesi bu ayın içerisindedir.
Kadir gecesi kuvvetli bir ihtimalle, Ramazan ayının 27. gecesidir.
Bu gecesinin, Ramazan ayında farklı gecelerde olduğuna dair, rivayetler de vardır.
Ubâde b. es-Sâmit (r.a.)'dan; Allah Resûlü (s.a.a.) şöyle buyurdu: "Onu son on günde, tek gecelerde arayın; yirmi bir, yirmi üç, yirmi beş, yirmi yedi, yirmi dokuzuncu gecelerde yahut son gecede arayın! Kim o geceyi iman ederek, karşılığını da ancak Allah'tan bekleyerek ihya eder, sonra (o gecenin mânâsına) uygun davranırsa, geçmiş ve gelecek bütün günahları bağışlanır." (Taberânî, el-Mu'cemu'l-Kebîr'de ve Ahmed, V, 318, 321, 324).
Enes (r.a.)'dan; "Ramazan ayı girdi. Allah Resûlü (s.a.a.) buyurdu: Bu ay gelip çattı. Onun içinde bin aydan hayırlı olan bir gece vardır. Kim onun (bu gecenin) hayrından mahrum olursa bütün hayırlardan mahrum olmuş olur. Onun (bu gecenin) hayrından mahrum olan, saadetten payı olmayan kimsedir." (İbn Mâce, No. 1644).
Kadir gecesi hakkında Kuran’da bir sure vardır. Cenab-ı Hakk bu gecenin yüceliğini müstakil bir sure ile kullarına haber vermiştir,
Kadir gecesinin en büyük özelliği şudur: Allah, Kur'an-ı Azimüşşan'ı indirmeye bu gece başlamıştır. "Muhakkak ki, Biz onu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu Sana ne şey bildirdi? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır. Onda melekler ve Ruh, Rab'lerinin izni ile her bir emrden iniverir. O gece tan yeri ağarıncaya değin bir selâmettir”. (Kadr: 1-5).
Cenab-ı Hak bu gecenin mahiyetini, "Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır" ifadesiyle beyan ediyor. Bin ayı hesap edersek 83 yıllık bir ömür ediyor. Bir gecelik taat, ibadet bir ömre bedel oluyor. İşte bu büyük bir nasiptir.
Mâlik (r.a.)'dan; güvenilir ilim ehlinden birinin şöyle dediğini duymuş: "Peygamber (s.a.a.)'e kendisinden önceki insanların ömrü gösterildi. Uzun ömürlü olan o milletlerin işlediği amelleri işleyemeyecek olan ümmetinin ömürlerini kısa buldu. Bu yüzden Allah O'na bin aydan hayırlı olan Kadir gecesini verdi." (Muvattâ, i'tikâf 15, s. 321.).
Hadis-i şeriflerde de belirtildiği üzere bu geceyi en güzel şekilde herkes gücünün yettiği nispette ibadet ederek değerlendirmeli.
Bu gece kılınacak bir namaz vardır. Her rekâtta bir Fatiha Suresi ve 3 Kadir Suresi okunarak kılınır. İki rekâtta bir selam verilir. 12 rekât veya daha fazla kılınması makbuldür. Selamdan sonra on bir defa "Allah-u Ekber, Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd" denir.
Daha sonra "Allahümme inneke afüvvün tühibbu'l-afve fa'füannî/Allah'ım! Sen affedicisin, bağışlamayı seversin; beni affet" duası da tekrarlanmalıdır.
Hz. Ali buyurmuştur ki: "Fâtıma (a.s.) Kadir gecesinde hiç kimsenin yatmasına müsaade etmezdi; az yemek vermekle onların yatmamasını sağlıyor; kendisi de bu gecenin ihyası için hazırlanıyordu. Ve buyuruyordu ki: Mahrum, bu gecenin bereketlerinden mahrum kalan kimsedir." (Deaim'ul-İslam, c.2, s.282; Prof. Dr. Haydar Baş, Hz. Fâtıma, s.100).
Allah, bu geceyi ihya edenlerden, bu gecenin hürmetine af olunanlardan ve razı olduğu kullardan eylesin amin.
ALAİDDİN ÖZKAR 08.05.2021