Ahir zaman alametlerinin yoğun bir şekilde zuhur ettiği zamanımızda en zor olan şey nedir diye bir soru yöneltilse; hiç düşünmeden verebileceğim cevap doğruluktur.
Her şartta her dönemde ve her yerde doğru olmak doğru kalmak doğruluğa hizmet edebilmek gerçekten de zor bir iştir. Bu sebeple insanlığın var oluşundan kıyamete kadar en geçerli akçe doğruluktur diyebiliriz.
Âlemlere Rahmet Hazreti Muhammed (s.a.v.), bir hadislerinde doğru olabilmenin ne kadar zor bir iş olduğuna dikkat çekmiştir: "Hud suresi Beni kocattı"
Peygamberimizin dikkat çekmek istediği Hud suresi 112. Ayettir. "Öyle ise emrolunduğun gibi dosdoğru ol. Beraberindeki tevbe edenler de dosdoğru olsunlar. Hak ve adalet ölçülerini aşmayın. Şüphesiz O yaptıklarınızı hakkıyla görür"
Doğruluk sözde değil özde olmalıdır. Çünkü doğruluktan bahseden çok ama doğru olan maalesef gayet azdır.
Doğru olan ve doğru davrananlar hakkında Yüce Allah'ın çok büyük müjdeleri vardır.
"Rabbimiz Allah'tır deyip sonra da dosdoğru yaşayanlara melekler gelerek, 'Korkmayın, üzülmeyin, size vadedilen cennetle sevinin. Biz, dünya hayatında da ahirette de sizlere dostuz. Esirgeyip bağışlayan Allah'ın ikramı olarak (cennette) canınızın çektiği ve dilediğiniz her şey sizindir' derler." (Fussilet suresi / Ayet 30-32)
Gerekten doğru olanlar, Allah'a dostluk makamına ulaşmakta, dostluk makamına ulaşanlar da korku ve hüzünden uzak tutulmaktadırlar.
"Allah'ın dostları için ne korku ne de hüzün vardır." (Yunus suresi/ Ayet 62).
Abdullah İbn-i Mesud'dan(r.a.) rivayet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
"Şüphesiz ki sözde ve işte doğruluk hayra ve üstün iyiliğe yöneltir. İyilik de cennete iletir. Kişi doğru söyleye söyleye Allah katında Sıddık (doğrucu) diye kaydedilir. Yalancılık, yoldan çıkmaya (fücura) sürükler. Fücur da cehenneme götürür. Kişi yalancılığı meslek edinince Allah katında çok yalancı (kezzap) diye yazılır." (Buhâri, Edeb 69; Müslim, Birr 103-105).
Şimdi de doğruların ahiret kazancı hakkında bir hadisi şerifi aktaralım:
"Doğru sözlü, dürüst bir tüccar, Peygamberlerle, Sıddıklarla ve Şehitlerle birliktedir." (Tirmizi/72, 4)
Eylem olarak zor da olsa Allah katında mükâfatı çok olan bir davranış biçimi olan "doğruluk" iki dünya saadeti için geçer akçedir. Öyleyse dostta kazanacaksak, düşman da kazanacaksak, bunun sebebi doğruluk olsun. Muhteşem bir atasözüyle makalemizi bitirelim. "Doğru duvar yıkılmaz."