• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
10:20
Altın Fiyatları 28 Temmuz 2026
10:19
Dolar - Euro - TL Kuru 28 Temmuz 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Uğur Kepekçi
  3. İyilerle beraber olun / İyilik Medeniyeti -2-
Yayınlanma: 28 Temmuz 2026 - 05:15

İyilerle beraber olun / İyilik Medeniyeti -2-

28 Temmuz 2026 - 05:15
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İyilerle beraber olun / İyilik Medeniyeti -2-
Uğur Kepekçi

İlk bakışta insanı şekillendiren unsurun aldığı eğitim veya yaşadığı çevre olduğu düşünülür. Oysa bunların da önünde gelen çok önemli bir gerçek vardır: İnsan, birlikte olduğu insanların ortalamasına dönüşür. Dostluklar karakteri inşa eder, arkadaşlıklar kaderi etkiler, içinde bulunulan çevre ise insanın istikametini belirler.

Bu yüzden Yüce Allah, Kur'ân-ı Kerim'de sadece doğru olmayı değil, doğrularla beraber olmayı da emretmektedir:

"Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakının ve doğrularla (sadıklarla) beraber olun." (Tevbe Sûresi, 119)

Bu ayet, mümin için büyük bir hayat düsturudur. Çünkü insan, zamanla birlikte oturup kalktığı insanların huyunu, düşüncesini ve hatta hayata bakışını farkında olmadan benimsemeye başlar. İyi insanların arasında bulunan kimse, iyiliğe yönelir; kötülüğü sıradan görenlerin arasında bulunan ise zamanla kötülüğü normal kabul etmeye başlar.

Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.a.) bu hakikati ne güzel anlatmıştır:

"Kişi dostunun dini üzeredir. Öyleyse her biriniz kiminle dostluk ettiğine dikkat etsin." (Ebû Dâvûd, Edeb, 16)

Bir başka hadis-i şerifte ise iyi arkadaşla kötü arkadaşın misali misk satan kimse ile demirci körüğünü üfleyen kimseye benzetilir. Misk satanın yanında bulunan güzel bir koku kazanır; demircinin yanında bulunan ise ya elbisesini yakar ya da kötü kokudan nasibini alır. İnsan, farkında olmadan bulunduğu ortamın rengini alır.

Bugün toplum olarak yaşadığımız birçok problemin temelinde de bu gerçek yatmaktadır. Şiddeti normalleştiren yayınlar, ahlâkı küçümseyen çevreler, yalanı başarı gibi gösteren anlayışlar ve menfaati her şeyin önüne koyan ilişkiler, özellikle gençlerin karakter dünyasını derinden etkilemektedir. Bunun karşısında yapılacak en büyük mücadele, iyilerin çoğalması ve iyilerin birbirine sahip çıkmasıdır.

İyiler yalnız bırakıldığında kötüler cesaret bulur. Dürüst insanlar birbirinden uzaklaştığında haksızlık güç kazanır. Fakat iyiler omuz omuza verdiğinde mahalle değişir, şehir değişir, hatta milletlerin kaderi değişebilir. Tarihte bunun sayısız örneği vardır. Büyük medeniyetler sadece güçlü ordularla değil; güvenilir insanlar, adaletli yöneticiler, merhametli komşular ve ahlâklı nesiller sayesinde yükselmiştir.

İyilerle beraber olmanın ilk meyvesi güvendir. Güvenin olduğu yerde huzur vardır. Huzurun olduğu yerde üretim vardır. Üretimin olduğu yerde bereket vardır. Bereketin olduğu toplumlarda ise kardeşlik kök salar. İşte bu yüzden iyilik, sadece bireysel bir erdem değil; aynı zamanda toplumsal kalkınmanın da temelidir.

Bugün kendimize şu soruyu sormalıyız: Çocuklarımız kimi örnek alıyor? Gençlerimiz kimin peşinden gidiyor? Evlerimizde, okullarımızda ve sokaklarımızda iyiliği temsil eden insanlar ne kadar görünür hâlde?

Unutmayalım ki kötülük gürültü çıkarır, iyilik ise sessizce gönülleri inşa eder. Gürültünün değil, hakikatin peşinden yürümek gerekir. Çünkü Allah'ın vaadi açıktır. O, sâlih kullarını yalnız bırakmaz.

Geliniz; doğrularla yürüyelim, iyilerle dost olalım, güzel ahlâkı hayatımızın merkezine yerleştirelim. Birbirimize güven veren insanlar olalım. Çocuklarımıza bırakacağımız en büyük miras; mal, mülk veya servet değil, temiz bir isim ve iyilerden oluşan bir çevredir.

İyilerin çoğaldığı yerde fitne azalır, adalet güçlenir, merhamet yeşerir ve toplum yeniden nefes almaya başlar. Çünkü iyilik bulaşıcıdır. Bir gönülde başlayan iyilik, zamanla bir aileyi, bir mahalleyi, bir şehri ve nihayet bir milleti kuşatacak kadar büyük bir güce sahiptir.

Bu yazı 192 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • İyilikle çıkın yola / İyilik Medeniyeti -1- - 27 Temmuz 2026
  • İyiliğe neden bu kadar muhtacız? - 26 Temmuz 2026
  • Sessizliğin suça dönüştüğü yer: Gazze - 25 Temmuz 2026
  • Hak edilmeyen makamın bedeli - 24 Temmuz 2026
  • O gün sokaklara yansıyan Milli Ruh - 23 Temmuz 2026
  • Kıbrıs sadece bir ada değil Milli Dava'dır - 22 Temmuz 2026
  • Vatanı bölmek isteyenlere fırsat vermeyin - 21 Temmuz 2026
  • Güç dengesinin değiştiği dünya - 20 Temmuz 2026
  • İhanet unutulursa tekrar eder - 19 Temmuz 2026
  • Uyanık olmak zorundayız - 18 Temmuz 2026
  • Egemenlik teslim edilmez - 17 Temmuz 2026
  • Fakirliği yönetmek değil, zenginliği paylaşmak - 16 Temmuz 2026
  • İnsafsız, vicdansız bu sistemde yaşamak zorunda mıyız? - 15 Temmuz 2026
  • Genç bir lider, güçlü bir vizyon - 14 Temmuz 2026
  • Milli Ekonomi Modeli: Dünün tezi, bugünün İhtiyacı - 13 Temmuz 2026
  • Enflasyon düşüyor deniliyor, peki vatandaş neden inanmıyor? - 11 Temmuz 2026
  • Mesele, Atatürk'ü kabullenememek ama boşuna gayretler bunlar! - 10 Temmuz 2026
  • Yarının Türkiye'sine notlar -4- - 09 Temmuz 2026
  • Yarının Türkiye'sine notlar -3- - 08 Temmuz 2026
  • Yarının Türkiye'sine notlar-2- - 07 Temmuz 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 186
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
KOŞMAK NEYE YARAR?
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Misafir Kalem
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Mukaddes Vatanın "Mavi Otları"
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
90 Dakika Futbol, Yıllarca Hatırlanacak Bir Duruş
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Sınav Değil, Gençlik Kaybediyor
İyilerle beraber olun / İyilik Medeniyeti -2-
Uğur Kepekçi
İyilerle beraber olun / İyilik Medeniyeti -2-
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Büyük oyun -1-
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Sosyal Devlet Ne İşe Yarar?
Çok Okunan Haberler
Arıcılıkta Yeni Dönem: Ormanlara
Arıcılıkta Yeni Dönem: Ormanlara "Konaklama Bedeli" Geldi
"Planlı bir fakirleştirme operasyonuyla karşı karşıyayız!"
Son şampiyon Arjantin yarı finalde
Son şampiyon Arjantin yarı finalde
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.