• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
10:24
Dolar - Euro - TL Kuru 20 Temmuz 2026
10:23
Altın Fiyatları 20 Temmuz 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Prof. Dr. Haydar Baş
  3. Batının sömürge anlayışında dinin fonksiyonu
Yayınlanma: 13 Kasım 2025 - 08:46

Batının sömürge anlayışında dinin fonksiyonu

13 Kasım 2025 - 08:46
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş

Prof. Dr. Haydar Baş'ın gazetemizde yayımlanan 21-08-2001 tarihli yazısıdır

Gelişmekte olan ülkeleri çağa uydurma bahanesiyle ekonomik, siyasi, kültürel vs. topyekün her sahada asimile ederek modern sömürgeleri haline getiren Batı, tarih boyunca aynı gaye için, dinini basamak olarak kullanmıştı.

Bir haç'ın etrafında kenetlenen devletlerin coğrafi keşif adıyla gerçekleştirdikleri sömürgecilik faaliyetleri, Afrika içlerinde, Asya'da yapılan işgaller, Haçlı seferleri bu birlikteliğin neticeleriydi.

Dine dayalı ittifakların günümüz versiyon ise AB'dir.

Tarihten bugüne, inanç etrafında birleşen Batının, dünya üzerinde Hıristiyanlığı tek din haline getirmek görünüşteki gayesi olsa da, esas hedefi bir ülkeye egemen olmak yani iktisadi çıkar sağlamaktır.

Misyonerlik olarak bilinen Hıristiyanlık unsurlarını yayma faaliyetleri bugün de büyük bir hızla devam etmektedir. Zira, küreselleşme yalanının arkasında da Hıristiyan dininin en medeni ve gelişmelere en açık kültürün temeli olduğu vurgulanarak yine aynı taktik izlenmektedir.

Bu dine mensup olmadan ilerlemenin mümkün olamayacağı halklara işlenmektedir. Teknikte, bilimde, sanayide her sahada gelişen Batı, bu gelişmenin temel sebebi olarak dinlerini göstererek, tüm dünyayı Hıristiyan yapma, tek elde toplama hevesindedir. Çünkü din, devletlerin en temel birlik harcıdır.

"Son dönem misyonerlerin kullandığı metodlardan birisi, Charles de Faucould'un 'Hıristiyanlaştırmadan önce medenileştirmeli' düsturudur. Hıristiyan misyonerliği bir çok durumda zorlayıcı dünyevi imkanları elinde bulundurarak ekonomik ve kültürel yoksullukları istismar etmek suretiyle bir nevi zorla Hıristiyanlaştırma faaliyeti göstermektedir" (Dini ve Milli Bütünlüğümüze Yönelik Tehditler, Prof. Dr. Haydar Baş. sy. 55).

Bugün misyonerlik çalışmalarının yoğun olarak yapıldığı Azerbaycan'da yukarıdaki metod izlenmektedir.

Kafkas Müslümanları Dini İdaresi Başkan Yardımcısı Hacı Sabir yaptığı açıklamada; halkın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları dile getirilerek, Hıristiyanlaştırma faaliyetlerinin yapıldığını, Ermeni lobisinin destek çıktığı bu projelerle, 2002 yılına kadar halkın % 20'sini Hıristiyanlaştırmayı amaçladıklarını açıklamıştır. Azeri ordusunun üzerinde de aynı maksatlı büyük bir baskı olduğunu söyleyen Sabir, misyonerlerin yabancı devletlerin desteğiyle ülkede bir siyasi parti kurdurma gayretlerini de anlatmıştır.

Daha çok, genç kesimin hedef alındığı faaliyetlerde, şu ana kadar yaklaşık 12 bin Azerbaycan vatandaşı Hıristiyanlığı kabul etmiştir.

Benzer bir örnek de Afganistan'da yaşanmaktadır. Son zamanlarda, merkezi Almanya'da bulunan yardım kuruluşu, "Shelter Now International" için çalışan 16 Afgan vatandaşının Müslüman Afganları din değiştirmeye davet ettiği tespit edildi.

Ayrıca, Hükümet 4'ü Alman, 2'si Amerikalı, 2'si Avustralyalı toplam 8 kişinin Hıristiyanlık propagandası yaptıklarının saptandığı için sınırdışı edilmeleri yönünde karar aldı.

Görüldüğü gibi bu faaliyetler bütünlüğü sarsılmış sorunlu ülkelerde daha fazladır. Afganistan Ruslarla, Azerbaycan Ermenistan'la toprak savaşındadır. Milli bütünlüğün dini bütünlükten geçtiğini gören Batı, savaşarak elde edemediği zaferi, dinini kullanarak alma uğraşındadır.

Benzer faaliyetler, bağımsızlığına yakın zamanda kavuşmuş Türkî Cumhuriyetlerin hemen hepsinde mevcuttur.

Ülkemizde de misyonerlik çalışmaları farklı adlar altında son sürat devam etmektedir.

Yarın: Ülkemizdeki faaliyetler

Bu yazı 599 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Kıbrıs bizimdir bizim kalacak - 20 Temmuz 2026
  • KKTC tam bağımsız olmalıdır - 19 Temmuz 2026
  • 'Çekilirsen aradan geri kalır Yaradan' - 18 Temmuz 2026
  • Diyalog ve Diyanet - 17 Temmuz 2026
  • İslâm'a kimler itiraz ediyor - 16 Temmuz 2026
  • Türkiye'nin geleceği - 15 Temmuz 2026
  • İdarecide olması gereken vasıflar - 14 Temmuz 2026
  • Türk tarımı diye bir şey kalmadı - 13 Temmuz 2026
  • Türk çiftçisine bir hatırlatma - 12 Temmuz 2026
  • Madenler millete aittir - 11 Temmuz 2026
  • Milli Ekonomi Modeli'nde devletin gelir kalemleri - 10 Temmuz 2026
  • Nereye kadar iyi niyet? - 08 Temmuz 2026
  • Terör nasıl son bulur? - 07 Temmuz 2026
  • Ortadoğu'da değişmeyen senaryolar - 05 Temmuz 2026
  • Ne AB, ne ABD; tek çare Bağımsız Türkiye - 04 Temmuz 2026
  • Büyük Ortadoğu Projesi'ne karşı duruş - 04 Temmuz 2026
  • Maksat aynı metotlar değişik - 02 Temmuz 2026
  • Kapitalizm çökmüştür, kurtuluş Milli Ekonomi Modeli'ndedir - 01 Temmuz 2026
  • Sosyal devlet olmak zorundayız - 30 Haziran 2026
  • Nereye kadar özelleştirme? - 29 Haziran 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 117
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
KOŞMAK NEYE YARAR?
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Misafir Kalem
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Kurtuluş Savaşı Tartışması ve Tarihsel Gerçek
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Ankara'da NATO, Gündemde Trump
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Mukaddes Vatanın "Mavi Otları"
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Kıbrıs bizimdir bizim kalacak
Güç dengesinin değiştiği dünya
Uğur Kepekçi
Güç dengesinin değiştiği dünya
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
IMF Türkiye Raporunun Ötesindeki Gerçek
Çok Okunan Haberler
KEPEKÇİ:
KEPEKÇİ: "İŞÇİ GİBİ ÇALIŞIP ESNAF GİBİ YÜK TAŞIYORLAR"
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.