• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
10:24
Dolar - Euro - TL Kuru 20 Temmuz 2026
10:23
Altın Fiyatları 20 Temmuz 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Prof. Dr. Haydar Baş
  3. Dış politikanın esasları
Yayınlanma: 15 Kasım 2025 - 07:04

Dış politikanın esasları

15 Kasım 2025 - 07:04
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş

Prof. Dr. Haydar Baş'ın gazetemizde 26.07.2001 tarihli yayımlanan yazısıdır

Milletlerin geleceklerini emniyet altına almaları, varlıklarını ve güçlerini devam ettirmeleri için hariciye politikalarını çok hassas bir dengeye oturtmaları şarttır. Bu dengenin iyi ayarlanması, bir ülkenin içte ve dışta itibarını devam ettirmesi ve ağırlığını hissettirmesi açısından çok önemlidir.

Dış politika belirlenirken, esas alınması gerek unsurları şu şekilde sıralamak mümkündür:

1. Dış siyasette takip edilen strateji milli menfaatlere uygun olmalıdır.

2. Süreklilik ve kalıcılık arzetmelidir. Günübirlik hesaplarla dış politika belirlenemez.

3. Şartlara ve zamana göre değişiklikler gösterse de temel itibariyle her ülkenin medeniyeti ve tarihî misyonuyla yoğrulmuş bir devlet stratejisi vardır ve olmalıdır. 

İngiltere, Fransa, Rusya gibi devletlere baktığımızda bu hakikatle karşılaşıyoruz. Rusya'nın tarihten gelen bir Panislavizm ideali ve sıcak denizlere inme gayreti vardır. 

70 küsur yıllık bir komünist rejim dönemi hesaba katılmaz ise, bu idealler Rusya'nın her devirde devlet stratejisi olmuş ve dış politikasına yön vermiştir.

İngiltere, dünyanın pek çok bölgesinde mevcut bulunan sömürgeleri üzerindeki hakimiyetini devamlı kılmak maksadına yönelik bir dış politika anlayışı üretmiş, bu maksatla bir sömürgeler bakanlığı dahi kurmuştur. 

İngiltere diğer devletlerle olan ilişkilerini belirlerken daima milli çıkarlarını ön planda tutmuştur. Bu durum bugün de aynen devam etmektedir.

Bu noktada ortaya şu hakikat çıkmaktadır. Bir ülkenin, kendi milli menfaatlerine ters politikalar takip eden ve idealler besleyen bir başka ülkeyle kalıcı ilişkiler içine girmesi, çeşitli sahalarda işbirliği yapması ciddi bir stratejik hatadır. 

Ve bu gibi hatalar ülkelerin itibarını düşürür, etkinliğini azaltır, gücünü kırar. Buna "günübirlik dış politika yapmak" da diyebiliriz.

Bu durumda en açık misal Türkiye'nin Ortadoğu politikasıdır. Türkiye milli çıkarları gereği Irak'ın toprak bütünlüğünü savunur. 

Zira Kuzey Irak'ta yaşanacak resmi bir otorite boşluğunun bizi nasıl etkileyeceği malumdur. Suriye, Ürdün, İran, Mısır gibi ülkeler de bu noktada bizimle aynı düşünceyi paylaşmaktadır. 

Irak'ın parçalanmasında mili menfaatleri olan tek ülke İsrail'dir. Zira İsrail Ortadoğu'da gücünü arttırmak ve tamamen yabancı olduğu bu coğrafyada varlığını devam ettirmek için bu ve benzeri politikaları takip etmeye mecburdur. 

O halde Türkiye'nin İsrail ile uzun vadeli ilişkiler içine girmesi dış politika itibariyle büyük bir yanlıştır. Çünkü Irak'ın toprak bütünlüğünü savunan ülkeler otomatik olarak Güneydoğu'muzun da bütünlüğünü istemektedir. 

Bu durumda biz bu ülkelerle ciddi problemleri olan bir başka ülkeye yaklaşırsak ipi kendi elimizle boğazımıza geçirmiş ve stratejik yönden önümüze sebepsiz yere bir çok karşı cephe açmış oluruz. Bu ise milli çıkarlarımıza tamamen ters bir politikadır.

Aynı şeyleri Kafkas politikası için de söylemek mümkündür. Tarihî senaryolar sebebiyle ihtilaflı olduğumuz Ermenistan'a karşı, topraklarının bir kısmı Ermeni işgali altında olan Azerbaycan ile işbirliğine gitmemiz "akıllı bir dış politika" taktiği olacaktır.

Misaller çoğaltılabilir. Burada önemli olan hariciye politikasını belirlemede ölçü alınması gereken esasları net olarak belirlemek ve uygulamaya koymaktır.

Dış siyasetin belirlenmesinde lobi faaliyetlerinin rolü

Lobi oluşturma ve faaliyete geçirme işi artık bir meslek dalı haline gelmek üzeredir. Zira dünyanın pek çok ülkesinde lobiler, alınan kararlara etki etme gücüne sahiptir.

Ermeni soykırım iddialarının Avrupa ülkelerinde gündeme geldiği dönemde millet olarak biz de bu hakikatin haksız tezahürlerine şahit olduk. Fransa, Ermeni lobilerinin etkin faaliyetleri ile soykırım senaryosunu parlamento seviyesinde kabul etti ve kanunlaştırdı.

ABD'de etkili olan Ermeni lobileri de aynı uygulamayı bu ülkede gündeme getirme gayreti içindeler. 

Bu maksatla Ermeni asılı bazı senatörler Başkan Bush'a mektup göndermiş ve görüşme talebinde bulunmuşlardır. ABD'nin dış politikasının belirlenmesinde lobilerin çok büyük etkisi olduğu da biliniyor.

O halde bütün bu hakikatler ışığında, ülke olarak yapmamız gereken nedir?

Her alanda milli çıkarlarımızı ön planda tutan, kalıcı, sürekli, uzun vadeli, şahsiyetli bir hariciye politikası anlayışının belirlenmesi ve uygulamaya konması şarttır.

Bu yazı 665 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Kıbrıs bizimdir bizim kalacak - 20 Temmuz 2026
  • KKTC tam bağımsız olmalıdır - 19 Temmuz 2026
  • 'Çekilirsen aradan geri kalır Yaradan' - 18 Temmuz 2026
  • Diyalog ve Diyanet - 17 Temmuz 2026
  • İslâm'a kimler itiraz ediyor - 16 Temmuz 2026
  • Türkiye'nin geleceği - 15 Temmuz 2026
  • İdarecide olması gereken vasıflar - 14 Temmuz 2026
  • Türk tarımı diye bir şey kalmadı - 13 Temmuz 2026
  • Türk çiftçisine bir hatırlatma - 12 Temmuz 2026
  • Madenler millete aittir - 11 Temmuz 2026
  • Milli Ekonomi Modeli'nde devletin gelir kalemleri - 10 Temmuz 2026
  • Nereye kadar iyi niyet? - 08 Temmuz 2026
  • Terör nasıl son bulur? - 07 Temmuz 2026
  • Ortadoğu'da değişmeyen senaryolar - 05 Temmuz 2026
  • Ne AB, ne ABD; tek çare Bağımsız Türkiye - 04 Temmuz 2026
  • Büyük Ortadoğu Projesi'ne karşı duruş - 04 Temmuz 2026
  • Maksat aynı metotlar değişik - 02 Temmuz 2026
  • Kapitalizm çökmüştür, kurtuluş Milli Ekonomi Modeli'ndedir - 01 Temmuz 2026
  • Sosyal devlet olmak zorundayız - 30 Haziran 2026
  • Nereye kadar özelleştirme? - 29 Haziran 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 117
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
KOŞMAK NEYE YARAR?
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Misafir Kalem
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Kurtuluş Savaşı Tartışması ve Tarihsel Gerçek
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Ankara'da NATO, Gündemde Trump
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Mukaddes Vatanın "Mavi Otları"
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Kıbrıs bizimdir bizim kalacak
Güç dengesinin değiştiği dünya
Uğur Kepekçi
Güç dengesinin değiştiği dünya
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
IMF Türkiye Raporunun Ötesindeki Gerçek
Çok Okunan Haberler
KEPEKÇİ:
KEPEKÇİ: "İŞÇİ GİBİ ÇALIŞIP ESNAF GİBİ YÜK TAŞIYORLAR"
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.