• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
11:23
Altın Fiyatları 4 Haziran 2026
11:23
Dolar - Euro - TL Kuru 4 Haziran 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Köşe Yazarları
  2. Uğur Kepekçi
  3. Dünya ve mal sevgisi
Yayınlanma: 06 Temmuz 2021 - 00:05

Dünya ve mal sevgisi

06 Temmuz 2021 - 00:05
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Dünya ve mal sevgisi
Uğur Kepekçi

Prof. Dr. Haydar Baş hocamız, Zekât şaheserinde insanların en çok aldandığı bir konu üzerinde de duruyor. Bu konu dünya ahret dengesidir.

İnsanoğlu yaratılış gayesinden uzaklaştıkça imtihan sırrından da uzaklaşmakta, böylece nefis ve şeytanın türlü oyunlarına alet olarak Allah’ın rızasından uzaklaşmaktadır.

Şimdi de bu Prof. Dr. Haydar Baş hocamızın önemli konu hakkındaki görüşlerini paylaşalım:

Kur'ân-ı Kerim'de Cenab-ı Hâk, dünya hayatının geçici olduğunu, gerçek ve kalıcı hayatın ahiret hayatı olduğunu vurgular bizi hep ölüm ötesine, yani âhirete hazırlar. Zâten hayat ile ahiret arasındaki geçiş kapısı ölümdür.

Hayat bir dünyadır. Ahiret de bir dünyadır. İkisinin arasındaki perde ölümdür. Ama nefis âhirete görmediği, bilmediği, tanımadığı için, o tarafa yokluk olarak bakar.

Ölümden de çok korkar. Tir tir titrer. Yakinen bilse ki, ondan sonra muazzam sonsuz bir hayat var; o zaman ölüme koşa koşa gider.

Ölüm gerçeği kabul etsek de, etmesek de vardır. Bu gerçek, âyet-i kerimelerde sıkça hatırlatılır:

“Her canlı, ölümü tadar. Bir deneme olarak sizi hayırla da, şerle de imtihan ederiz. Ve siz, ancak bize döndürüleceksiniz." ( Enbiya: 21/35.)

Hanginizin daha güzel iş ortaya koyacağını denemek için ölümü ve hayatı yaratan O'dur. O Aziz'dir, Gafur'dur (üstün kudret sahibidir, affı ve mağfireti boldur)." (Mülk: 67/2).

“O, hanginizin amelinin daha güzel olacağı hususunda sizi imtihan etmek için, Arş'ı su üzerinde iken, gökleri ve yeri altı günde yaratandır. Yemin ederim ki, (Resulüm!), "Ölümden sonra muhakkak diriltileceksiniz' desen, kâfir olanlar derhal, ‘Bu, açık bir büyüden başka bir şey değildir' derler." (Hud: 11/7).

İnsanın, "Dünyaya niye geldik?" diye sorması lazımdır. Allah kulunu deniyor. İnsanın kazanması için dediklerini yerine getirmesi lazımdır. Yüce Allah’ın dediklerini yerine getirmenin ve O'nun rızasını gözeterek yaşamanın adı da ibadettir.  İbadetler bizi Allah'a taşır. Bu sebeple, Allah'a ulaşmak, O'na kavuşmak isteyen insanın yaşantısında ibadetler önemli bir yer tutar.

Cenâb-ı Hak insanların hangisinin amel yönünden daha güzel hareket edeceğini, hangisinin dünyayı âhirete tercih edeceğini denemek için ölümü ve hayatı yaratmıştır. Hayat da, ölüm de mahlûktur, yaratılmıştır. Ama ölüm öyle bir mahlûktur ki, nefsimize, yok olmak gibi görünüyor. Hâlbuki maddesiz yaşantının boyutlarıdır.

Ruh planında girdiğimiz bir âlemdir. İşte buna insanın inanması ve burası için hazırlık yapması lazımdır, Bunun muhasebesi, murakabesi yapılıp orada nasıl temize çıkacak isek, o şekilde hayatimizi tanzim etmemiz, ahirete inanmak mânâsına gelir ki, bunu da bir Müslüman olarak hayatımıza geçirmemiz şarttır ve de esastır.

“Huzurumuza çıkacaklarını beklemeyenler, dünya hayatına razı olup onunla rahat bulanlar ve ayetlerimizden gafil olanlar yok mu, iste onların, kazanmakta oldukları ((günahlar) yüzünden varacakları yer, ateştir!" ( Yunus: 10 /7-8).

"Ama onlar, önceden yaptıklarından dolayı ölümü asla temenni etmezler. Allah, zalimleri çok iyi bilir." ( Cuma: 62/7).

O kişiler Allah'a ulaşmayı ummadılar. Allah'a döneceklerine, O'na hesap vereceklerine ihtimal vermediler. Oysa Cenâb-ı Hak, hem iyilik, hem de kötülük yönünden zerrenin hesabını soracaktır.

Böyle bir şeyi hesaba koymayanlar ise, âyete göre dünya hayatına razı olup onunla rahat bulanlardır. Malın yokluğundan doğan fakirlik sıfatı, yine malın varlığından doğan zenginlik sıfatı vardır.

Bunlar, kendileriyle imtihan ve deneme için yapılan iki durumdur. Her nefis ölümü tadacaktır. Geriye kalacak olan sâlih amellerdir. O sebeple akıllı kul, sâlih amellere sarılmalıdır. (Prof. Dr. Haydar Baş, Kur’an ve Sünnet Işığında Büyük İslam İlmihali, Zekât, Sayfa 197- 199).

Bu yazı 1059 defa okunmuştur.

Yazarın Diğer Yazıları

  • Gadir-i Hum Bayramımız kutlu olsun - 04 Haziran 2026
  • Allah bizi aldatmaktan ve aldatılmaktan korusun - 03 Haziran 2026
  • Türkiye'nin çıkış yolu milli bir vizyondur - 02 Haziran 2026
  • Türkiye'nin gerçek gündemi geçim derdi - 31 Mayıs 2026
  • Bilgi çağında hikmetsizlik - 30 Mayıs 2026
  • Bakmak başka, görebilmek başkadır - 29 Mayıs 2026
  • Arefe gününün faziletleri ve teşrik tekbirleri hakkında - 26 Mayıs 2026
  • Kurban Bayramı hakkında hatırlatmalar - 25 Mayıs 2026
  • Bakış açısı mı bakış ahlâkı mı? - 24 Mayıs 2026
  • Kişi ne ise gördüğü de odur - 23 Mayıs 2026
  • İnsanlık direniş çağının eşiğindedir - 22 Mayıs 2026
  • Sorunların çözümü için Atatürk gibi düşünmek gerekir - 21 Mayıs 2026
  • 19 Mayıs ruhunu anlamak - 20 Mayıs 2026
  • Hüseyin Baş'tan ekonomi yönetimine tepki -3- - 18 Mayıs 2026
  • Hüseyin Baş'tan ekonomi yönetimine tepki -2- - 17 Mayıs 2026
  • Hüseyin Baş'tan ekonomi yönetimine tepki -1- - 16 Mayıs 2026
  • Milli Para, alın terinin ekonomiye dönüşmüş hâlidir - 14 Mayıs 2026
  • Hüseyin Baş, ABD-İran anlaşmazlığının perde arkasını aralıyor -3- - 13 Mayıs 2026
  • Hüseyin Baş, ABD-İran anlaşmazlığının perde arkasını aralıyor -2- - 12 Mayıs 2026
  • Hüseyin Baş, ABD-İran anlaşmazlığının perde arkasını aralıyor -1- - 11 Mayıs 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 183
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
KOŞMAK NEYE YARAR?
SEYREYLE GÜZEL KUDRETİ MEVLAM;
Misafir Kalem
SEYREYLE GÜZEL KUDRETİ MEVLAM;
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Faiz Enflasyonu Düşürür mü? Maliyet Artışı ve Enflasyon İlişkisine Bakış
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Nefsin Terbiyesi ve Ruhun Kemali: İmam Ali'den Zamanı Aşan Nasihatler
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Kurbanın Ruhu ve Unutulan Bayramlar
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
FETÖ Dosyası Kapanmadı: Türkiye Hangi Dersleri Alamadı?
Gadir-i Hum Bayramımız kutlu olsun
Uğur Kepekçi
Gadir-i Hum Bayramımız kutlu olsun
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Gadir-i Hum Bayramınız mübarek olsun
Çok Okunan Haberler
''Sistematik fakirleştirme politikasının sonucudur''
''Sistematik fakirleştirme politikasının sonucudur''
BTP'den Mehmet Şimşek'e yabancı sermaye cevabı
BTP'den Mehmet Şimşek'e yabancı sermaye cevabı
“Devletin tek gelir kalemi vergi kaldı”
“Devletin tek gelir kalemi vergi kaldı”
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.