• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
09:48
Dolar - Euro - TL Kuru 18 Haziran 2025
09:47
Altın Fiyatları 18 Haziran 2025
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Uğur Kepekçi
  3. Milli ve dini hassasiyetlerin korunması şarttır
Yayınlanma: 08 Kasım 2024 - 00:03

Milli ve dini hassasiyetlerin korunması şarttır

08 Kasım 2024 - 00:03
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Milli ve dini hassasiyetlerin korunması şarttır
Uğur Kepekçi

Yüce Allah Kur'an'ı Kerim'de bir ayette şöyle buyurur: 

"Onlar ayaktayken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar. Göklerin ve yerin yaratılışı üzerinde düşünürler. "Rabbimiz! Bunu boş yere yaratmadın, seni eksikliklerden uzak tutarız. Bizi ateş azabından koru" derler." (Al-i İmran / 191) 

Rivayete göre Peygamberimiz gece gökyüzüne baktığı zaman "Rabbimiz! Bunu boş yere yaratmadın, seni eksikliklerden uzak tutarız. Bizi ateş azabından koru" diye dua ederdi. Efendimiz (s.a.a.) bu ayeti dua olarak okumayı bize de tavsiye etmiştir. 

Burada bize işaret edilmek istenen hikmetlerden biri de Allah'ın yaratmakta mahir olduğu ve bir sebebe göre davrandığıdır. 

Bu sebeple diyebiliriz ki ister canlı ister cansız, her varlığın bir yaratılma gayesi vardır. Yaratılma gayesi içerisinde davranış sergileyen her şey istenilen istikamet içerisinde devamlılığını sürdürür. 

Ancak bilinen bir şey de var ki gerek insanın sebep olduğu icat ettiği araç ve gereçlerin kullanılmasında, gerek insanın kendisi, çoğu zaman yaratılış sebeplerinin dışına çıkmakta ve beklenilen hayırlı neticeler elde edilememektedir. İstenen ve beklenen güzel neticelerin elde edilebilmesi için belli hassasiyetlerin korunması şarttır. 

İnsanın faydasına ve kullanımına sunulan; en küçüğünden en büyüğüne, en basitinden en karmaşığına yapılan icatlar, kullanım hassasiyeti gerektiriyorsa kullanıcı bu hassasiyetlere uymadığı takdirde sahip olduğu bu araç ve gereçten istediği hizmeti göremez. 

Kullandığı ayakkabıdan bindiği arabasına kadar, aklınıza ne gelirse gelsin, bunların bir kullanma hassasiyeti vardır. Bunun dışına çıkıldığı takdirde ömrü uzun olmaz, kısa sürede kullanım dışına çıkar.

Yaratılmışların en mükemmeli ve yaratılan hemen her şeyin hizmetine sunulduğu insanın da yaşamını sürdürmesi için mutlak manada belli hassasiyetlerinin bulunması gerekmektedir. Bu hassasiyetler, onun ruh ve beden sağlığını temin edecek, yaşamını sağlıklı ve mutlu bir şekilde sürdürmesini sağlayacaktır. 

İnsanın kendisinde bulunması gereken hassasiyetleri öncelikle bedeni ve sosyal hassasiyetler olarak iki kısımda düşünelim. 

1- Bedeni hassasiyetleri; yemek, içmek, giyinmek ve barınmak.

2- Sosyal hassasiyetler; milli ve dini değerler.

İnsanın bedeni hassasiyetleri o şahsı ilgilendirir ancak milli ve dini hassasiyetler kişinin kendisini ilgilendirdiği gibi toplumu da ilgilendirmektedir. 

Sadece ülkemizde değil insanlığın hâline bakınca, genel bir hassasiyet bozulması görülmektedir. İnsanların hem bedeni hem de sosyal hassasiyetlerini koruyamadıklarına şahit oluyoruz. 

Bedeni hassasiyetin bozulduğuna dünyadaki salgın hastalıkların artışı, beslenme ve tedavi olmada yaşanan krizlerin sebep olduğu sağlıksız yaşam ve ölümleri gösterilebiliriz. 

Milli hassasiyetlerin korunamadığını, küreselleşme adı altında insanların milli benliğinden, aidiyetinden uzaklaşmasını gösterebiliriz.

Dini konudaki hassasiyet bozulmasına örnek olarak da insanların tevhit inancından uzaklaşıp kendi aklına göre inanç ve yaşam biçimleri geliştirmesini gösterebiliriz. 

Sosyal bünyede meydana gelen tahribatın boyutları her alanda rahatlıkla görülmektedir. Milletler eğer bugün kendi milli kimliğini, dini kimliğini, ahlaki değerlerini ve örfünü koruyamama noktasına gelmişse, bunda insanların bu hassasiyetlerini ihmal etmeleri yatmaktadır. 

İnsanlık şunu aklından çıkarmamalı ki kendi elleriyle, kendi ihmalleriyle kaybettikleri hassasiyetlerine kavuşmadıkları takdirde ne ferdi ne de toplumsal refaha kavuşmaları mümkün değildir.

Bu yazı 303 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Gadir-i Hum Bayramı hakkında bilinmesi gerekenler -4- - 18 Haziran 2025
  • Gadir-i Hum Bayramı hakkında bilinmesi gerekenler -3- - 17 Haziran 2025
  • Gadir-i Hum Bayramı hakkında bilinmesi gerekenler -2- - 16 Haziran 2025
  • Gadir-i Hum Bayramı hakkında bilinmesi gerekenler -1- - 15 Haziran 2025
  • Gadir-i Hum Bayramımız kutlu olsun - 14 Haziran 2025
  • Merhamet etmeyene merhamet olunmaz - 13 Haziran 2025
  • İnsanlığın imtihanı Gazze - 12 Haziran 2025
  • Bâki olan sâlih ameldir - 11 Haziran 2025
  • Peygambersiz maksat hasıl olmaz - 10 Haziran 2025
  • Kurban Bayramı ve tefekkür - 06 Haziran 2025
  • Arefe günü ve teşrik tekbirleri hakkında bilgiler - 05 Haziran 2025
  • Bu ayda kılınması faziletli olan Zilhicce Namazı - 03 Haziran 2025
  • Zilhicce ayının fazileti hakkında bilgiler - 02 Haziran 2025
  • Kurban ibadeti hakkında bilinmesi gerekenler -7- - 01 Haziran 2025
  • Kurban ibadeti hakkında bilinmesi gerekenler -6- - 31 Mayıs 2025
  • Kurban ibadeti hakkında bilinmesi gerekenler -5- - 30 Mayıs 2025
  • Kurban ibadeti hakkında bilinmesi gerekenler -4- - 29 Mayıs 2025
  • Kurban ibadeti hakkında bilinmesi gerekenler -3- - 28 Mayıs 2025
  • Kurban ibadeti hakkında bilinmesi gerekenler -2- - 27 Mayıs 2025
  • Kurban ibadeti hakkında bilinmesi gerekenler -1- - 26 Mayıs 2025
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 167
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Doğruları söylemek… / Taner Tümerdirim
Misafir Kalem
Doğruları söylemek… / Taner Tümerdirim
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Zirai Don Yalnızca Çiftçiyi Vurmadı…
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Mühim Mevzu Marifetli Matris
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Nefes Alıyorsan Ölüme Koşuyorsun!
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Gazze Unutturuluyor, Hedef: İran ve Yeni Cizye Düzeni
Doç. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Doç. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Jeopolitik Satrançta Türkiye'nin Hamlesi
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Atatürk'ün hilafet hakkındaki görüşleri
Gadir-i Hum Bayramı hakkında bilinmesi gerekenler -4-
Uğur Kepekçi
Gadir-i Hum Bayramı hakkında bilinmesi gerekenler -4-
Çok Okunan Haberler
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş'tan Lozan'ı hedef alan söylemlere tepki
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş'tan Lozan'ı hedef alan söylemlere...
BTP'den Türk milleti kavramının tartışılmasına tepki!
BTP'den Türk milleti kavramının tartışılmasına tepki!
Türk Kimdir?
Türk Kimdir?
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.