• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
10:24
Dolar - Euro - TL Kuru 20 Temmuz 2026
10:23
Altın Fiyatları 20 Temmuz 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
  3. 66. Madde Tartışmaları ve Türkiye'nin Üniter Yapısı
Yayınlanma: 04 Mart 2025 - 12:18

66. Madde Tartışmaları ve Türkiye'nin Üniter Yapısı

04 Mart 2025 - 12:18
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
66. Madde Tartışmaları ve Türkiye'nin Üniter Yapısı

Son dönemde Türkiye’de anayasa değişikliği tartışmaları yeniden alevlendi. Özellikle ülkenin üniter yapısı ve vatandaşlık tanımı üzerinden yapılan yorumlar, meselenin sadece hukuki değil, aynı zamanda siyasi ve toplumsal boyutları olduğunu da ortaya koyuyor.

66. Madde Tartışmaları ve Vatandaşlık Tanımı

Anayasamızın 66. maddesi, "Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür" ifadesiyle vatandaşlığı tanımlamaktadır. Ancak zaman zaman bu tanım, farklı yorumlara neden olmakta ve değiştirilmesi yönünde talepler gündeme gelmektedir. Oysaki 66. madde, etnik kimliği değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını vurgulayan bir ifadedir. Aynı şekilde, başka ülkelerde de benzer tanımlamalar kullanılmaktadır. Örneğin, ABD vatandaşları "Amerikalı" olarak adlandırılırken, etnik kimlikleri üzerinden bir ayrım yapılmaz.

66. Madde tartışmalarını yersiz bulan BTP Lideri Hüseyin Baş’ın ifade ettiği gibi, “Bu madde millete söylenen bir madde değil, bu madde devletin muhatap olduğu bir madde.  Türkiye Cumhuriyeti. Bu devletin kimliğini taşıyan herkes Türk’tür. Devlet vatandaşları arasında ayırım yapamaz. Çünkü hepsi Türk’tür.”

Yine Sayın Baş’ın başka bir konuşmasında ifade ettiği gibi; Türk milliyetçiliği ırka dayalı, etnik kimliğe dayalı şey değildir. Bu ülkede kavga ettirilmek istenilen Kürt de Türk milliyetçisi, Laz da Türk milliyetçisi, Çerkes de Türk milliyetçisi, Alevi de Türk milliyetçisi, Sünni de Türk milliyetçisi. Bu topraklarda yaşayan, ‘Ne mutlu Türküm diyene’ diyen, aynı ideali paylaşan, aynı hedefe koşan, aynı tarihi, medeniyeti gönlünde ve duygularında en ince kılcal damarlarına kadar yaşayan herkes Türk’tür, Türkoğlu Türk’tür, Türk milliyetçisidir.

Türkiye'de mevcut anayasa ve kanunlar karşısında etnik kimlikler bir dezavantaj oluşturmamaktadır. Her Türk vatandaşı, eşit haklara sahiptir. Kürt’ün de Laz’ın da Çerkez’in de Boşnak’ın da dertleri, sorunları aynıdır. Ama birileri hep bu etnisite farklılıklarını gündem ederek ayrımcılık yapmaktadır, o ayrı.  

Üniter Yapıya Yönelik Tehditler

Türkiye'nin üniter yapısı, Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana korunan en önemli unsurlardan biri olmuştur. Ancak son yıllarda, dış güçlerin Türkiye’ye yönelik planlarıyla örtüşen bir süreç yaşanılmaktadır. Tarihsel olarak bakıldığında, Osmanlı’nın son dönemlerinde yabancı güçlerin benzer bölme girişimlerine şahit olunmuş, Sevr Antlaşması ile Türkiye parçalanmak istenmiştir. Lozan Antlaşması ile bu tehdit bertaraf edilse de Sevr’in savunucuları hiçbir zaman bu hedeflerinden vazgeçmemiştir.

Anayasa Değişikliği Süreci Nereye Gidiyor?

Özellikle 1980'lerden itibaren anayasa değişiklikleriyle Türkiye’nin üniter yapısını zayıflatmaya yönelik adımların atıldığı iddia edilmektedir. Avrupa Birliği uyum süreci çerçevesinde gündeme gelen Kopenhag Kriterleri ve "Diyarbakır’dan Avrupa'ya açılan kapı" söylemleri, bu tartışmaların zeminini oluşturmuştur. Bugün de anayasa değişikliği tartışmaları üzerinden benzer hedeflerin tekrar gündeme getirildiğini görmek mümkündür.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2005 yılında yaptığı "Kürt sorunu benim sorunumdur" açıklamasıyla başlayan süreç, günümüzde farklı bir noktaya evrilmiştir. O dönemlerde yapılan görüşmelerde PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik af taleplerinin gündeme geldiği iddiaları sıkça dile getirilmiştir. Bugün de anayasa değişiklikleri kapsamında benzer taleplerin yeniden tartışmaya açılabileceği yönünde kaygılar bulunmaktadır.

Sonuç: Türkiye'nin Geleceği ve Vatandaşın Sorumluluğu

Bugün Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden biri, geçmişte hayal gibi görünen ancak zamanla adım adım gerçekleştirilmeye çalışılan planlardır. Bu nedenle vatandaşların bilinçli olması, anayasa değişiklikleri gibi kritik süreçleri yakından takip etmesi ve olası tehlikeleri görmesi gerekmektedir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan Cumhuriyet, Türkiye’yi Ortadoğu’daki diğer ülkelerden ayıran en önemli faktördür. Eğer bugün hala güçlü bir devlet olarak varlığımızı sürdürebiliyorsak, bu Atatürk’ün ortaya koyduğu vizyon sayesindedir. Bu nedenle, vatandaş olarak bizlere düşen en önemli görev, Atatürk’ün fikirlerini iyi anlamak, Türkiye’nin geleceğine sahip çıkmak ve üniter yapıyı korumaktır.

 

Bu yazı 663 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • IMF Türkiye Raporunun Ötesindeki Gerçek - 20 Temmuz 2026
  • Bir Millet Nasıl Ayağa Kalkar? - 19 Temmuz 2026
  • Üniversite Hayali mi, Yurt Dışı Hayali mi? - 18 Temmuz 2026
  • Bir Ülkeyi Güçlü Yapan Şey Nedir? - 17 Temmuz 2026
  • Tasarruf Eden Devlet, Fakirleşen Millet? - 16 Temmuz 2026
  • Sosyal Devlet Boşluk Bırakmaz - 14 Temmuz 2026
  • Son Nefese Kadar, Son Nefes İçin Siyaset - 14 Temmuz 2026
  • Bir Kampın Ardından - 13 Temmuz 2026
  • Türkiye İçin Neden Bağımsız Türkiye Partisi? - 12 Temmuz 2026
  • Teşkilat Nedir? - 11 Temmuz 2026
  • Bir Üye Neden Bu Kadar Önemlidir? - 10 Temmuz 2026
  • Siyaset Birinci İşimizdir - 07 Temmuz 2026
  • Faiz Enflasyonu Düşürür mü? Maliyet Artışı ve Enflasyon İlişkisine Bakış - 21 Mart 2026
  • Gelir Dağılımını Güçlendiren Ekonomik Yaklaşım - 19 Mart 2026
  • Dolar İmparatorluğu Sarsılıyor mu? Milli Paralarla Ticaret Tartışması - 17 Mart 2026
  • Hürmüz Boğazı: Görünen Petrol, Görünmeyen Para Savaşı - 16 Mart 2026
  • Emeklilerin Şehirleri: Üretim Kaybedilince Ne Olur? - 11 Mart 2026
  • Kaynak Kıtlığı Miti ve Milli Ekonomi Modeli - 07 Mart 2026
  • Enflasyonun Görünmeyen Dinamiği: Kur, Maliyet ve Üretim - 07 Mart 2026
  • Milli Ekonomi Modeli: Ekonomiden Öte Bir Medeniyet Perspektifi - 06 Mart 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 24
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
KOŞMAK NEYE YARAR?
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Misafir Kalem
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Kurtuluş Savaşı Tartışması ve Tarihsel Gerçek
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Ankara'da NATO, Gündemde Trump
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Mukaddes Vatanın "Mavi Otları"
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Kıbrıs bizimdir bizim kalacak
Güç dengesinin değiştiği dünya
Uğur Kepekçi
Güç dengesinin değiştiği dünya
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
IMF Türkiye Raporunun Ötesindeki Gerçek
Çok Okunan Haberler
KEPEKÇİ:
KEPEKÇİ: "İŞÇİ GİBİ ÇALIŞIP ESNAF GİBİ YÜK TAŞIYORLAR"
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.