• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
10:24
Dolar - Euro - TL Kuru 20 Temmuz 2026
10:23
Altın Fiyatları 20 Temmuz 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
  3. Barış mı, Dağılmanın Eşiği mi? Türkiye Kritik Yol Ayrımında
Yayınlanma: 12 Mayıs 2025 - 23:32

Barış mı, Dağılmanın Eşiği mi? Türkiye Kritik Yol Ayrımında

12 Mayıs 2025 - 23:32
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Barış mı, Dağılmanın Eşiği mi? Türkiye Kritik Yol Ayrımında

Türkiye, son dönemde güvenlik politikaları, iç siyasi denklemler ve bölgesel jeopolitik dengeler açısından yeni ve tartışmalı bir döneme girmiş gibi görünüyor. Özellikle PKK yöneticilerinin Türkiye kamuoyunda "normalleştirilmesi", PYD/SDG gibi yapılarla ilgili söylem değişiklikleri ve Suriye'nin kuzeyinde kurulmak istenen federatif yapı tartışmaları, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda karşılaşabileceği siyasi riskleri artırıyor. Peki bu gelişmeler ne anlama geliyor ve hangi tehlikeleri barındırıyor?

Son günlerde bazı kamuoyunda dolaşan söylemler dikkat çekici: “Cemil Bayık, Murat Karayılan gibi isimler neden Türkiye’de market açmasın? Neden belediye meclis üyesi olmasın?” Bu tür açıklamalar sıradan birer gaf olarak görülemez. Aksine, bu söylemlerin ardında yürütülen kapsamlı bir sosyal mühendislik çalışması olduğu görülüyor.

Özellikle Öcalan’a yakın isimlerin “eyleme katılmamış PKK’lıların” yeniden toplum içine entegre edilmesi gerektiğini savunmaları ve bu konunun meşrulaştırılmaya çalışılması, Türkiye’nin terörle mücadelesinde ciddi bir kırılma yaşandığını gösteriyor. Bu söylemler, aslında Öcalan’ın “çözüm süreci” kapsamında daha önce dile getirdiği görüşlerin 2025 versiyonu gibi duruyor.

Bununla birlikte, hükümetin PYD yerine artık “SDG” (Suriye Demokratik Güçleri) ifadesini kullanmaya başlaması da ciddi bir politika değişikliğine işaret ediyor. SDG, ABD tarafından YPG’ye uluslararası meşruiyet kazandırmak için yaratılmış bir yapı. Türkiye'nin bu kavramı benimsemeye başlaması, Washington ile örtülü bir mutabakatın habercisi olabilir. Nitekim Milli Savunma Bakanlığı'nın bu ifadeyi resmî açıklamalarda kullanması, TSK'nın şehit verdiği yapılara karşı söylem yumuşamasını da beraberinde getiriyor.

Bunun yanında dikkat çeken bir başka gelişme ise PKK'nın silah bırakma süreci ile ilgili “arabulucu” olarak Barzani yönetiminin gündeme getirilmesidir. Terör örgütünün silahlarını doğrudan Türkiye'ye değil, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimine teslim etmeyi istemesi; bölgedeki Kürt unsurlar arasında ABD destekli bir entegrasyonun ön aşaması olarak yorumlanabilir.

Suriye'de ise SDG’nin federatif bir yapı altında “kendi ordusunu koruma” şartı ile Şam yönetimiyle anlaştığı ve bu yapının zamanla Kuzey Irak Kürdistan’ı ile birleşeceği senaryosu dillendiriliyor. Bu oluşum, İran’ın güneydoğusunu da kapsayarak üç parçalı, genişletilmiş bir “Kürt kuşağı” yaratmayı amaçlıyor olabilir.
Tüm bu gelişmeler ışığında, Türkiye yalnızca sınır dışı tehditlerle değil, iç siyasi dönüşümlerle de karşı karşıya. HDP/DEM Parti çevresinin yeniden şekillenen siyasi pozisyonu, Selahattin Demirtaş'ın ileride “koalisyon ortağı” ya da yeni bir partinin lideri olarak öne sürülmesi ihtimalini artırıyor. Böyle bir senaryo, terörle müzakerenin siyasallaşması ve halkın meşruiyetini sorguladığı aktörlerin merkezde konumlandırılması anlamına gelir.

Bu süreçte dikkat çeken bir başka unsur ise ekonominin araçsallaştırılması. Seçim öncesi dönemlerde ekonomik verilerde “yapay iyileşme” sağlanarak toplumsal huzur algısı yaratılması, olası bir “barış süreci”nin halk nezdinde daha kolay kabul görmesi için bir zemin hazırlığıdır.

Türkiye’nin güvenlik ve siyasi bütünlüğü açısından, bu gelişmelerin dikkatle izlenmesi ve toplumsal hafızanın diri tutulması hayati önem taşımaktadır. Sorulması gereken soru şudur: Gerçek bir barış mı, yoksa başka planlara zemin hazırlayan suni bir sükûnet mi?

Bu yazı 629 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • IMF Türkiye Raporunun Ötesindeki Gerçek - 20 Temmuz 2026
  • Bir Millet Nasıl Ayağa Kalkar? - 19 Temmuz 2026
  • Üniversite Hayali mi, Yurt Dışı Hayali mi? - 18 Temmuz 2026
  • Bir Ülkeyi Güçlü Yapan Şey Nedir? - 17 Temmuz 2026
  • Tasarruf Eden Devlet, Fakirleşen Millet? - 16 Temmuz 2026
  • Sosyal Devlet Boşluk Bırakmaz - 14 Temmuz 2026
  • Son Nefese Kadar, Son Nefes İçin Siyaset - 14 Temmuz 2026
  • Bir Kampın Ardından - 13 Temmuz 2026
  • Türkiye İçin Neden Bağımsız Türkiye Partisi? - 12 Temmuz 2026
  • Teşkilat Nedir? - 11 Temmuz 2026
  • Bir Üye Neden Bu Kadar Önemlidir? - 10 Temmuz 2026
  • Siyaset Birinci İşimizdir - 07 Temmuz 2026
  • Faiz Enflasyonu Düşürür mü? Maliyet Artışı ve Enflasyon İlişkisine Bakış - 21 Mart 2026
  • Gelir Dağılımını Güçlendiren Ekonomik Yaklaşım - 19 Mart 2026
  • Dolar İmparatorluğu Sarsılıyor mu? Milli Paralarla Ticaret Tartışması - 17 Mart 2026
  • Hürmüz Boğazı: Görünen Petrol, Görünmeyen Para Savaşı - 16 Mart 2026
  • Emeklilerin Şehirleri: Üretim Kaybedilince Ne Olur? - 11 Mart 2026
  • Kaynak Kıtlığı Miti ve Milli Ekonomi Modeli - 07 Mart 2026
  • Enflasyonun Görünmeyen Dinamiği: Kur, Maliyet ve Üretim - 07 Mart 2026
  • Milli Ekonomi Modeli: Ekonomiden Öte Bir Medeniyet Perspektifi - 06 Mart 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 24
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
KOŞMAK NEYE YARAR?
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Misafir Kalem
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Kurtuluş Savaşı Tartışması ve Tarihsel Gerçek
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Ankara'da NATO, Gündemde Trump
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Mukaddes Vatanın "Mavi Otları"
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Kıbrıs bizimdir bizim kalacak
Güç dengesinin değiştiği dünya
Uğur Kepekçi
Güç dengesinin değiştiği dünya
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
IMF Türkiye Raporunun Ötesindeki Gerçek
Çok Okunan Haberler
KEPEKÇİ:
KEPEKÇİ: "İŞÇİ GİBİ ÇALIŞIP ESNAF GİBİ YÜK TAŞIYORLAR"
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.