• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
10:24
Dolar - Euro - TL Kuru 20 Temmuz 2026
10:23
Altın Fiyatları 20 Temmuz 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
  3. Havuç-Sopa Politikası: Avrupa Türkiye İlişkileri
Yayınlanma: 11 Mayıs 2025 - 09:54

Havuç-Sopa Politikası: Avrupa Türkiye İlişkileri

11 Mayıs 2025 - 09:54
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Havuç-Sopa Politikası: Avrupa Türkiye İlişkileri

Geçen haftanın gündemlerinden birisi de İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etmesi idi. Ortak basın toplantısında Meloni, "Göç konusunda da konuştuk. Türkiye kaynaklı göç sayısı sıfıra indi. Teşekkür ediyorum" diye konuştu. Sayın Erdoğan da bu teşekkür karşısında memnuniyetini ifade etti. Bu diyaloğu ilginç kılan bir durum da görüşmenin hemen ardından İtalya’nın 5 bin Türk'ün vize randevusunu iptal etmesi oldu.

Giorgia Meloni, daha muhalefet döneminden itibaren Türk ve İslam düşmanlığıyla bilinen bir siyasetçidir. 12 Temmuz 2023’teki NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Meloni bir araya gelmişti. Meloni burada açıkça, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı olduğunu, bu sürecin Avrupa’nın İslamlaşmasına neden olacağını düşündüğünü belirterek “Türkiye'nin AB’ye girmesine hayır, Avrupa'nın İslamlaştırılmasına hayır” demişti. Yani Meloni nezdinde Türkiye’ye dair olumlu bir gelecek perspektifi yok.

2023 yılında da İtalya ile benzer bir vize sorunu yaşamıştık. O dönem Türk Dışişleri Bakanlığı bir girişimde bulunmuş, İtalyan tarafı ise bu sorunu vize merkezlerindeki personel sayısını artırarak çözeceklerini ifade etmişti. Ancak ne yazık ki somut hiçbir adım atılmadı. Bugün hâlâ aynı sorunlar devam ediyor.

Görülen o ki; sözde teşekkürden başka Avrupa ile diyaloglarımızda hiçbir şey de iktidarın istediği gitmiyor aslında. Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki görüşmeler de dondurulmuş durumda. Buna rağmen Türkiye, geri kabul anlaşmaları gibi uygulamalarla Avrupa'nın taleplerini yerine getirmeye, yükümlülüklerini üstlenmeye devam ediyor. Burada sormamız gereken soru şudur: Kandırılıyor muyuz, yoksa bile bile mi bu yanlış politikalara devam ediyoruz? İyimser olalım diyelim ama bu ya gaflet ya da ihanet olur. Biz gaflet diyelim…

Geçtiğimiz günlerde The Economist’te ilginç bir makale yayınlandı: “Avrupa Erdoğanca Konuşmayı Öğreniyor.” Bu yazıda Türkiye, Avrupa’nın güvenliği açısından kilit bir ülke olarak gösteriliyor. Türkiye’nin göçmen politikası övgüyle anlatılıyor. “Trump’tan çok Erdoğan’a güvenilebilir” ifadesi dikkat çekiyor. Göç meselesinde olduğu gibi, Rusya’ya karşı da Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyaç duyduğu söyleniyor. Bu, yıllar önce Binali Yıldırım’ın söylediği bir gerçeği hatırlatıyor: “Gün gelecek Avrupa güvenlik için Türkiye’ye başvuracak.” O gün belki dikkat çekmemişti ama bugün çok daha anlamlı hale geldi.

Meloni’nin son açıklamalarında Güney Akdeniz vurgusu da dikkat çekiyor. Türkiye ile ekonomik iş birliği, bölgesel güvenlik ve Kıbrıs meselesi gibi başlıkların konuşulduğu anlaşılıyor. Bu da aslında Türkiye'nin önemini kabul ettiklerini ama bunu çıkarları doğrultusunda kullanmaya çalıştıklarını gösteriyor. Yani Avrupa resmen Türkiye’ye havuç sopa politikası uyguluyor. Bir yandan Sayın Erdoğan’ı ve Türkiye’yi öven ifadeler kullanılırken; bir yandan da tüm politikalarını Türkiye’nin aleyhine olacak şekilde yapılandırıyorlar.

Meloni, göç politikamız konusunda teşekkür edince tabii; Suriye’den gelen göçmenlere uyguladığımız “açık kapı” politikasından bahsetmeden geçmek imkânsız. Göç konusunda, gelenlere “ne olursan ol, gel” dediğimiz ve bir yandan da bu kişilerin Avrupa ve diğer ülkelere gitmelerinin engellenmek için elimizden geleni yaptığımız bir süreç yaşıyoruz. Hatta Yunanistan sınırına güvenlik duvarı bile yaptık.

Şunu hiçbir zamana unutmayalım. Sınırları belirleyen sadece silahlar değil, kültürlerdir. Türklerin Anadolu’ya gelişi 1071 Malazgirt ile özdeşleştirilse de aslında daha önce başlayan bir süreçtir. Bizans ordusunda Peçenek, Kıpçak ve Oğuz Türklerinin bulunması, Türk askerlerinin savaş sırasında taraf değiştirmesi gibi hadiseler, bu sürecin çok daha öncesine dayandığını gösterir. Anadolu'ya gelen Anadolu erenleri, İslam’ı hoşgörüyle anlatmış ve farklı kökenlerden insanları ortak bir kültürde birleştirmiştir.

Göç politikaları sadece bugünü değil, geleceği şekillendirir. Bugün göç kaynaklı sorunları konuşurken; ekonomik sorunlardan, güvenlik açıklarından bahsediyoruz ama daha derin bir sorun var: Türkiye, üniter yapısını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Göçmen politikaları, toplumsal yapımızı temelden sarsabilecek bir tehdit haline gelmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk, Lozan görüşmelerinde gayrimüslimlerle Müslümanlar arasında nüfus mübadelesi yaptığında Anadolu’da işin merkezine Türk-İslam Medeniyetinin sürekliliğini almıştır. Atatürk günü değil, yarını da düşünmüştür.

Bugün ise mevcut siyasi kadrolar ne yazık ki yarını görememekte, günü kurtarma politikaları ile Türkiye’yi “büyük bir sığınmacı kampı” haline getirmektedirler. Ya da başka ülkelere geçmek için basamak olarak kullanılan transit ülke. Bu durum yalnızca bugünü değil, geleceğimizi de tehlikeye atmaktadır. Kaybedilen sadece bugünler değil, evlatlarımızın, torunlarımızın geleceğidir.

Bu yazı 667 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • IMF Türkiye Raporunun Ötesindeki Gerçek - 20 Temmuz 2026
  • Bir Millet Nasıl Ayağa Kalkar? - 19 Temmuz 2026
  • Üniversite Hayali mi, Yurt Dışı Hayali mi? - 18 Temmuz 2026
  • Bir Ülkeyi Güçlü Yapan Şey Nedir? - 17 Temmuz 2026
  • Tasarruf Eden Devlet, Fakirleşen Millet? - 16 Temmuz 2026
  • Sosyal Devlet Boşluk Bırakmaz - 14 Temmuz 2026
  • Son Nefese Kadar, Son Nefes İçin Siyaset - 14 Temmuz 2026
  • Bir Kampın Ardından - 13 Temmuz 2026
  • Türkiye İçin Neden Bağımsız Türkiye Partisi? - 12 Temmuz 2026
  • Teşkilat Nedir? - 11 Temmuz 2026
  • Bir Üye Neden Bu Kadar Önemlidir? - 10 Temmuz 2026
  • Siyaset Birinci İşimizdir - 07 Temmuz 2026
  • Faiz Enflasyonu Düşürür mü? Maliyet Artışı ve Enflasyon İlişkisine Bakış - 21 Mart 2026
  • Gelir Dağılımını Güçlendiren Ekonomik Yaklaşım - 19 Mart 2026
  • Dolar İmparatorluğu Sarsılıyor mu? Milli Paralarla Ticaret Tartışması - 17 Mart 2026
  • Hürmüz Boğazı: Görünen Petrol, Görünmeyen Para Savaşı - 16 Mart 2026
  • Emeklilerin Şehirleri: Üretim Kaybedilince Ne Olur? - 11 Mart 2026
  • Kaynak Kıtlığı Miti ve Milli Ekonomi Modeli - 07 Mart 2026
  • Enflasyonun Görünmeyen Dinamiği: Kur, Maliyet ve Üretim - 07 Mart 2026
  • Milli Ekonomi Modeli: Ekonomiden Öte Bir Medeniyet Perspektifi - 06 Mart 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 24
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
KOŞMAK NEYE YARAR?
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Misafir Kalem
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Kurtuluş Savaşı Tartışması ve Tarihsel Gerçek
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Ankara'da NATO, Gündemde Trump
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Mukaddes Vatanın "Mavi Otları"
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Kıbrıs bizimdir bizim kalacak
Güç dengesinin değiştiği dünya
Uğur Kepekçi
Güç dengesinin değiştiği dünya
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
IMF Türkiye Raporunun Ötesindeki Gerçek
Çok Okunan Haberler
KEPEKÇİ:
KEPEKÇİ: "İŞÇİ GİBİ ÇALIŞIP ESNAF GİBİ YÜK TAŞIYORLAR"
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.