• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
10:24
Dolar - Euro - TL Kuru 20 Temmuz 2026
10:23
Altın Fiyatları 20 Temmuz 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
  3. Madenler: Türkiye'nin Stratejik Zenginliği ve Özelleştirme Tartışmaları
Yayınlanma: 28 Kasım 2024 - 12:32

Madenler: Türkiye'nin Stratejik Zenginliği ve Özelleştirme Tartışmaları

28 Kasım 2024 - 12:32
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Madenler: Türkiye'nin Stratejik Zenginliği ve Özelleştirme Tartışmaları

Çayırhan Maden Ocağı’nda, yer altına inen yaklaşık 500 işçi ve yer üstünde onlara destek veren madenciler, soğuk hava koşullarına rağmen kararlılıkla direniyor. “Sesimizi duyan yok mu” ve “direne direne kazanacağız” sloganlarıyla seslerini duyurmaya çalışan işçiler, taleplerine henüz yanıt alamazken açlık grevine başlama kararlılıklarını dile getiriyorlar.

İşçilerden birisinin "Kararlıyız, madenciyiz, direneceğiz. Varlık satışına hayır. Enerjiyi tekelleştirmeyeceğiz. Devletimizin kazanmasını istiyoruz. Açlık grevini göze alıyoruz. Hep beraber başaracağız" cümleleri olayı özetliyor aslında.

BTP lideri Hüseyin Baş’ın Çayırhan destek ziyaretindeki, “Enerji, bir ülkenin bağımsızlık meselesidir. Bu alanın özel sektörün insafına bırakılması kabul edilemez. Biz, milli servetimizin yabancılaşmasına karşıyız,” açıklaması da özelleştirme meselesinin geldiği nokta açısından önemlidir.

İlk kurulduğu yıllarda tek ünitesinden 150 MW elektrik üretimine sahip olan Çayırhan Maden Ocağı, yıllar içerisinde ünite sayısını dört kat artırarak üretim kapasitesini 620 MW’a çıkartmış bir işletme.

Bir dönem Ciner grubu tarafından da işletilen maden işletmesi, özelleştirilmeden önce günde 500 ton kömür çıkarılırken, özelleştirmeden sonra günde yaklaşık 30.000 ton kömüre kadar çıkmaya başlamıştır.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası'na göre kurulu gücü 620 MW olan santralin özelleştirilmesi durumunda, kamunun elektrik üretimi kurulu gücündeki payı yüzde 20'lere gerileyecek.

Türkiye, zengin yer altı kaynaklarıyla bölgesel ve küresel ölçekte önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak bu potansiyelin nasıl değerlendirildiği, sadece ekonomik kalkınma açısından değil, aynı zamanda sosyal adalet ve çevresel sürdürülebilirlik açısından da büyük bir önem taşıyor.

Madenlerin Stratejik Önemi

Madenler, sadece ekonomik kalkınmanın değil, aynı zamanda sanayi, enerji ve teknolojik ilerlemenin temel yapı taşlarını oluşturur. Altın, bor, kömür, demir gibi kaynaklarımız, ülke ekonomisinin büyümesinde kritik rol oynar. Ancak, bu kaynakların kamu mülkiyetinde mi yoksa özel sektör eliyle mi işletileceği, uzun yıllardır tartışma konusu olmuştur.

Özelleştirmenin Savunucuları Ne Diyor?

Özelleştirme savunucuları, özel sektörün maden işletmeciliğinde daha etkin, yenilikçi ve kârlı bir yaklaşım sergileyebileceğini savunuyor. Kamu işletmelerindeki verimlilik sorunları, bürokratik engeller ve maliyet artışları, bu savunuların dayanak noktalarını oluşturuyor. Özelleştirmeyle madenlerin daha hızlı işlenmesi, yerel ve uluslararası pazarlarda rekabet gücümüzün artacağı öne sürülüyor. Ayrıca, özel sektör yatırımlarının teknolojik yenilikleri teşvik edeceği ve istihdamı artıracağı da belirtiliyor.

Karşıt Görüşler: Kaynakların Kamu Yararı İçin Kullanımı

Ancak özelleştirme karşıtları, madenlerin stratejik önemi nedeniyle kamusal kontrol altında tutulması gerektiğini savunuyor. Özellikle şu riskler gündeme getiriliyor:

  1. Kamu Yararı: Madenlerin özel sektöre devredilmesi, kamu yararı gözetilmeden, yalnızca kâr amacıyla işletilmelerine yol açabilir. Bu durum, gelir dağılımındaki eşitsizlikleri artırabilir.
  2. Çevresel Etkiler: Özel sektör, maliyetleri düşürmek ve kârı artırmak adına çevresel tedbirleri göz ardı edebilir. Maden kazaları ve çevre kirliliği bunun en acı örnekleridir.
  3. Milli Güvenlik ve Strateji: Bazı madenler, örneğin bor gibi, ülkenin stratejik kaynaklarıdır. Bu tür kaynakların özelleştirilmesi, uzun vadede ulusal güvenlik riskleri doğurabilir.

Türkiye’de Özelleştirme Süreci

Türkiye’de özellikle 1980’li yıllarda başlayan özelleştirme politikaları, madencilik sektörünü de etkiledi. Bor madenlerinin özelleştirilmesi girişimleri büyük tartışmalara yol açtı. Benzer şekilde kömür ve altın madenlerinin özel sektör eliyle işletilmesi sırasında çevresel ve sosyal sorunlar yaşandı. Soma’daki maden faciası, özelleştirme sonrası iş güvenliği ve çalışan haklarının ne kadar ihmal edildiğini gözler önüne serdi.

Alternatif Bir Yaklaşım Mümkün mü?

Özelleştirme yerine, madenlerin kamu-özel iş birliği modelleriyle işletilmesi düşünülebilir. Devletin düzenleyici rolü artırılarak, özel sektörün verimlilik avantajlarından yararlanılırken kamu yararı da korunabilir. Ayrıca, maden işletmelerinde çevresel ve sosyal sorumluluk standartlarının sıkı şekilde uygulanması zorunlu hale getirilmelidir.

Sonuç

Sonuç olarak, madenlerin özelleştirilmesi konusu, ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla çok yönlü bir değerlendirme gerektiriyor. Kaynaklarımızın verimli kullanılması kadar, gelecek nesillere yaşanabilir bir ülke bırakma sorumluluğumuz da unutulmamalıdır. Bu nedenle, özelleştirme politikalarının uzun vadeli etkilerini, yalnızca ekonomik göstergelerle değil, toplumsal refah ve sürdürülebilirlik açısından da ele almalıyız.

Unutmayalım ki madenler, bu ülkenin sadece yer altındaki zenginliği değil, aynı zamanda bağımsızlığı ve geleceğidir. Bu mirası nasıl yönettiğimiz, Türkiye’nin yarınlarını doğrudan etkileyecektir.

 

 

 

 

Bu yazı 637 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • IMF Türkiye Raporunun Ötesindeki Gerçek - 20 Temmuz 2026
  • Bir Millet Nasıl Ayağa Kalkar? - 19 Temmuz 2026
  • Üniversite Hayali mi, Yurt Dışı Hayali mi? - 18 Temmuz 2026
  • Bir Ülkeyi Güçlü Yapan Şey Nedir? - 17 Temmuz 2026
  • Tasarruf Eden Devlet, Fakirleşen Millet? - 16 Temmuz 2026
  • Sosyal Devlet Boşluk Bırakmaz - 14 Temmuz 2026
  • Son Nefese Kadar, Son Nefes İçin Siyaset - 14 Temmuz 2026
  • Bir Kampın Ardından - 13 Temmuz 2026
  • Türkiye İçin Neden Bağımsız Türkiye Partisi? - 12 Temmuz 2026
  • Teşkilat Nedir? - 11 Temmuz 2026
  • Bir Üye Neden Bu Kadar Önemlidir? - 10 Temmuz 2026
  • Siyaset Birinci İşimizdir - 07 Temmuz 2026
  • Faiz Enflasyonu Düşürür mü? Maliyet Artışı ve Enflasyon İlişkisine Bakış - 21 Mart 2026
  • Gelir Dağılımını Güçlendiren Ekonomik Yaklaşım - 19 Mart 2026
  • Dolar İmparatorluğu Sarsılıyor mu? Milli Paralarla Ticaret Tartışması - 17 Mart 2026
  • Hürmüz Boğazı: Görünen Petrol, Görünmeyen Para Savaşı - 16 Mart 2026
  • Emeklilerin Şehirleri: Üretim Kaybedilince Ne Olur? - 11 Mart 2026
  • Kaynak Kıtlığı Miti ve Milli Ekonomi Modeli - 07 Mart 2026
  • Enflasyonun Görünmeyen Dinamiği: Kur, Maliyet ve Üretim - 07 Mart 2026
  • Milli Ekonomi Modeli: Ekonomiden Öte Bir Medeniyet Perspektifi - 06 Mart 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 24
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
KOŞMAK NEYE YARAR?
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Misafir Kalem
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Kurtuluş Savaşı Tartışması ve Tarihsel Gerçek
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Ankara'da NATO, Gündemde Trump
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Mukaddes Vatanın "Mavi Otları"
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Kıbrıs bizimdir bizim kalacak
Güç dengesinin değiştiği dünya
Uğur Kepekçi
Güç dengesinin değiştiği dünya
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
IMF Türkiye Raporunun Ötesindeki Gerçek
Çok Okunan Haberler
KEPEKÇİ:
KEPEKÇİ: "İŞÇİ GİBİ ÇALIŞIP ESNAF GİBİ YÜK TAŞIYORLAR"
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.