• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
10:24
Dolar - Euro - TL Kuru 20 Temmuz 2026
10:23
Altın Fiyatları 20 Temmuz 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
  3. Türkiye'nin Orta Doğu Politikası ve BOP
Yayınlanma: 08 Aralık 2024 - 11:11

Türkiye'nin Orta Doğu Politikası ve BOP

08 Aralık 2024 - 11:11
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Türkiye'nin Orta Doğu Politikası ve BOP

Gerçekten Türkiye’de gündem çok hızlı gelişiyor. Kısa bir süre önce Çayırhan’daki Maden İşletmesinin özelleştirilmesini konuşuyorduk. İlerleyen günlerde tamamen farklı gündemler ortaya çıktı. Şimdi ise daha çok dış politika ön plana çıktı.

Şunu belirtmek gerekir ki, bir ülkenin dış politikası ile iç politikası doğrudan ilişkilidir. Bu noktada Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yurtta sulh, cihanda sulh” sözü, iç ve dış politikanın birbiriyle ne kadar bağlantılı olduğunu vurgulayan bir ifadedir. Atatürk, bu iki unsuru arka arkaya sıralayarak iç ve dış politikanın birbirini direkt etkileyeceğini ve paralel yürütülmesi gerektiğini ifade ediyor.

Atatürk’ün “Vatandaş için Medeni Bilgiler” adlı kitabında vatandaşlık görevlerini sıralarken; “Dünyadaki tüm milletlerin huzur ve saadet içinde yaşaması bizim görevimiz olmalıdır,” diyor. Sadece Türkiye’deki insanların değil, aynı zamanda tüm dünyanın huzur ve saadet içinde olması gerektiğini vurguluyor. Bu da Türkiye’nin dış politikasının uluslararası barışa katkı sağlama hedefiyle şekillenmesi gerektiğini gösteriyor.

Orta Doğu’nun Tarihsel Çatışmaları

Bugün Orta Doğu’da yaşananlar, uzun yıllar önce başlayan bir projenin devamı niteliğindedir. 1990-91 Körfez Savaşı sırasında Prof. Dr. Haydar Baş Hocamız, asıl hedefin Türk milleti olduğunu dile getirmişti. O dönemde söyledikleri, günümüzdeki gelişmeleri anlamamız için bir rehber niteliğinde. Haydar Baş Hoca, ülkeler arasındaki mücadelelerin özünde inanç farklılıklarının olduğunu sık sık vurgulardı. Bu Haçlı zihniyeti, günümüzde başka şekillerde devam ediyor.

Batı, Orta Doğu’da sorunları çözebilecek lider ülkenin Türkiye olduğunu çok iyi biliyor. 600 yıl boyunca Osmanlı’nın İslam dünyasına liderlik ettiğini de unutmuyorlar. Tüm bu tarihi gerçekler ışığında Batı, Türkiye’nin Orta Doğu’da güçlenmesini engellemek için her türlü oyunu oynuyor. Ancak maalesef, Türk siyasetinde buna karşı koyabilecek bir stratejik akıl geliştirilemiyor.

Türkiye’nin Suriye Politikası

2011’de Suriye’de başlayan iç savaş, bugüne kadar devam etti. Bugünlerde Suriye’de yaşanan olayları değerlendirirken Orta Doğu’nun bütününü ele almak gerekiyor. Suriye’nin parçalanması, YPG gibi terör örgütlerinin güçlenmesi ve küçük terör devletlerinin ortaya çıkması anlamına gelir. Ancak merkezi bir yönetimle güçlü bir Suriye, Türkiye’nin menfaatlerine daha uygundur.

Yıllarca Prof. Dr. Haydar Baş daha Suriye’deki iç savaş başlamadan, Esad yönetimi ile iş birliği yapılması gerektiğini dile getirmişlerdi. Bu vizyon doğrultusunda hareket edilseydi, bugün Orta Doğu’daki dengeler çok daha farklı olabilirdi.

Terör Örgütleriyle İlişkiler

2014 yılında Kilis Devlet Hastanesi’nde çalışırken, Özgür Suriye Ordusu’nun yaralı üyelerine tedavi hizmeti verdiğimiz günleri hatırlıyorum. Tedavi sırasında bu grupların Suriye halkından olmadığını, başka ülkelerden devşirildiğini açıkça gördüm. Bir yaralının kolunda haç işareti vardı ve bu kişinin Müslüman olmadığını fark ettim. Bu durum, Suriye’deki muhalif grupların büyük bir kısmının paralı askerler ya da başka ülkelerin ajanlarından oluştuğunu ortaya koyuyor.

Türkiye’nin Geleceği ve Siyasetin Sorumluluğu

Türkiye’nin Suriye ile iş birliği yapmaması, uzun vadede kendi bölünmesine yol açabilir. Bu durum Büyük Orta Doğu Projesi’nin bir parçasıdır. 2018 yılında HTŞ’yi (Heyet Tahrir el-Şam) terör örgütü ilan eden Türkiye, bugün bu örgütle aynı safta yer alıyor gibi bir görüntü veriyor. Bu tür çelişkiler, Türk milletinin onurunu zedelemektedir.

Devlet adamlarının geçmişi ve geleceği hesaba katarak hareket etmesi gerekir. Günlük politikalardan uzak, ileri görüşlü bir devlet aklı geliştirilmelidir. Aksi takdirde Türkiye, sadece Suriye’nin değil, kendi bütünlüğünün de tehdit altında olduğu bir sürece sürüklenebilir.

Sonuç olarak, Türkiye’nin Orta Doğu’da güçlü bir stratejiye ihtiyacı vardır. Esad yönetimiyle yeniden iş birliği yapmak, Orta Doğu’da barışı sağlamak ve Türkiye’nin liderliğini pekiştirmek için bir zorunluluktur. Aksi halde Suriye’deki ateş, Anadolu’yu da sarabilir.

 

 

Bu yazı 790 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • IMF Türkiye Raporunun Ötesindeki Gerçek - 20 Temmuz 2026
  • Bir Millet Nasıl Ayağa Kalkar? - 19 Temmuz 2026
  • Üniversite Hayali mi, Yurt Dışı Hayali mi? - 18 Temmuz 2026
  • Bir Ülkeyi Güçlü Yapan Şey Nedir? - 17 Temmuz 2026
  • Tasarruf Eden Devlet, Fakirleşen Millet? - 16 Temmuz 2026
  • Sosyal Devlet Boşluk Bırakmaz - 14 Temmuz 2026
  • Son Nefese Kadar, Son Nefes İçin Siyaset - 14 Temmuz 2026
  • Bir Kampın Ardından - 13 Temmuz 2026
  • Türkiye İçin Neden Bağımsız Türkiye Partisi? - 12 Temmuz 2026
  • Teşkilat Nedir? - 11 Temmuz 2026
  • Bir Üye Neden Bu Kadar Önemlidir? - 10 Temmuz 2026
  • Siyaset Birinci İşimizdir - 07 Temmuz 2026
  • Faiz Enflasyonu Düşürür mü? Maliyet Artışı ve Enflasyon İlişkisine Bakış - 21 Mart 2026
  • Gelir Dağılımını Güçlendiren Ekonomik Yaklaşım - 19 Mart 2026
  • Dolar İmparatorluğu Sarsılıyor mu? Milli Paralarla Ticaret Tartışması - 17 Mart 2026
  • Hürmüz Boğazı: Görünen Petrol, Görünmeyen Para Savaşı - 16 Mart 2026
  • Emeklilerin Şehirleri: Üretim Kaybedilince Ne Olur? - 11 Mart 2026
  • Kaynak Kıtlığı Miti ve Milli Ekonomi Modeli - 07 Mart 2026
  • Enflasyonun Görünmeyen Dinamiği: Kur, Maliyet ve Üretim - 07 Mart 2026
  • Milli Ekonomi Modeli: Ekonomiden Öte Bir Medeniyet Perspektifi - 06 Mart 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 24
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
KOŞMAK NEYE YARAR?
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Misafir Kalem
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Kurtuluş Savaşı Tartışması ve Tarihsel Gerçek
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Ankara'da NATO, Gündemde Trump
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Mukaddes Vatanın "Mavi Otları"
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Kıbrıs bizimdir bizim kalacak
Güç dengesinin değiştiği dünya
Uğur Kepekçi
Güç dengesinin değiştiği dünya
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
IMF Türkiye Raporunun Ötesindeki Gerçek
Çok Okunan Haberler
KEPEKÇİ:
KEPEKÇİ: "İŞÇİ GİBİ ÇALIŞIP ESNAF GİBİ YÜK TAŞIYORLAR"
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.