Kamuoyunda aylardır konuşulan S-400 hava savunma sistemi nihayet ülkemize parçalar halinde getirilmeye başlandı
S-400 hava savunma sistemi hem fiyatının ucuzluğu hem de teknik ve taktik özeliği bakımından Çin’in HQ-9 ve ABD'nin Patriot sistemlerinden çok daha uygun…
Sistem 2020 Yılının mart ayına kadar çalışacak hale gelecek. Bu süreçte asıl önemli olan mesele başta A.B.D., AB ve NATO’nun ülkemizi tehtid etmelerini bertaraf edebilecek miyiz?
Zira S-400 sistemlerini Ankara'ya teslim etmeye başlamasının ardından ABD'de Türkiye'yi hedef alan yaptırım sesleri yükselmeye başladı. 12 Temmuz'da açıklamalarda bulunan ABD Savunma Bakanı Vekili Mark Esper, Washington'un F-35'lerle ilgili pozisyonunun değişmediğini, "S-400'lere sahip olduğu sürece Türkiye'nin ABD'den F-35 savaş uçaklarını alamayacağını" ifade ederken, ABD'li dört senatör ise Başkan Trump'a yaptırım çağrısında bulundu. ABD Silahlı Kuvvetler ve Dış İlişkiler Komitesi'nden senatörler Jim Inhofe, Jack Reed, Jim Risch ve Bob Menendez yazdıkları mektupta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın S-400 almak konusundaki "yanlış" kararının sonuçları olması gerektiğini belirterek Başkan Trump'tan 'CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamındaki yaptırımları yasanın gerektirdiği şekilde tam olarak' uygulaması talebinde bulundu.
4 senatörün imzası bulunan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400'leri Rusya'dan kabul ederek, Türkiye'nin güvenliği, ekonomik refahı ve NATO ittifakının bütünlüğü pahasına Putin'le tehlikeli bir ortaklığı seçti" ifadesi kullanıldı.
Daha önce de Türkiye'nin bir müttefikin yapmayacağı çok kötü bir tercih yaptığını belirten Demokrat Parti Maryland Senatörü Chris Van Hollen da Ankara bu adımından vazgeçmediği takdirde F-35 uçaklarını teslim almayacağını ve S-400'lerin devreye girmesiyle ilgili olarak atılacak her türlü adıma Amerikan yasaları uyarınca acil yaptırımlarla yanıt verileceğini belirtmişti.
Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Eliot Engel ve kıdemli üye Michael McCaul da ortak bir açıklama yayımlayarak Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon'a Türkiye'nin F-35 programına katılımını sonlandırması çağrısı yaptı.
Bu yasa, Rus silah sektörü ile ticaret yapan kişi ve kuruluşları hedef alıyor. Yasa uyarınca ABD, ilgili kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulayabiliyor. ABD'de bu yasaya dayanılarak Türkiye'ye yönelik bir yaptırım tasarısı hazırlandı.
Türkiye'nin savunma sektöründe faaliyet gösteren şirketlerine yaptırım uygulanması, gayrimenkul işlemlerinin yasaklanması, ithalat-ihracat izinlerinin sınırlandırılması, döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması, ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi ve yaptırım kapsamına alınan kişilere vize kısıtlaması gibi toplam 12 maddelik bir yaptırım listesi bulunuyor.
NATO'dan yapılan açıklamada ise, "Türkiye'nin S-400 alımının potansiyel sonuçlarından ötürü endişeliyiz" ifadeleri kullanıldı.
Reuters haber ajansının verdiği bilgiye göre de; Türkiye'nin Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz arama çalışmalarını "yasa dışı" olarak niteleyen Avrupa Birliği'nin (AB), Ankara'ya yaptırımlar uygulanmasına yönelik bir açıklama yapmaya hazırlandığını iddia etti.
Kısaca ekonomik olarak dört bir yanımızdan kuşatma altındayız
Sizce 1 trilyon dolar borcu olan, Newyork, Londra borsalarında borç döndürmek için para arayan, her gün uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşlarında notu düşürülen, her sahada daralan ekonomisi ile Türkiye devleti bu yaptırımlara karşı koyabilirimi?
Önce borcumuzu ödemenin formüllerini bulmamız lazım, mutlaka S-400 önemli ama, sizden borcunu istemeye geleni s-400 den kovamazsınız
Ekonomik gücün olmadığı takdirde, yukarda saydığımız yaptırımlara nasıl karşı koyacaksınız. Yapacağımız iş Rusya ve Çin gibi ülkelerde uygulandığı gibi Prof Haydar Baş'ın mili ekonomi modeli ile ekonomimizi düzelterek dünyaya meydan okumaktır
ALAİDDİN ÖZKAR
15/07/2019