2021 yılı Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a yürüyüşünün 750. yılı sebebiyle Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından tüm dünyada Hacı Bektaş Veli Anma Yılı olarak ilan edildi.
Hacı Bektaş Veli 2021 yılında dünya ve Türkiye’de birçok kurum ve kuruluş tarafından düzenlenecek etkinliklerle anılacak.
Hacı Bektaş Veli’nin ; “Hiçbir milleti ve insanı ayıplamayınız”, “72 millete bir nazarla bakınız”, “Dili, dini, ırkı ne olursa olsun iyiler iyidir” sözleriyle tüm insanlığa mesaj verilecek
Hacı Bektaş Veli :“Bir olalım, iri olalım, diri olalım”, “İncinsen de incitme”, “Her ne ararsan kendinde ara”, “Oturduğun yeri pak et, kazandığın lokmayı hak et”, “Eline, beline, diline sahip ol” sözleri ile yönünü kaybetmiş insanlığa rehber olacak
Ne yazık ki tüm insanlık Hünkâr Hacı Bektaş Veli den istifade etmeye çalışırken biz Türkiye’de mezhepsel ayrılıklarla düşerekten Hünkâr’ın ilim ve gönül dünyasından yeteri kadar istifade edemiyoruz.
Merhum Prof. Dr. Haydar Baş’ın deyimiyle "Hacı Bektaş-ı Veli, Anadolu'da hem İslam'ın, hem de Türklüğün temellerini atan, Hoca Ahmed Yesevi'nin yetiştirdiği alperenlerdendir. Büyük bir irşad ehli ve mürşidi kâmildir. Aslında bu toprakların Genelkurmay Başkanı'dır."
"Türk milleti kelimesini bize mal eden Hacı Bektaş-ı Veli'dir. O Horasan'dan buraya geldiği zaman burada Türkmenler vardı ama henüz Müslüman değillerdi. Hacı Bektaş geliyor bunları Müslüman yapıyor.
Anadolu'daki hemen hemen tüm etnik grupları Müslüman eden Hacı Bektaş ve müridanıdır. Balkanlara da onlar gidiyorlar. Mesela Rumeli ve Bosna'yı da bunlar Müslüman yapıyorlar. Müthiş bir birlik ortaya çıkıyor. İşte bu milletin adına Türk Milleti deniyor. Bunlar ırkta Türk değil! Medeniyette, maneviyatta, siyasette, kültürde ve dinde Türk. Yani Müslümanlığın adına Türk diyor Hacı Bektaş."
Türklerin Kuran’ın Türkçe anlamını öğrenmeleri, Hz. Peygamberin sünnetini, İslam’ın temel prensiplerini kavramaları hep Ehl-i Beyt imamları kanalı ile olmuştur.
Hacı Bektaş-ı Veli bu hareketin öncülerindendir. Soyu İmam Musa Kazım’a (as) uzanmaktadır.
Kendi himayesinde 36 bin kişinin olduğu yazılmaktadır.
Anadolu’da Hacı Bektaş Veli’nin Ehl-i Beyt nefesi ile temelini attığı medeniyet Osmanlının kuruluşunda ve ilerlemesinde büyük katkılar sağladı. Ne yazık ki Yavuz Sultan Selim dönemini ile beraber Ehl-i Beyt’te sırtını dönen Osmanlı kaçınılmaz olan gerileme ve çöküş dönemini yaşamıştır.
Hac Bektaş ve Ehl-i Beyt misyonunu çok iyi bilen Atatürk ,istiklal savaşında bu manevi gücü arkasına almak adına. 22 Aralık 1919 günü Hacı Bektaş veli Dergâhını ziyaret eder.
Mustafa Kemal burada, Bektaşi dergâhında postnişin olan Cemalettin Çelebi ile görüşerek Kuvvayi Milliye'ye taraftar olduğuna dair kendisinden kesin söz alır.
Atatürk Hacı Bektaş’ta Cemalettin çelebi ile 3 gün özel istişarelerde bulunur ve Cumhuriyet fikri bu görüşmede vucüd bulur dile getirilir
Atatürk bu görüşme sonrası Hacı Bektaş'tan ayrılmadan önce, Cemalettin Çelebi ile birlikte Hacı Bektaş Veli'nin Türbesini ziyaret eder. Atatürk, Hünkâr Hacı Bektaş Veli Hazretlerinin kabrine kapanır ve 'Evladını önüme rehber eyledim. Meydana çıkıyorum. Yüzümü utandırma' diye dua eder.
Cemalettin Çelebi Atatürk ile görüşmesinden sonra kasasındaki bütün altınları, ambarındaki tüm buğdayları Milli Mücadele için bağışlar.
Hacı Bektaş Veli'nin Ehl-i Beyt nefesi, Kurtuluş savaşının da Mustafa Kemal’in maddi ve manevi dayanağı olmuştur.
Son söz Hünkâr’ın olsun
"Sevgi, muhabbet kaynar ocağımızda
Bülbüller şevke gelir, gül açar bağımızda
Hırslar, kinler yok olur meydanımızda
Aslanlar, ceylanlar dosttur kucağımızda"
ALAİDDİN ÖZKAR 11.01.2021