• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
09:46
Dolar - Euro - TL Kuru 8 Temmuz 2025
09:45
Altın Fiyatları 8 Temmuz 2025
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Doç. Dr. Ahmet H. Kepekçi
  3. Asgari Ücret Labirentinde Kaybolan Çözümler
Yayınlanma: 29 Kasım 2023 - 13:07

Asgari Ücret Labirentinde Kaybolan Çözümler

29 Kasım 2023 - 13:07
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Doç. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Doç. Dr. Ahmet H. Kepekçi

Yeniden bir asgari ücret gündemi başladı. 1 Aralık’ta asgari ücret toplantıları başlamış olacak. Senede 2 defa yapılan toplantıların yeni dönemde yılda bir defa yapılacağı söyleniyor. Kamuoyu aylarca meşgul ediliyor; yok bu rakam, yok şu rakam olacak diye. Oysa kamuoyu vicdanını rahat ettirecek bir formül ile bu konu rahatlıkla gündemden düşebilir. Çözülememiş olan asgari ücret meselesi, fakirleştirilmiş toplumumuz üzerinde Demokles’in kılıcı gibi, pazarlık argümanı olarak sürekli sallanıyor. Vatandaş bıkmış durumda, "gerekirse asgari ücreti artırmayın, yeter ki bizim alım gücümüz düşmesin" diyor. Çünkü asgari ücret arttığı zaman maliyetler de artıyor. Maliyetler artınca üretici bunu kendi ürünlerine ekliyor. Neticede ücret daha vatandaşın cebine girmeden kaybolmuş oluyor. Vatandaş insanca bir yaşama kavuşamıyor. Siz asgari ücreti bir defa değil, iki defa değil, üç defa da yapsanız, değişen bir şey olmuyor. Algı yönetimi yapılarak, yok efendim dünyada da ekonomi kötü, yok memlekette deprem oldu, yok zaten savaş var gündemiyle ancak siz günü geçirebilirsiniz. Vatandaşın meselesini çözmeniz mümkün değil. Şimdi piyasalarda hareket var. Deniyor ki, zam gelecek. Hele aralık ayı geçtikten sonra, ocak ayı bir gelsin bakalım, enflasyon şu kadar olacak. Bu defa vatandaş ihtiyacı olmayan şeyi de almaya başlıyor. Vatandaşın kredi kartı borçlarının son derece arttığını görüyoruz. Artık vatandaş günü geçirmek için arkasını düşünmeden hareket ediyor. Ekonomik kriz, memleketin ahlakını da kötü yönde etkiliyor. 

Ekonomik problemlerin bir an önce çözülmesi gerekiyor. Ancak bu problemlerin ortadan kalkması mevcut hükümet uygulamalarıyla mümkün görülmüyor. Prof. Dr. Haydar Baş hocamızın çok önemli bir örneği var. Bir öğrenciyi tahtaya çıkarttığınız zaman sorduğunuz soruyu eğer öğrenci biliyorsa hemen cevaplar ama sorduğunuz sorunun cevabını bilmiyorsa bırakınız bir dakika, bir saat, bir hafta, bir ay, bir yıl bekleseniz de bu öğrenci bu sorunun cevabını veremez. Evet bakıyoruz bu hükümet maalesef ekonomik sorunların cevabını bilmediği için ekonomide yap-boz tahtasına döndü. İktidarda kaldıkça uygulamada sürekli değişiklik yapıyor iktidarı uzadıkça da daha önce verdiği yanlış cevapları tekrar tekrar vermeye devam ediyor. Hatta daha da uzayınca bu defa cevaplarına dayanak arıyor. Vatandaşımızın hassas noktası inancı olduğundan bu defa söylediği cevabı hazmettirebilmek için ayet ve hadislere göre hareket ettiğini söyleyebiliyor. Sonra bunun da arkasında durmuyor. 

Tamam da suçun tamamı tahtada durdukça saçmalayan öğrencinin mi; onu tahtadan indirmeyen öğretmenin hiç mi suçu yok… yok faiz arttırıyor, ardından din buna izin vermez diyor faizi indiriyor, ardından geri faizi arttırıyor. Bu arada faiz artsa da azalsa da pahalılık arttıkça artıyor. 

Artık bu konuda köklü çözümler üretmemiz gerekiyor. Bunun çözümü de var. Milli Ekonomi Modeli çözüm olarak bizi bekliyor. Hocamız çok net olarak hodri meydan demiştir. Tahtada duranlar çözemeyecekler, çözecek olan Hüseyin Baş liderliğindeki BTP kadrolarıdır. Emek ve üretimimiz karşılığında emisyonumuzu arttırmamız gerekiyor. Osmanlı'nın yıkılmasındaki temel sebeplerden bir tanesi de ekonomisinin kötü olmasıydı. Dışarıdan aldığı dış borçları ödeyememesiydi. Duyun-ı Umumiyeyi biliyoruz. Borçlar ödenmeyince batılı geldi, maliyenin başına oturdu vergileri kendisi topladı. Bu dönemde vatandaşın çektiklerini roman ve hikayelerden okuyabilir, şarkılardan, türkülerden dinleyebilir, tarihten okuyabiliriz. Haydar Baş hocamız kâğıdı para yapan onun karşılığında ortaya konan emek ve üretimdir tespitini yapmaktadır. Dışarıdan borç para alırsan kendi emek ve üretimin sömürülmüş olacaktır. Milli Ekonomi Modelini uygulayabilmek için bağımsız bir ruha ve bağımsız bir duruşa sahip olmalıyız.

Gazze'deki yaşanılan problemlere gelince, Gazze Şeridi zaten İsrail tarafından işgal edilmiş durumda ve İsrail bir adım daha atarak buraları kendi topraklarına katmak istiyor. Hidrokarbon kaynakları ve doğalgaz rezervleri nedeniyle bu bölge stratejik öneme sahip. Yasal açıdan gaz rezervleri Filistin'e aittir. Gazze, Akdeniz'de yaklaşık 100 milyar metreküp doğal gaz rezervine sahip. Gazze'yi ablukaya almasının ve ekonomik olarak izole etmesinin bir sebebi de bu rezervden kaynaklanıyor. İsrail, burada Müslüman varlığını istemiyor. İsrail, Yahudi ve Evangalist lobisini arkasına alarak bir din savaşı olarak bu soykırıma cesaret ediyor. Ancak Filistinli iman ve cesaretle direniyor İsrail'e karşı duruyor ve Filistin gerçeğini dünya kamuoyunun gündemine getiriyor.

Türkiye'nin ekonomik ve siyasi sorunlarının çözümü için Milli Ekonomi Modelini uygulamak gerekir. Yaşanan ekonomik kriz ve sonuçları Milli Ekonomi Modelinin ne kadar gerekli olduğunu gösteriyor. Bu model, emek ve üretimimizin karşılığında emisyonumuzu arttırmamızı, dış borçlardan kurtulmamızı ve bağımsız bir duruş sergilememizi sağlayacaktır. Hüseyin Baş beyin önderliğinde, BTP kadroları bu modeli hayata geçirecek tek güçtür. Bu yüzden, hepimiz BTP'ye destek vermeli ve Milli Ekonomi Modelini uygulamak için mücadele etmeliyiz.

Bu yazı 527 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Emekliler Baş Tacıdır, Hakkı Teslim Edilmeli! - 05 Temmuz 2025
  • Kerbelâ Ruhu Bizi Diriltecek Olandır - 04 Temmuz 2025
  • Neo-Con Masasında Çizilen Harita: İran, İsrail ve Unutturulan Gazze - 03 Temmuz 2025
  • Kemer Sıkılıyor, Emekli Boğuluyor - 27 Haziran 2025
  • Karşılıklı kapasite testi - 24 Haziran 2025
  • ABD, İsrail ve İran Arasındaki Savaş Nereye Evriliyor? - 22 Haziran 2025
  • Sarı Öküz Gitti, Sıra Kimde? - 21 Haziran 2025
  • SÖZDE TARİHLE YÜZLEŞMEK DEĞİL, MİLLETLE HESAPLAŞMAK! - 20 Haziran 2025
  • Bilimin Torpille İmtihanı - 19 Haziran 2025
  • Atatürk'ün Savunma Sanayindeki Vizyonu - 18 Haziran 2025
  • Jeopolitik Satrançta Türkiye'nin Hamlesi - 17 Haziran 2025
  • İsrail'i Güçlü Kılan, Bizim Parçalanmışlığımızdır! - 15 Haziran 2025
  • Kürecik'ten İran'a: Radarlar Kimi Gözetliyor? - 14 Haziran 2025
  • Kürecik'ten İran'a: Radarlar Kimi Gözetliyor? - 14 Haziran 2025
  • Büyük Oyunu Görelim: İsrail Vurdu, ABD Kışkırttı, Türkiye Sırada - 13 Haziran 2025
  • Cumhuriyetle Hesaplaşma Girişimi - 12 Haziran 2025
  • Milletin Değil, İktidarın Anayasası - 11 Haziran 2025
  • 29 Mayıs; Türkiye Sembolleri Nasıl Okumalı? - 01 Haziran 2025
  • Lozan Antlaşmasını Korumak, Vatanı Korumaktır - 27 Mayıs 2025
  • Abraham Antlaşmalarına Direnenler Tasfiye mi Ediliyor? - 26 Mayıs 2025
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 53
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Doğruları söylemek… / Taner Tümerdirim
Misafir Kalem
Doğruları söylemek… / Taner Tümerdirim
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Mühim Mevzu Marifetli Matris
Doç. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Doç. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Emekliler Baş Tacıdır, Hakkı Teslim Edilmeli!
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Bugün 10 Muharrem, Gelin Bugün Ağlayalım.
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Fatıma Ana Ve Gerdanlığı
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Büyük oyun -1
Kerbela hakkında bilinmesi gerekenler -9-
Uğur Kepekçi
Kerbela hakkında bilinmesi gerekenler -9-
Çok Okunan Haberler
Kürecik’ten İran’a: “Radarlar Kimi Gözetliyor?” sorusu artık ertelenemez!
Kürecik’ten İran’a: “Radarlar Kimi Gözetliyor?” sorusu artık...
"İsrail'in elinde 90- 100 tane nükleer silah var"
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’tan Talat Paşa çıkışı
BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş’tan Talat Paşa çıkışı
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.