• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
00:25
BTP Kütahya İl Teşkilatı’ndan Muhasebeciler Odası’na Ziyaret
00:23
Dünya Kupası'nın enleri belli oldu
00:19
DÜNYA ŞAMPİYONU İSPANYA
00:18
BTP lideri Hüseyin Baş: 'Kıbrıs, Türkiye'nin milli davasıdır'
00:16
Bağımsız Türkiye Partisi Edirne'de gönüllere dokundu: "Çözüm Hüseyin Baş'ın vizyonunda"
00:14
BTP Çerkezköy’de sahaya indi: Gençlerden ve vatandaşlardan yoğun ilgi
00:13
BTP Balıkesir'den Karesi'de esnaf ve stant çalışması
00:11
BTP Aydın İl Başkanlığı’ndan stant çalışması: Gençlerden yoğun ilgi
00:09
BTP Sivas teşkilatı Kangal’da esnaf ve kurum ziyaretlerinin ardından şenliğe katıldı
00:07
BTP Denizli'den yoğun gün: Kahvaltıdan hastane ve taziye ziyaretlerine kapsamlı program
00:06
BTP heyeti Çorum Karabayır Köyü’nün Aşura programına katıldı
00:04
BTP Kocaeli Gençliği Seka Park’ta buluştu: “İstikbal Biziz, Biz Geleceğiz!”
00:03
BTP kurmaylarından Türkeli çıkarması: Esnaf ve aileler ziyaret edildi
00:00
BTP Yakakent’te esnaf ve tatilcilerle buluştu
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
  3. Haydar Hoca ve Hacıbektaş’ta Tarihe Düşülen Notlar
Yayınlanma: 19 Ağustos 2013 - 14:02

Haydar Hoca ve Hacıbektaş’ta Tarihe Düşülen Notlar

19 Ağustos 2013 - 14:02
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi

Hacı Bektaş-ı Veli hazretlerini anma etkinlikleri yapılan Nevşehir Hacıbektaş’ta yoğunluk yaşanıyor. Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi ve Külliyesini yılda 500 bin kişi ziyaret ediyor. Bu sene de ağustos ayı içerisinde ziyaretler yoğunlaşmış bulunuyor.

Prof. Dr. Haydar Baş beyin Hünkârı Anadolu’nun manevi genelkurmay başkanı olarak tanımlamasından sonra, sünni dünyadan da Hünkâra yoğun ziyaretler yapılıyor.

Bu güne kadar yurt içi ve yurt dışında İslam aleminin yumuşak karnı olarak görülen alevi-sünni  ayrımı sayın Baş’ın çalışmalarıyla artık yerini birlik ve beraberliğe bıraktı. Prof. Dr.Haydar Baş beyin kaleme aldığı Ehl-i Beyt külliyatı ve yapılan uluslararası Ehl-i Beyt sempozyumları ile her iki dünya birbirine yaklaşmaya başladı.

Alevi kesim, yüzyıllardan beri mağdur edilen, kendi kimliğini açıktan ifade edemeyen bir kadere mahkûm edilmişti. Böylesi bir ortamda alevi kesim sürekli olarak istismar edilmeye çalışıldı. Siyasi temsil ve ekonomik güç açısından da alevi kesim geri bırakılmıştı. Aleviler üzerinden siyaset yapan siyasi partiler, bugüne kadar parti merkez yönetim kadrolarında kaç aleviyi bulundurdular? Yine bu siyasi partiler milletvekili olarak, yeri geldiğinde bakan olarak alevîlerin oylarıyla orantılı görevlendirme yaptılar mı? İşte bunlara bakmak gerekir.  Sonuçta maalesef alevilerin hep istismar edildiği görülecektir.

…

Sayın Baş, her fırsatta sünnilik ve alevilik arasında inanç ve amel esasları bakımından bir fark olmadığını ifade etmektedir. Hatta alevi dünyasının itikad ve amel esasları daha kapsamlıdır. Uygulamada eğitim eksikliğinden kaynaklanan bir takım sorunların olması tabidir. Bu da bir ayrılık sebebi değildir. Karşılıklı hoşgörü içerisinde, sevgi ve muhabbete engel değildir. Haydar hocanın uzattığı bu birlik elinin alevi dünyasında karşılık bulduğunu Hacıbektaş’a yaptığımız ziyaret esnasında görmüş olduk.

Kısaca hatıralarımızdan bahsedelim. Hacı Bektaş-ı Veli hazretlerinin torunları Ulusoy ailesidir. Bu ailenin büyüğü Arife ananın malikânesi yıl boyu ziyaretçi akınına uğruyor. Hacıbektaş’ta Üçler Cemevini de içinde barındıran Arife ananın evine geldiğimizde karşılaştığım manzara karşısında duygulandığımı ifade etmek isterim. Evin cephesine İmam ali, Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli ve Atatürk posterlerinin yanına Prof. Dr.Haydar Baş hocanın da posteri asılmıştı. Posterlerin üzerinde ise ‘Ehl-i Beyt dostu Sayın Genel Başkanım Haydar Baş Hoşgeldiniz’ yazılı mesaj birlik adına gelinen seviyeyi müjdeliyordu.

…

Haydar Baş bey ve kadrosu öncelikle Arife ana ve oğlu Timur Can Ulusoy'un evinde ağırlandı. Sohbette Arife Ulusoy’un biz daha önce alevi olduğumuzu açıkça ifade edemezdik. Haydar Baş hocamızın aleviliğin meşru olduğunu, vatanın kurtarılmasında, milletin varlığındaki hayati yönünü kamuoyu nezdinde adeta haykırırcasına ilmi ve akademik olarak ifade ettikten sonra alevilerin kimliklerini açıkça ifade edebildiklerini söyledi.

İkramlar ve yapılan sohbetten sonra Hünkâr Hacı Bektaş-ı Velinin türbesi ziyaret edildi.  Ziyaretten sonra Haydar hoca basına yaptığı açıklamada 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi ile maddi fethin yapıldığını, manevi fütühatın ise Ehl-i Beyt soyundan gelen Hacı Bektaş-ı Veli ve alperenler eliyle gerçekleştirildiğini söyledi. Türk milleti, Hacı Bektâş-ı Veli’nin mayası ile İslam medeniyeti, İslam kültürü, İslam siyaseti, İslam maneviyatı ile var olmuştur. Günümüzde yaşadığımız en büyük sorunlardan bir tanesi millet birliğinin dağılma sürecine girmiş olmasıdır. İşte bu derdin dermanı Hünkârın nefesi ile misyonu ile olacaktır.

 …

Prof.Dr. Haydar Baş, beraberinde bulunan Timur Can Ulusoy ve Bağımsız Türkiye Partisi BTP kurmayları ve kalabalık halk kitlesinin sevgi gösterileri arasında BTP Hacıbektaş bürosunun açılışı yapıldı. Kurbanlar kesildi, dualar okundu. Ardından Hünkâr Hacı Bektaş-ı Velinin torunlarından Hayrullah Ulusoy evinde ziyaret edildi. Hayrullah Ulusoy, Atatürk’ü Hacıbektaş’ta ağırlayan Ahmet Cemalettin Çelebi hazretlerinin torunlarından. Bağımsız Türkiye Partisi genel başkanı Prof. Dr. Haydar Baş  beye sıcak ve samimi bir karşılama yaptılar. Kahveler içilirken tarihe ışık tutacak mahiyette sohbetler yapıldı.  Hayrullah Efendi, İş Bankası tarafından yayınlanan Cumhuriyetimizi kuran aileler albümünde yer alan ‘Ulusoy’ ailesi konusunda sayın Baş’a birifing verdi. Albümdeki ilgili sayfalardaki yazılar okundu ve resimlere hep birlikte bakıldı. Resimde yer alan insanlarla birlikte olmak bizi tarihin derinliklerine götürdü. Atatürk’ün Hacıbektaş’a gelişi, yeni kurulacak devletin isminin Türkiye Cumhuriyeti olarak belirlenmesi, Atatürk’ün şimdi müze olarak kullanılan kendi evlerinde misafir edilişi ve daha birçok hatıra bu sohbette Hayrullah Efendi tarafından anlatıldı. Milli mücadele yıllarında Ulusoy ailesinin ve alevilerin gayretlerinin altı çizildi.

Hayrullah Ulusoy’un evi ziyaretçilerle dolup taşan adreslerden birisi. Bu mekanda da Türkiye’nin dört bir yanından hatta yurt dışından gelen birçok ziyaretçi ile karşılamanız mümkün.

…

Ziyaretin önemli adımlarından bir tanesi de Prof.Dr.Haydar Baş  bey tarafından Hacıbektaş’ta yapılacak olan cem evinin temelinin atılmasıydı.  Cem evi vardır, yoktur; ibadethanedir, değildir şeklinde toplumu bölmeye matuf tartışmaların yapıldığı bir dönemde  “Burada temelini attığımız cem evi sadece bu bölgeye değil, aynı zamanda İslam âlemine hizmet edecektir” diyen Haydar hoca, temel ölçünün de altını çizmiş oldu. Haydar Baş hoca sünni dünyanın sayılı alimlerindendir. Bu konumdaki bir şahsiyetin Ehl-i Beytin dinimizdeki yeri ve alevilerin Ehl-i Beyte bağlılıklarını İslam’ın iman ve amel rukunlarına sahip olduklarını ilmi olarak ortaya koymaktadır. Bugüne kadar ötekileştirilmeye çalışılan alevi kesim, aslında milletin harcıdır;  Hünkâr Hacı Bektaş-ı Veli’nin ‘incinsen de incitme’ sözü bile tek başına birliğin teminatıdır.

Haydar hocanın yaptığı konuşmalar, alevi canlar tarafından can kulağı ile dinlendi. Konuşmasında “Bakın Cenab-ı Hak ayette nasıl buyuruyor: Deki, ben bu peygamberliğimi tebliğe karşılık yakınlarıma sevgiden başka hiçbir ücret istemiyorum. ‘Yakınlarımı, Ehli-i Beyti’mi seveceksiniz.’ Ben sizden bunu istiyorum. Bunu Peygamber Efendimiz lisanında Allah buyuruyor. İmam-ı Şafii diyor ki, ‘bu hükme göre bütün ümmetin Ehl-i Beyt’i sevmesi farz-ı ayndır.’ İslam’da farz ikiye ayrılır: Farz-ı ayn, farz-ı kifaye. Farz-ı ayn, herkesin yapması gereken farzdır. Farz-ı kifaye ise bir grup Müslüman yaparsa herkes muaf olur. Mesela cenaze namazı... Ama Ehl-i Beyt sevgisi öyle değil. Bir grup severse, diğer grup sevmezse, mükellefiyetten kurtulmaz. Herkesin sevmesi gerek bir farziyettir. Yani öğle, ikindi, akşam namazını kılmak gibi boynumuzun borcudur. Onun için kurtuluşun yolu da Ehl-i Beyt’tir.” dedi.

…

İslam coğrafyasında kan gövdeyi götürüyor. Batı altın vuruşunu geniş çapta oluşturacağı bir alevi -sünni çatışması ile yapmak istiyor. Bugüne kadar da bu konuda kendi adına başarı kaydetti. Ancak sayın Prof. Dr. Haydar Baş  hocanın başlattığı Ehl-i Beyt açılımı ile bu oyun boşa çıkartılmıştır. Bu sadece ülkemiz için değil, bölgemiz ve bütün dünyadaki alevi-şii-sünni nüfus için de son derece önemli bir gelişmedir. Hacıbektaş’ta bu hareketin taban bulduğu ve süratle geniş kitleler tarafından sahip çıkıldığını görmüş olduk.

Bu müjdelerin en büyüğündendir. Allah'a hamd ediyoruz.

Bu yazı 732 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Anadolu Çözüm Arıyor - 21 Temmuz 2026
  • Ankara'da NATO, Gündemde Trump - 09 Temmuz 2026
  • Denizli: Beyazın, Kızılın ve İstiklalin Şehri - 30 Haziran 2026
  • Kerbelâ'nın Mesajı: Tevhidin Merkezi Ehl-i Beyt - 26 Haziran 2026
  • Devlet Refleksi ve Ayakta Kalmanın Sırrı - 20 Haziran 2026
  • İran'ın Gösterdiği Gerçek: Güç Önce Millettir - 16 Haziran 2026
  • Milletin Gündemi CHP Değil, Geçimdir - 09 Haziran 2026
  • Arşivlerden Günümüze Uzanan Bir Tarih Hazinesi - 07 Haziran 2026
  • Gadir-i Hum ve İslam Dünyasının Kayıp Hafızası - 06 Haziran 2026
  • FETÖ Dosyası Kapanmadı: Türkiye Hangi Dersleri Alamadı? - 02 Haziran 2026
  • Atatürk Bir Partiye Sığmaz - 28 Mayıs 2026
  • İçeride Kavga, Dışarıda Kuşatma - 26 Mayıs 2026
  • Müesses Nizam Değişti, Peki Cumhuriyet Ne Olacak? - 24 Mayıs 2026
  • Ekonomik Çöküşün Ürettiği Ahlaki Obruk - 23 Mayıs 2026
  • Mutlak Butlan Sonrası Türkiye Nereye Gidiyor? - 22 Mayıs 2026
  • Türkiye Yeni Bir Siyaset Arıyor - 14 Mayıs 2026
  • Atatürk'ün Ekseni: Tam Bağımsız Türkiye - 13 Mayıs 2026
  • Milli Eğitimde Yapboz Düzeni Çöktü - 09 Mayıs 2026
  • Ortadoğu Yanarken İslam Ülkeleri Kimin Safında? - 09 Mayıs 2026
  • Muhalefetin Gerçek Sınavı Şimdi Başlıyor - 07 Mayıs 2026
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 61
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
KOŞMAK NEYE YARAR?
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Misafir Kalem
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Mukaddes Vatanın "Mavi Otları"
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
90 Dakika Futbol, Yıllarca Hatırlanacak Bir Duruş
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Kupayı Sistem Kazandı
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Anadolu Çözüm Arıyor
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Fırsat sadece Kıbrıs'ta kaçmıyor
Kıbrıs sadece bir ada değil Milli Dava'dır
Uğur Kepekçi
Kıbrıs sadece bir ada değil Milli Dava'dır
Çok Okunan Haberler
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
KEPEKÇİ:
KEPEKÇİ: "15 TRİLYONLUK BORCA RAĞMEN VATANDAŞ RAHATLAYAMIYORSA SİSTEM...
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.