İslam dininde, büyük günahlar olarak nitelendirilen ve kaçınılması gereken birçok eylem bulunmaktadır. Bu günahlar, Allah’ın hoşnutsuzluğunu celbeden ve ahirette ağır bir azaba sebep olabilecek niteliktedir. Büyük günahların arasında şirk koşmak, hırsızlık yapmak, zina yapmak, cinayet işlemek, ana-babaya asi gelmek, riba yemek, yalan söylemek, gıybet etmek, dedikodu yapmak ve şahitliğini gizlemek gibi birçok eylem yer alır.
Şimdi bu büyük günahları İmam Musa Kazım (a.s) dan öğrenelim:
Abdulazim Hasanî, İmam Muhammed Cevad’dan (a.s), o da babası İmam Rıza’dan (a.s), o da babası İmam Musa Kazım’dan (a.s) şöyle nakletmiştir: Amr b. Ubeyd, İmam Rıza’nın (a.s) huzuruna geldi. Selam verdikten sonra, “Onlar büyük günahlardan ve çirkin işlerden kaçınırlar.”(Şûrâ, 37) ayetini okuyup sustu.
İmam (a.s), “Neden sustun?” diye sordu.
Amr, “Kur’ân’daki büyük günahları tanımak istiyorum.” Deyince İmam (a.s) şöyle buyurdu:
Evet, ey Amr! En büyük günah Allah’a ortak koşmaktır.
Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Zira kim Allah’a ortak koşarsa muhakkak ki, Allah ona cenneti haram etmiştir.”(Mâide, 72) Allah’a ortak koşmaktan sonra Allah’tan ümidi kesmektir. Çünkü Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: “Zira kâfir kavimden başkası Allah’ın rahmetinden umut kesmez!”(Yûsuf, 87) Ondan Sonra da Allah’ın tuzağına yakalanmayacağından emin olmaktır. Çünkü yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Ziyana uğrayan topluluktan başkası, Allah’ın tuzağın(ayakalanmayacağın)dan emin olamaz.”(A’râf, 99)
Büyük günahlardan biri; babaya ve anneye itaatsizliktir. Çünkü Allah Teâlâ baba ve annenin emrine itaatsizlik eden kimseleri zalim ve bedbaht olarak tanıtmıştır.
Büyük günahlardan biri de; Allah Teâlâ’nın haksız yere kanının dökülmesini haram kıldığı bir kimseyi öldürmektir. Çünkü Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Her kim bir mümini kasten öldürürse “onun cezası” içinde sürekli kalacağı cehennemdir…”(Nisâ, 93)
Büyük günahlardan biri; Müslüman bir kadına zina isnadında bulunmaktır. Çünkü Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır: “İnanmış kadınlara zina iftira edenler, dünyada da ahirette de lanetlenmişlerdir. Onlar için büyük bir azap vardır.”(Nûr, 23)
Büyük günahlardan bir diğeri; yetimin malını yemektir.
Çünkü Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Zulüm ile öksüzlerin mallarını yiyenler, (gerçekte) karınlarına sadece ateş koymaktadırlar ve çılgın bir ateşe gireceklerdir.”(Nisâ, 10)
Büyük günahlardan diğer biri; savaştan kaçmaktır. Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Kim o gün savaşmak için bir tarafa çekilmek ya da (mücahitlerden olan) başka Bir birliğe katılmak dışında arkasını dönerse (kaçarsa) o, Allah’tan bir gazaba uğrar. Onun yeri cehennemdir, o ne kötü varılacak bir yerdir!”(Enfâl, 16)
Büyük günahlardan biri de; faiz yemektir; çünkü Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Ribâ yiyenler, (kıyamet günü) ancak şeytanın dokunup çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar.”(Bakara, 275)
Büyük günahlardan bir diğeri; sihirdir. Çünkü Allah Teâlâ buyuruyor ki: “And olsun ki, onu satın alanın ahiretten bir nasibi olmadığını biliyorlardı.”(Bakara, 102)
Büyük günahlardan diğer biri; zinadır. Çünkü Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur: “Kim bunları yaparsa cezasını bulur. Kıyamet günü onun için azâb kat kat artırılır ve o azabın içinde hor ve hakir olarak kalır.”(Furkan, 69)
Büyük günahlardan diğer biri; söyleyeni kötülük ve çirkinliğe batıran yalandır. Çünkü Allah Teâlâ buyurmuştur ki: “Fakat Allah’a verdikleri sözü ve yeminlerini az bir paraya satanlar var ya, işte onların âhirette bir payı yoktur.”(Âl-i İmrân, 77)
Büyük günahlardan bir diğeri; Müslümanların mallarında ihanet yapmaktır. Çünkü yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Kim (emanete hıyanet eder), aşırırsa kıyamet günü aşırdığını boynuna yüklenip getirir.”(Âl-i İmrân, 161)
Büyük günahlardan biri de; farz zekâtı vermemektir. Çünkü Allah Teâlâ buyurmuştur ki: “O gün cehennem ateşinde bunların üzeri ısıtılı(p pullanı)r; bunlarla, onların alınları, yanları ve sırtları dağlanır.”(Tevbe, 35)
Büyük günahlardan biri ise; yalan yere şahitlik yapmak ve şahitliği gizlemektir. Çünkü Allah Teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Şahitliği gizlemeyin, onu gizleyenin kalbi günahkârdır.”(Bakara, 283)
Diğer biri; şarap içmektir. Çünkü yüce Allah putlara tapmaktan sakındırdığı gibi şarap içmekten de sakındırmıştır.
Bir diğeri de; namazı veya Allah’ın farzlarından birini kasıtlı olarak terk etmektir. Çünkü Allah Resulü (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Kim kasıtlı olarak namazı terk ederse Allah ve Resulü’nün zimmetinden dışarı çıkmıştır.”
Büyük günahlardan biri de; ahdini bozmak ve sıla-i rahimi (akrabalık bağlarını) kesmektir. Çünkü yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “İşte lanet onlara, yurdun kötü sonucu da onlaradır!”(Ra’d, 25) (1)
Gadir-i Hum olayı, İslam tarihinin en önemli ve gizlenmeye çalışılan olaylarından biri olarak kabul edilir. Hicretin 10. Yılında, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in Veda Harcından sonra Mekke’den Medine’ye dönüş yolculuğu sırasında Maide Suresinin 67. ayetinin gereğince Gadir-i Hum Vadisi’nde gerçekleşir.
Maide Suresinin 67 ayetinde Allah (c.c), “Ey şanlı Resul! Rabbinden sana indirileni tebliğ et! Eğer bunu yapmazsan O’nun peygamberlik görevini yapmamış olursun. Allah seni insanlardan korur. Doğrusu Allah, kâfirler toplumunu doğru yola iletmez” ( Maide 67.) diye Peygamber efendimizi ikaz etmektedir.
Burada Hz. Muhammed (s.a.s.), Hz. Ali’yi (a.s.) “Müminlerin Emiri” olarak ilan etmiştir.
Bu olaydan sonra Maide Suresinin 3. ayeti nazil olarak dinin Kemal’e erdiği ilan edilmiştir
Bugün kâfirler, dininize karşı ümitsizliğe düşmüşlerdir. Onlardan korkmayın, benden korkun. Bugün dininizi kemale erdirdim, size nimetimi tamamladım. Size din olarak İslâmı beğendim. ( Maide 3.)
Büyük Günahlar ve Gadir-i Hum Arasındaki Bağlantıya gelince; Gadir-i Hum olayında Hz. Ali’nin (a.s.) “Müminlerin Emiri” olarak ilan edilmesi, onun halifelik görevini üstlenmesi gerektiğini gösteren açık bir ifadedir. Yukarıda anlattığımız İmam Musa Kazım (a.s.) anlattıklarına bakarak Hz. Ali’ye (a.s.) biat etmeyi reddedenler ve Gadir-i Hum Olayını gizlemeye çalışanlar büyük bir günah işlemişlerdir diyebiliriz.
Bu vesile ile Gadir-i Hum Bayramınızı tebrik eder, İslam aleminin birlik ve beraberliğine vesile olmasını temenni ederim
GADİR-İ HUM HAKKINDA AYRINTILI BİLGİ İÇİN
Prof. Dr. Haydar Baş’ın İmam Ali Eserinin (219-242) Sayfalarına bakabilir veya
https://vm.tiktok.com/ZMrjn4BfF/ buradaki açıklamalarını dinleyebilirsiniz
1- Ehlibeyt’in Tefsir Metodları sayfa 108,111