Günlerdir açıklaması beklenilen, tarımda milli birlik projesini açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, “Sağlıklı beslenme temel bir insan hakkıdır” felsefesinden hareket edeceklerini dile getirerek şöyle konuştu: “Tohumdan sofraya daha hakkaniyetli bir değer zinciri dizayn edilecek. Sahada operasyonel yetkinliğimizi kooperatif yapısının merkezde olduğu güçlü kurumsal alt yapılarla sağlayacağız.”
Albayrak, bu noktada atılacak bir diğer adımın da Sera A.Ş.'nin kurulması olduğuna dikkati çekerek "Özellikle mevsimsel dalgalanmalarla enflasyonla mücadelede önemli yer tutan taze meyve sebze pazarında dengeleyici unsur olması amacıyla Tarım Kredi Kooperatifi ortaklığıyla Sera AŞ kurulacak. Sera AŞ bünyesinde 2019 yılında ilk etapta 2 bin hektar teknolojik sera inşa edilecek. Orta vadede 5 bin hektar üretim alanına ulaşılırken uzun vadede örtü altı sebze üretiminin yüzde 25’inin karşılanması hedeflenecek" dedi.
Bu proje bizim seçim sırasında “Kilisliler domatesi bir liraya yiyecek” dediğimiz ve bazılarının alaya aldığı bazılarının ise bu kadar da atılır mı dediği, sebze ve meyve üreticilerinin dinleme zahmetinde bile bulunmadığı proje ile ne kadar örtüşüyor değil mi? Ama ne yazık ki yine başarılı olamayacaklardır, çünkü bu işler yalnızca sera kurmakla olmuyor isterseniz biz ne açıklamıştık tekrar okuyalım:
BTP Kilis Belediye Başkan Adayı Özkar, belediye olarak tarımsal alanda hayata geçirecekleri projeleri Kilis Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik ve Genel Sekreter Ümit Deli'yi ziyareti esnasında anlattı. Kuracakları güneş tarlaları ile çiftçiye indirimli elektrik sağlarken, aynı zamanda kurulacak seralar ile Kilisli çiftçilere yeni kazanç kapıları açacaklarını ifade eden Özkar, projelerinin ayrıntılarını şu şekilde açıkladı, "Hibrit tohumlar insanımızı hasta ediyor. Vatandaş bunu düzeltemez ve önleyemez. İlk olarak belediye bünyesinde yerli tohumların üretileceği, Tohumculuk Müdürlüğünü kuracağız. Eski ve yerli tohumlarımız tekrar üretime girecek" diye konuştu.
Yılın büyük bir bölümünde güneş alan Kilis'e güneş panelleri kuracaklarını belirten Özkar, "Güneş tarlaları sayesinde elde edeceğimiz elektrikle, seracılığın ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayacağız. Böylelikle halkımıza ucuz domatesi, ucuz biberi, ucuz patlıcanı, ucuz salatalığı sağlamış olacağız. Bugün ürünlerin tamamındaki pahalılığının sebebi maliyettir. Yani bugün Antalya'dan buraya ürün gelirken nakliyeden dolayı fiyat üstüne fiyat biniyor. Biz belediye olarak tarıma ve çiftçiye destek vereceğiz. Artık Kilisliler kendi şehrindeki seralarda yetişen ürünleri ucuza yemenin zevkini yaşayacak" dedi.
Bu projelerin, Prof. Dr. Haydar Baş'ın sahibi olduğu Milli Ekonomi Modeli'nin tarımsal uygulamaları arasında yer aldığı vurgulayan BTP Adayı Özkar bir başka projesini de "Ayrıca biz Kilis'e ürün alım garantisi getiriyoruz. İlk etapta çiftçimizin ürettiği üzümlerin tamamını alma sözü veriyoruz. Üzümlerden gün pekmezi, üzüm sucuğu ve bastık gibi mamuller üretip satacağız. Milletvekillerimiz ve belediye, bu ürünleri dünyaya satmak için çalışacak. Bu uygulamalarla birlikte büyük bir istihdam oluşturacağız" ifadesini kullandı.
Kilis Ziraat Odası ziyareti esnasında mayınla saha konusunun açılması üzerine fikirlerini paylaşan Özkar, "Yaklaşık 75 yıldan bu yana bakir olan tam 36 bin 200 hektar mayınlı arazimiz var. Bu topraklarda organik tarım yaptığınızı düşünün. Burada üretilen ürünleri almak için bırakın Türkiye’yi dünya ülkeleri sıraya girer" diye konuştu.
Ekonomide, Prof. Dr. Haydar Baş'ın tanımladığı maliyet enflasyonu adı altında bir kavram vardır, eğer siz üreticilere ucuz enerji, ucuz tohum, ucuz gübre ve faizsiz para temin etmediğiniz taktirde üreticilerin sebze ve meyveleri düşük maliyetle üretmeleri mümkün olmayacaktır. dolayısıyla enflasyon düşmeyeceği gibi, bu projede milli servetin çarçur edilmesinden başka bir işe yaramayacaktır, bizden söylemesi…