• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Ekonomi
  • İslam
  • İlçeler
  • Kilis Güncel
  • Ulusal Kongreler
  • Analiz
  • Eğitim
  • Siyaset
  • Vefat
  • Spor
  • Bitki Rehberi
  • Güncel Haberler
  • Kültür & Sanat Teknoloji Sağlık Dünya Türkiye Videolar
  • Ara
SON DAKİKA:
10:24
Dolar - Euro - TL Kuru 20 Temmuz 2026
10:23
Altın Fiyatları 20 Temmuz 2026
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Misafir Kalem
  3. Anneler Günü'nde Ebe Anne (M. Haydar Akyavuz)
Yayınlanma: 12 Mayıs 2020 - 11:43

Anneler Günü'nde Ebe Anne (M. Haydar Akyavuz)

12 Mayıs 2020 - 11:43
Yorumlar
TAKİP ETTAKİP ET
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Anneler Günü'nde Ebe Anne (M. Haydar Akyavuz)
Misafir Kalem

 (Ebe Anne'ye)…

"Sen eşsiz bir derya mısın, mehtabında kayboldum Anne

Sen narin bir nergis çiçeği misin, kokunda seni buldum Anne

Sen aydınlık bir yaz gecesisin, esti seher yelin

Sen dikensiz bir gül dalısın, açtı bahar çiçeğin."

Bu sene anneler günü daha kıymetli, daha anlamlı oldu bizler için. Çok kutlu bir insanı, çok kıymetli bir hanımefendiyi yâd ediyoruz: Güzeller güzeli annemiz Ebe Anne'yi.

"Asıl adı Ayşe Baş olan Ebe Anne, Trabzon'un Akçaabat ilçesinin Sarıtaş mahallesinde yaşamıştır. Takva ehli bir hanımdır. Hatta denilebilir ki bölgenin en dindar hanımefendisi kendisidir. Hiçbir zaman geceyarısından sonra sabaha kadar kalan vakti uyuyarak geçirmemiştir. Ömrünün çok uzun bir kısmında sabahlara kadar Allah'ı zikretmiş, O'nun rızasını kazanmak için uykusundan vazgeçmiştir. O'nun tek derdi ve gayesi Allah'ı sevmek ve Allah'tan korkmaktır. Bu hal eşi Hasan Bey'de de apaçık bir biçimde görülmektedir. Ayrıca kendisi çok akıllı ve mantıklı bir insandır.

Ebe Anne'nin, 5 erkek evladı olmuş fakat 4 erkek evladı doğmuş ve ölmüştür. Çocukları yaşasın diye gitmediği doktor ve maneviyat ehli insan kalmamıştır. Herkesten alınan dua ve görüşler istikametinde 1947 yılının kış mevsiminde bir erkek çocuğu doğmuştur.

Bu doğum geniş aile üzerinde büyük bir sevinç, büyük bir mutluluk uyandırmıştır. Bu çok yerinde bir mutluluk ve sevinçtir. Öyle ki Ebe Ayşe Anne'nin o erkek evladı, ileride dünyanın kaderini değiştiren bir insan olacaktır."

Bu satırlar 07.11.2017 tarihinde Yeni Mesaj Gazetesi'nde yazdığımız 'Ebe Ayşe Anne' başlıklı köşe yazımızdan alıntıdır. Merhum Üstadımız bu yazımızdan sonra bizlere teşekkür ve memnuniyetlerini iletmiş ve bizleri hatırımızdan asla çıkmayacak derecede bahtiyar eylemişlerdi. Samimiyetimizle söylüyoruz ki, tıpkı o günde olduğu gibi şimdi de bu cümleleri yazarken ve okurken içimiz huzurla doluyor. Öyle mübarek bir insandan bahsediyoruz ki, ona yaklaştıkça gül kokusu alıyoruz.

Nezaketiyle, zarafetiyle, narinliğiyle, imanıyla, takvasıyla, sabrıyla, aklıyla, maneviyatıyla hülasa bütün güzellikleriyle bizlere en güzel gül kokularını yayıyor biricik Ebe Anne'miz.

Müsaadenizle, onu biraz daha yakından tanıyalım. Sizler de göreceksiniz ki, o güller gülü çok dindar, cennetlik mü'mine bir hanımefendi idi. 

Bakınız Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur: "Kıyamet Günü'nde Ali bin Ebi Talib, Cennet'in yüksekliklerinde olan Firdevs Dağı'nın üzerinde bulunacak, o dağın üstünde Alemlerin Rabbinin arşı ve altında kol kol akan Cennet'in içine akan nehirler vardır, kendisi nurdan bir kürsüye oturup elinde tesnim (içecek) olacak, onun ve Ehl-i Beyt'inin velayetini kabul etmeyenler, sıratın üstünden geçemeyecek. Ali o gün, sevenlerini Cennet'e, buğzedenlerini de Cehennem'e geçirecektir." (Hatib el-Bağdadi, Tarih-i Bağdat, c.3, s.161 ve on iki ayrı kaynak daha).

Yine Resûlullah (s.a.v.) İmam Ali'ye hitaben şöyle buyurmuştur: "Seni sevmek iman, sana düşmanlık ise nifaktır. Cennet'e ilk girecek olan seni seven, Cehenneme ilk girecek olan sana düşmanlık yapandır." (Eş-Şeblenci, Nur'ül Absar, s.72 ve bir kaynak daha).

Gördüğümüz gibi İmam Ali Efendimiz ve Fatımat'üz Zehra Anamız kendilerini sevenlerini cennete taşıyacak olanlardır. Ve Ehl-i Beyt taraftarları cennet ile müjdelenmiş olanlardır.

Niyâzî-i Mısri bir eserinde şöyle buyurmuştur: "Sevgi ve buğz ezeli ve gizlidir. Resûlullah (s.a.v.)'in evladını seven kişinin sevgisi, kendisinden sonra çocuklarına, Ehl-i Beyt'e düşmanlık edenin düşmanlığı da çocuklarına geçmiştir."

Ebe Anne'miz, çok büyük bir Ehl-i Beyt taraftarıdır. Bunun en büyük delillerinden biri doğuşunu pek arzuladığı evladının ismini İmam Ali Efendimizin sıfatlarından olan ve aslan manasına gelen 'Haydar' ismini koymasıdır. Binâenaleyh diyebiliriz ki, Ebe Ayşe Anne cennetliktir.

Çünkü onun güzide evladı, 1 ay evvel Hakka yürüyen merhum Üstadımız Prof. Dr. Haydar Baş, düzenlemiş olduğu uluslararası Ehl-i Beyt Sempozyumu ve yüzlerce Ehl-i Beyt paneli ile yazmış olduğu on dört ciltlik, on bini aşkın sayfalık Ehl-i Beyt Külliyatı ile yaşayan en büyük Ehl-i Beyt âşıklarından ve âlimlerindendi.

O mübarek annemiz şimdi Fatımat'üz Zehra Anamızın abası altında, cennettedir. Ve çok arzuladığı Haydar'ına kavuşmuştur. 

Allah (c.c.) buyuruyor ki: "(Onlar) için 'ölüler' demeyin. Hayır, onlar diridirler." Biz biliyoruz ki sizler bizleri duyuyorsunuz. Bizler de diyoruz ki: Anneler gününüz kutlu olsun biricik Ebe Anne'miz. Bizleri de birer evladınız olarak kabul ediniz.

M. Haydar Akyavuz

Bu yazı 4017 defa okunmuştur.
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin - 21 Haziran 2026
  • BTP'ye üye olmanın tam zamanı / HARUN KAYACI - 14 Haziran 2026
  • SEYREYLE GÜZEL KUDRETİ MEVLAM; - 24 Şubat 2026
  • Sanal bahis bağımlılığı hepimizi tehdit ediyor / Nur Pak - Uzman Klinik Psikolog - 22 Kasım 2025
  • Geleceği savunmak… / Taner Tümerdirim - 12 Ekim 2025
  • Doğruları söylemek… / Taner Tümerdirim - 14 Ekim 2024
  • Kulp'a kadın eli değecek /HATİCE KÜBRA KEPEKÇİ - 22 Şubat 2024
  • Muhalif Basına AÇIK MEKTUP! - 26 Kasım 2023
  • Zabit ve Kâtip Osman Nuri Tercüme-i Hal - 10 Ekim 2022
  • DOKTOR MUHİTTİN "FİGANİ" - 08 Ekim 2022
  • Almanya da çözümü MEM'de buldu - 17 Eylül 2022
  • Arifler ölmez maruf olur, aşıklar ölmez maşuk olur (Akın Aydın) - 13 Nisan 2022
  • Haydar Hoca'nın izinde… - 07 Şubat 2022
  • AKCURUN CAMİ - 03 Ekim 2021
  • AKCURUN CAMİ/ UĞUR ELHAN - 03 Ekim 2021
  • Havası mest eder güzel Kilis'in / Şiir / MESUT YAMAN - 06 Mayıs 2021
  • 14 Nisan Unutulur mu? (Tamer Tümerdirim) - 13 Nisan 2021
  • Rahmet ve af gecesi Beraat /MEHMET YAŞAR YİĞİT - 27 Mart 2021
  • Recep tövbe aydır / Yaşar Yiğit - 10 Mart 2021
  • Kahraman Türk Kadını (Hüseyin Baş) - 08 Mart 2021
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 22
Köşe Yazarları
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Güner Özbalcı
Ah !! O eski Kilis Konakları 
Mehmet Beşe
Mehmet Beşe
DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE GIDA SEKTÖRÜ
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
Prof. Dr. Erdoğan Taşkın
KOŞMAK NEYE YARAR?
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Misafir Kalem
Dış borçlarımızı tek kalemde ödemenin yöntemi nedir? / Ali Gülelçin
Alaaddin Özkar
Alaaddin Özkar
Kurtuluş Savaşı Tartışması ve Tarihsel Gerçek
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Prof. Dr. Ahmet H. Kepekçi
Ankara'da NATO, Gündemde Trump
Mustafa Çobanoğlu
Mustafa Çobanoğlu
Mukaddes Vatanın "Mavi Otları"
Prof. Dr. Haydar Baş
Prof. Dr. Haydar Baş
Kıbrıs bizimdir bizim kalacak
Güç dengesinin değiştiği dünya
Uğur Kepekçi
Güç dengesinin değiştiği dünya
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
Doç. Dr. Ali Bestami Kepekçi
IMF Türkiye Raporunun Ötesindeki Gerçek
Çok Okunan Haberler
KEPEKÇİ:
KEPEKÇİ: "İŞÇİ GİBİ ÇALIŞIP ESNAF GİBİ YÜK TAŞIYORLAR"
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
BTP HALK BULUŞMALARI BAĞCILAR YENİGÜN MAHALLESİ'NDE DEVAM ETTİ
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Kilis, İstanbul'da Gönülleri Fethediyor
Ana Sayfa
Ekonomi
İslam
İlçeler
Kilis Güncel
Ulusal Kongreler
Analiz
Eğitim
Siyaset
Vefat
Spor
Bitki Rehberi
Güncel Haberler
Kültür & Sanat
Teknoloji
Sağlık
Dünya
Türkiye
Videolar
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Analiz
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • İlçeler
  • İslam
  • Kilis Güncel
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

kilispostasi.com Haber Portalı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 'na %100 uygun olarak yayınlanmaktadır. Ajanslardan alınan haberlerin yeniden yayımı ve herhangi bir ortamda basılması, ilgili ajansların bu yöndeki politikasına bağlı olarak önceden yazılı izin gerektirir.