“AĞAÇ, MADDE VE RUH GİBİ,HER ŞEYİN BİR DIŞ VE İÇ YÜZÜNÜ,TOPRAK ÜSTÜNDE VE TOPRAK ALTINDA GÜR VE DOLAŞIK VARLIĞI İLE ÇİZGİ VE BİÇİME SOKMUŞ BİR SEMBOLDÜR.”(Necip Fazıl KISAKÜREK)
Hepimiz ağaçlarla büyüdük, gölgesinde oturduk, oyunlar oynadık, fasıllar yaptık. Özellikle Kilis'in zeytin ağaçları altında "ZEYTİN YAPRAĞI YEŞİL/ ALTINDA KAHVE PİŞİR" türküsü eşliğinde çiğ köftenin lezzetini tattık. Zaman geldi bu ağacın hiç bir günahı olmadığı halde değnekle, sırıkla onu dövdük. Yine de sesini çıkarmadı. Ama bir ertesi yıl bizlere küstü, meyvesini vermedi. Sonra yine barıştık, yine bizlere meyve verdi ve serin gölgesinde barındırdı. Böylesine bir erdemlilik gösteren bu ağacın sırrı nedir acaba? Bu konuda Üstad Necip Fazıl Kısakürek'in dediği gibi “İNSANOĞLU DÜNYAYA AYAK BASTIĞI GÜNDEN BERİ AĞAÇ, ÇÖZÜLMEZ BİR BİLMECEDİR.” diye herhalde boşuna söylememiştir.
İnsanoğlu ağacın bitmez tükenmez yararlarından söz ederken, onu duygularıyla da yüceltip şiirlere ve bestelere de almıştır. Bu konuda güzel bir girişim yapan Bestekâr Yusuf Nalkesen, ağacı şiirle süsleyerek "O AĞACIN ALTINI ŞİMDİ ANIYORMUSUN" Hicaz şarkısını bestelemiştir.
Söz konusu şarkıyla ilgili olarak geçmişteki bir anımı, sizlerle paylaşmak istiyorum.
Yıllar önce İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Sivri'nin makamında, hemşerimiz Mazlum Nusret Kılıçkıran ve Bestekâr Yusuf Nalkesen ile yapmış olduğumuz sohbette, O AĞACIN ALTINI ŞİMDİ ANIYORMUSUN hikâyesinin yaşantımızdaki önemi konuşulmuştu. Hatta İsmail Sivri, böyle bir hikâyeyi herkesin yaşayabileceğini dile getirirken, Mazlum Nusret Kılıçkıran buna benzer bir olayın başından geçtiğini söylemişti. Bu güzel duygularla her üç üstadı rahmetle anıyorum.
Yusuf Nalkesen'in bu güzel eserine bir göz attığımız zaman, hem şiirin akışında hem de beste de, yaşanan birçok duyguların hissedildiğini açık bir şekilde görmekteyiz. Zaten bu eserin o yıllarda popüler hale gelmesinin ve dillerden düşmemesinin asıl nedeni de budur. Ayrıca İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Sivri'nin belirttiği gibi, şarkının sözlerinde anlatılan hikâye, bir çok insanların yaşamında rastlanmış olması da bir nedendir. Tüm bunların yanı sıra eserin çok sevilmesinin başka bir yönü de,¥usuf Nalkesen'in Hicaz makamını ustalıkla tercih etmiş olmasıdır.
Şimdi hepimizin yaşamında rastlanabilen bu eseri sözlerini hep beraber görelim.
GÖLGESİNDE MEVSİMLER BOYU OTURDUĞUMUZ
HEP EL ELE VEREREK HAYELLER KURDUĞUMUZ
KİMİ ÜZGÜN, KİMİ GÜN NEŞ'EYLE OLDUĞUMUZ
O AĞACIN ALTINI ŞİMDİ ANIYORMUSUN
O GÜZEL GÜNLER İÇİN BİLMEM YANIYORMUSUN?
İşte O AĞACIN ALTINI ŞİMDİ ANIYORMUSUN şarkısıyla anılarımızı tazeleyen ve bizlere ayrı bir duygu yaşatan Yusuf Nalkesen'i, rahmetle anıyor ve İZ BIRAKAN ŞARKILAR'ın bir başka güzelliğinde yeniden buluşmak dileğiyle…
Hoşça kalın… Teşekkürler.
Metin MERCİMEK