Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı Temmuz ayı İş Gücü İstatistikleri verilerine göre Türkiye’de işsizlik oranı, Temmuzda bir önceki aya göre 1,4 puan artışla yüzde 12 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 506 bin kişi artarak 3 milyon 902 bin kişi oldu. Bu verilere bakınca Türkiye’de işsizlik sorunu önemli problemleriniz arasında yer almaktadır.
TUİK verilerine göre, Türkiye’de işsizlik rakamları artarken bir yandan da ‘İşsizlik sorunu yok, iş beğenmeme sorunu var’ eleştirileri yapılıyor. Bu konuya Eskişehir’de ortaya atılan bir iddia da delil olarak gösteriliyor.
İddia şu:
Eskişehir’de meşrubat sevkiyatı yapan bir firmanın elaman yokluğu nedeniyle uzun bir süredir perakende satış noktalarına sevkiyat yapamadığıdır...
Çok zor şartlar altında çalıştırılan gençler, Türkiye’de işsizlik sorunu yok, iş beğenmeme sorunu var’ eleştirilerine şiddetle karşı çıkıyorlar.
Gençler, “bizler iş görüşmesi yaptığımız zaman çok farklı vaatler veriliyor. 8 saat denilen iş birden 10- 12 saate çıkıyor. Fazla mesai ücreti desen yok. Mesai ücreti verilse bile asgari ücretin altında hesaplanıyor. Servis var deniliyor bakıyorsun aniden iptal edilmiş, işçiye haber bile verilmiyor. Yok parasına çalışmak istemiyoruz. Biz işçilere değer verilmesini istiyoruz. Görevi denetleme olan ilgili kurumlar görevini yapmıyor. Onlar görevini yapsa bizler bu sorunları yaşamayız. Bizler ülkemizin önemli üniversitelerinde mühendislik, öğretmenlik gibi eğitimleri almış üniversite mezunu gençler olarak her ne iş olursa gidiyoruz. Ancak hakkımız yeniliyor.
Mühendislik okuyan birisi gidip kafede çalışıyorsa, öğretmen kuryelik yapıyorsa, üniversite mezunu temizlik elemanı olarak çalışıyorsa, saatlerle çalışıp 60- 65 lira alıyorsa bu işi beğenmeyebilir” diye ifade ediyorlar.
Gençler, “Ülkemizde ekonomik krizin nedenlerinden biri de İşsizlik sorunudur. Bu sorun İşverenlere İŞKUR üzerinden sağlanan geçici çözümlerle çözülmeye çalışılması çalışanı memnun etmiyor. Verilen ücret yetersiz. Düşük ücretlerle geçinmek imkansız oluyor. İnsanlar çalıştıklarının karşılığını alamadıkları için işsizlik artıyor. Ülkemizde artan mülteciler nedeniyle ucuz iş gücü çok arttı. İşverenler mültecileri ucuza çalıştırıyor. İşverenin bu işine geliyor. Bizim insanımızda Umutsuzluk var. Fırsatını bulan yurt dışına gitmenin hesabını yapıyor.” diye düşüncelerini söylüyorlar.
İşveren açısından bakılınca ortada maliyetlerin yüksek oluşu var. Adeta onları dinleyen işçi cebindeki parayı çıkartıp onlara verecek.
Ülkemizde maliyet enflasyonu olduğunu ilk kez Prof. Dr. Haydar Baş hocamız gündem etmişti. Evet ülkemizde maliyet enflasyonu var. Sayın Cumhurbaşkanımızın “bu işe mutlaka çözüm bulacağız” dediği yüksek fiyat artışları da bu yüzden oluşmaktadır. Bu işsizlik ve maliyet enflasyonunun çözümü ise Milli Ekonomi Modeli’nde bu model de “İktidarımızda Almanya'dan Türkiye'ye işçi getireceğiz” diyen gençliğin yeni gözdesi Hüseyin Baş’tadır. Gelecekte güzel günler görmek istiyorsak gençlere bekledikleri şansı vermek zorundayız.