ULVİ YOLCULUĞU veya bir başka değişle, ulaşılması gereken amaçlar için kurumsal stratejiyi gerçekleştirmek isteyen üst düzey yönetici, mevcut güçleri harekete geçirmek için duruma göre farklı taktikleri izleyerek yola çıkar.
Taktik, amaçlara erişmek için mevcut kaynakların belirli kanallara tahsis edilerek kullanılmasıdır. Her taktik, bağlantılı kanallardan stratejiye bağlanır ve bütünleşir. Şirketlerin varlık sebebi olan her konuda bir stratejiye sahip olması, dümeni kırık salapuryalar gibi oradan oraya savrulmaktan korur ve hedeflerden sapmaları önleyerek rotalarında kalmalarını ve sonunda güvenli bir limana demir atmalarını sağlayabilir.
Tavla Eşittir Taktik
Orta kademe yöneticiler ise yapılan faaliyete göre değişen, Araştırma-Geliştirme, Pazarlama, Muhasebe, İdari İşler, İnsan Kaynakları, Üretim, Satış ve Satın Alma gibi farklı faaliyetler yapan müdürler, elemanlarını taktik uygulayarak güvenli hedeflere sevk eder.
Örneğin satış yöneticisinin; müşteri-saha planlaması yapması, ürünlere göre satışçılarını organize edebilmesi, insan kaynaklarıyla birlikte çalışarak kadro kurması, liderlik, iletişim, teşvik ile satış hedeflerine yönlendirme yaparak satış temsilcilerine ilham vermesi taktiğin sahaya yansımasıdır.
Ayrıca, gerçekleşen sonuçları planlanan satışlar ile karşılaştırması, takip etmesi ve böylece yönetim faaliyetlerini uyumlaştırması hedeflere erişilmesini sağlar.
Bunun için planlama, organizasyon, kadrolama, yöneltme, koordinasyon ve kontrol faaliyetleriyle uğraşan her düzeydeki yöneticiler, tavla taktiklerini uygulayabilir.
Tavla Yönetici Bağlantısı
Yöneticilerin karar vermesi ve kazanç sağlama yolundaki fırsatları kapsamlı biçimde değerlendirmesi ve uygulaması yeni iş fırsatlarına kapı aralayabilir.
Tavla, insanlığın ortak mirası, yaratıcılık, yenilik, zekâ, gelişme ve öğrenme süreçlerinin en muhteşem taktik oyunları arasındadır.
Tavlada zarlar kazanma şansı sağlayabilir. Ancak oyuncuların taktik kararları hamleler yaparak, hedefe yani kazanmaya yönelik olarak uygulaması oldukça önemlidir.
Satış Yöneticinin Tavladan Faydalanması
Rekabetçi piyasalarda kazanç sağlamak veya iktisadi durumunu korumak isteyen yöneticiler, farklı alanlara kapı açarak satışlarını yükseltebilir veya kapı alarak maliyetleri düşürebilir.
Uygulamada tavla, kendi sahanızda veya rakip sahada yapılan, odaklanma gerektiren, bütün hamlelerin çok önemli olduğu, stratejik hatadan olumsuz etkilenen, karmaşık olmayan bir oyundur.
Taktik hamlelerin muhtemel, göze alınacak sonuçları göz önüne getirilir. Satış yöneticisinin, piyasayı sıkı takip ederek, gelecek için öngörüde bulunması ve olası riskleri dikkate alması beklenir.
Her zar atışı sonrası en doğru hamleler yapılarak, rakip kendi tavla sahasına bağlanır. Rakip şirketlerin hareket kabiliyeti ve stratejisini öğrenerek, rakipten önce harekete geçmek ve pazar payını arttırmak, bir süre sonra rakibin kitlenmesine sebep olur.
Ayrıca, rakibin oyun tarzına uygun hamleler yaparak oyunun kontrolü sağlanır. Satış Yöneticisinin rakip satış teşkilatını tanıması, kendisine ve satış takımına ciddi bir üstünlük sağlar.
Tavla oynarken rakip hamlelerine karşı kapı almak oyunun denetimini kolaylaştırır. Rakip taşların hareketini mümkün olduğunca fazla kapı alarak ve engelleme noktaları kurularak rahat hamle yapılmasının önüne geçilebilir. Bu sayede rakibin değerli olabilecek turları kaybetmesini ve açıkta taş bırakması sağlanır. Satış yöneticisinin piyasaya, yukarıdan bakabilmesi ve rakiplerin hareket etmesini engelleyecek önlemler alması gerekir.
Rakip taşları kırmak, oyunda zaman kazanmak için önemli bir taktiktir. Satış yöneticisi ve takımında bulunan satış elemanları rakibin açıklarına göre hareket ederek yeni müşteriler bulmaya çalışır.
Atılan zarlar ile yapılan başarılı hamleler, kırılan taşı yeniden oyuna getirmek, kapı almak ve sonuçta oyunu kazanmak için büyük önem taşır. Satış yöneticisinin, yukarıda sıraladığımız unsurları dikkate alarak hareket etmesi, piyasa müşteri payını arttırır.
Kısaca orta kademedeki yöneticiler, stratejik amacı uğruna birçok taktik hedefleri gerçekleştirmek için mücadele eder. Yönetici, hedefe ulaşmak için çalışanlarını harekete geçirir. Ancak yönetimde sağduyu, hızlı kanaat ve doğru karar alma yeteneği, masa başında değil iş başa düşünce, teknenin palamalarlarını doğru iskeleye bağlayıncaya kadar gelişir.
Son olarak tavla taktiklerine, Teğmen Sabahattin Ali(1907-1948) ile Rıfat Asteğmenin sevk ve idare çadırında heyecanla tavla oynadıkları Bir Usta Bir Dünya: Sabahattin Ali eserindeki tarihi fotoğraf eklenebilir.
Şen ve esen kalın.
Kaynaklar
Yapı Kredi Kültür Merkezi, Bir Usta Bir Dünya: Sabahattin Ali, Altan Matbaası, İstanbul, 1997, s.29-31.
Erdoğan Taşkın, Satış Yönetimi Eğitimi, Altıncı Basım, Papatya Yayıncılık, İstanbul, 2010, s.47-52.
Erdoğan Taşkın, İşletme Yönetimi İlkeleri / Kavramlar- Uygulamalar – Yaklaşımlar, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara, 2013, s.30-34.