İşletmelerde yapılan üretim ve hizmet uygulamaları, bir handa konaklayan sayısız yolcu gibi çalışma dünyasından gelip geçerken, kimi iş modelleri, gönülden sevilir ve uygulanır.
Bazıları ise daha sonra hiç aranıp sorulmaz ve unutulur.
İmalat ve faaliyet, genellikle bulanık iktisadi sularda, üst düzeyde keskin küresel rakiplerin, çevik teknolojilerin ve maddiyat beklentisi zirve yapmış müşterilerin olduğu dalgalanan dış çevre içinde yapılır.
Bugün çalışma âleminde mevcut işletmelerinin amaçlarına ulaşması, gelecekte büyümesi, üretimini yükseltmesi, müşteri değeri yaratması, etkin çalışması, fark yaratması, kaliteyi geliştirmesi, işe odaklanması, çeşitli sorunları çözmesi, rekabette üstün gelmesi ve hayatta kalmasının sırrı hiç olmadığı kadar çarpıcı yaratıcı yenilik yapmasında gizlidir.
Pazarda mevcut marka müesseselerin devamlılık sağlaması, müşterilerine yenilikçilik yapmasında saklıdır.
İmal edilen mamullerin emsaline mukabil faikıyetini müşterisine izah eden, iştigal aleminin alameti farikası, piyasa meydanında muntazaman terakki edecek tatbikattır.
İngilizce “innovation” kelimesi ile ifade edilen “yaratıcı yenilik” veya kısaca “yenilikçilik” uygulamadaki çözümler ve satışlardaki başarı ile yüzünü gösterir.
İşletme, ürünlerinde, hizmetlerinde ve iş modellerinde yenilikçilik yapabilir.
İşletmeler, yaptıkları ürünleri ve sundukları hizmetleri, satın alan müşterilerinin karşılaştıkları aksilikleri, ıstırapları, sorunları, zahmetleri ve külfetleri düzenli yenilikçilik yaparak çözebilir.
Başarılı yönetimler, işletmelerinde müşterilerin hiç düşünmedikleri, hiç yaşamadıkları deneyimler yaşatır.
Hiç denemedikleri ticari ürün ve yenilikçi hizmetler satar.
İtalyanca “piazza” Türkçede karşılığı “meydan” kelimesinin söylenişi gibi piyasaya çıkartır veya meydana sunar.
Münhasıran yönetimin sadece yenilikçilik üzerine odaklanması mümkün değildir.
İşletmelerin çoğunda yenilikçilik yapılmamasının gerekçeleri arasında mevcut kaynakların veya yaratıcı yeteneklerin azlığı değil, doğru uygulama yönteminin olmaması da vardır.
Başlıkta sorduğumuz, Kilisli Uzman Sağlık (1940-2022) bestesi, rast makamındaki şarkıyı Galip Sokullu seslendiriyor.
“Gönül Denen Bu Handan Kaç Yolcu Geldi Geçti”
Şen ve Esen Kalın.
Kaynaklar
YouTube Music Gönül denen bu handan kaç yolcu geldi geçti-Galip Sokullu /19.05.2024.
Eliyahu M. Goldratt and Jeff Cox, The Goal-A Process Of Ongoing Improvement, Third Revised Edition, Gower Publusing, 2004.
https://www.nobelyayin.com/isletme-yonetimi-ilkeleri-kavramlar-uygulamalar-yaklasimlar-3848.html