Uluslararası pazarlamada güncel sorunlar arasında, bir yanda uğraşılan mevzular ve dünya çapında ticaret sırasında karşılaşılan belirsizlikler; diğer tarafta ise pazarlamada değişim ve teknolojideki dönüşümün güçlü etkileri mevcuttur. Bu etkiler;
- Uluslararası pazarlama yöneticilerinin, öncelikle yabancı bir para birimi ile uğraşmaları,
- Uluslararası ticaret işlemlerinde devamlı dalgalanan döviz kurlarının takip edilmesi,
- Özellikle uluslararası piyasa satışlarında işletmelerin, siyasi belirsizlikler ile karşı karşıya gelebilmesidir.
Yöneticilerin siyasi belirsizlikler ile karşı karşıya kalmasına karşın, şimdi dış ticaret piyasası hızlı bir biçimde teknoloji, iletişim, ulaştırma ve finans akışının itici gücü ile mücadele etmektedir.
Uluslararası Pazarlama ve Küresel İşletme
Her küresel işletme, yerli rakipleri tarafından tamamen kullanılmayan, pazarlama, üretim, Araştırma-Geliştirme ve mali üstünlükleri kapsayan birden fazla ülkede çalışan iktisadi birimdir.
Piyasada birçok büyük sorunla karşı karşıya kalan bir şirketin uluslararası alanda çalışmaya karar vermeden önce, uluslararası pazarlama çevresini çok iyi anlaması gerekir.
Uluslararası çevrede özellikle tarife, kota ve tarife dışı uygulamalar, ambargo ve boykot gibi uluslararası pazarlamada karşılaşılan sorunların doğru anlaşılması büyük önem arz eder.
Uluslararası pazarlamada karşılaşılan ticari sorunların yanı sıra, uluslararası ticaret önündeki engelleri kaldırmak için;
- Dünya çapında çalışan örgütler,
- Uluslararası anlaşmalar,
- İktisadi birleşmeler,
- Serbest ticaret bölgeleri,
- Birlikler,
- Ekonomik topluluklar ve konuyla ilgili diğer mevzuat dikkat ve rikkatle araştırılmalıdır.
Uluslararası Ölçekte Pazarlama
Gelgelelim bu küçülen dünyada uluslararası ölçekte pazarlama yapmak ve başarılı olmak, ülkemizde çoğunlukla her işletmede genellikle üst düzey yöneticinin veya girişimcinin iş yapma ve ihracat ile büyüme hedefiyle doğru orantılıdır.
Bu devirde güçlü rekabete karşı koymak için işletmelerin sadece reklam ve tanıtım yaparak yabancı ithalat akışını durdurmaya çalışması, uzun vadede sadece etkin olmayan yerli işletmeleri koruyacak ve yaşam maliyetini yükseltecektir.
Rekabet ve belirsizlikler içindeki şirketler için etkin pazarlama yöntemi, ürünleri sürekli geliştirerek ülke içinde ve dışında, ihracata yönelik yaklaşım ile pazarları genişletmektir.
İç piyasadaki kararsız işletmeler, dış pazarlara girmek, rekabet, değişim ve belirsizliklere karşı çevik olmak zorundadır.
Bunu başaramayan işletmelerin karşılaşacağı ve iyileştirilmesi gereken hususlar;
- İşletmelerin, eğer hedef dış pazara yönelik yeterli pazarlama faaliyetleri yoksa iç piyasadaki şanslı durumlarını ve iç pazardaki fırsatlarını kaybetme riski,
- İç piyasadaki rekabet içine küresel şirketlerin katılması,
- Güvenli pazarlama faaliyeti ve sürekli satışın mümkün olmamasıdır.
Küresel piyasada bütün şirketler, yırtıcı rekabet ve belirsizliklerin yanı sıra iktisadi ve siyasi nitelik taşıyan birçok büyük sorun ile yüzleşir.
Özellikle pazarlama sırasında ortaya çıkan sorunlar ile genellikle küçük ve orta boyutlu işletmeler yerine küresel ölçekteki işletmeler daha kolay mücadele edebilir.
Bu konuda daha esaslı bilgi için: Erdoğan Taşkın, Uluslararası Pazarlama kitabı ikinci baskısına, www.turkmenkitapevi.com.tr üzerinden erişilebilir.
Şen ve esen kalın.