Bugün makalemize biraz nükte katacağım.
Zira bilinmezliklerle dolu yeni bir yolculuğa ve insanı heyecanlandıran geleceğe bir kapı aralayacağız.
Bu yolculuk için, konuyla ilgilenen herkesin tanıdığı yapay zeka falcısı ChatGPT’ye iş dünyası için geleceğin en önemli eğilimlerinin neler olacağını sordum.
Aslında meşhur falcımız son yıllarda görmeyeli iyice kendini aşmış, ChatGPT 4 modeliyle az biraz sohbet ettik.
Derin Araştırmacı Yapay Zeka
Son model yapay zeka, önce akıllı cam küresinde gördüğü, büyük veri denizine derinlemesine daldı, didik didik araştırdı ve sonra da söz ettiğim konunun üst başlığını balonla bana gönderiverdi.
Sonra da “Lütfen bana verdiğin başlıkta, kısa bir makale yazar mısın?” diye sordum.
Tamam dedi sohbet balonundan cevapladı, sonra nazlandı sızlandı, ekrandan bu makaleyi yazma ücretini dolar olarak söyledi ve yaptığı bu yeni dört model numaralı işin, üçdabulyu (www) semtinin kenar mahallelerdeki dilberlerinden ayıran çeşitli güzelliklerinden dem vurdu.
Ben de imleç ile sohbet balonuna gem vurdum.
Atladım klavyeme, sağ elimin altında siyah suni çimli tavlasında hiç sıkılmadan at oynatan kara faremi kırbaçladım.
Parmaklarımın altındaki tıknaz farenin yularını yuvarlayarak her zamanki o ünlü pencereyi tıkladım.
Windows penceresi açılınca, senelerden beri cana yakın dostum, arama motorlarının yüce efendisi, Aziz Google Hazretlerine hemen güncel iş eğilimlerinin gelecekteki durumunu sordum.
Anında yazdı ve dolardan dövizden kapı açmadan cevapladı.
Amma velakin o kadar çok laf etti, o kadar gevezelik yaptı ki hangi yanıtı önemli, hangisi önemsiz şaşırdım doğrusu.
Ben olsam birincisi teknoloji ve özellikle yapay zeka, ikincisi ise eğitim ve geliştirme olmak üzere, gelecekte iş hayatını etkileyecek iki eğilim için önceden kapı almak gerekiyor derim.
İş Dünyasında Yapay Zeka Eğilimleri
- Genel küresel ekonomik krizin, kısa vadede kötü durumda olsa da, orta vadede iyileşeceği ancak, iyileşmeden önce artarak kötüleşeceği tahmin ediliyor.
- Önümüzdeki dönemde şirketler, yeni eğilimlere uyum sağlayarak ayakta kalabilir, kazanç sağlayabilir ve işlerini geliştirebilir.
- Yenilik yatırımlarının maliyetinin, kriz sonrasına ertelenecek kadar büyük olması nedeniyle şirketler, uzun vadede köklü yeni düşüncelere harcama yapmak konusunda temkinli davranabilir.
- Yapay zeka eğitimi ve beceri geliştirmeye yönelik yatırımlar ise yakın gelecekte hızlanabilir.
- Şirketlerin rekabette kalabilmeleri son eğilimleri dikkatle ve rikkatle takip etmelerine bağlıdır.
- Yöneticilerin yeni eğilimlere ve krizlere şimdiden hazırlıklı olmaları gerekir.
Güncel Yapay Zeka Gelişmeleri
- Şirketler, gelecekte ayakta kalabilmek için, üretim ihtiyaçlarında ve diğer faaliyetlerinde müşterinin ilgisini çeken yapay zekayı şimdiden uyguluyor.
- Müşterilerin satın aldığı birçok ürün ve hizmet ile yapay zeka bütünleştiriyor.
- Yöneticiler son zamanlarda yeni işe alınan çalışanlarda nitelik ve beceri eksikliğinden şikayet etmektedir. Buna karşılık yapay zeka, neredeyse her şirket için müşteri deneyimini ve işle ilgili sıradan faaliyetleri yaratma ve kendiliğinden yapabilme gücünü veriyor.
- Yapılan işin teknik yönlerini yürütmek, örneğin kod yazmak, araştırma yapmak veya veri yönetimini hızlandırmak, giderek uygun fiyatlı oluyor.
Bununla beraber, insan dokunuşu gerektiren bütün işler ve farklı görevler için sosyal becerilerden yararlanma yeteneği gerekiyor.
Bu nedenle şirketler, iş hayatında talep edilecek temel yetkinlikler konusunda, müşterilerle iletişim, kriz yönetimi, çatışma yönetimi ve satış teknikleri ile birlikte, yapay zeka gibi teknolojiler ile çalışanların becerilerini geliştirmeye yönelik eğitim yatırımlarını arttırıyor.
İş görüşmelerinde artık klasik mülakat soruları yerine; her görev için gereken yetkinliklere sahip farklı adayların seçilmesi ile kapsayıcılık ve çeşitliliği vurgulayan işe alımlar, güçlü eğilim olmaya devam ediyor.
Yetkin yöneticiler, geleceğe kapı açan eğilimler ile kendi sahalarına yaklaşan rakiplerin tehlikeli taşlarını fark ederek buna göre kapı tutuyorlar.
Şen ve esen kalın.
Kaynaklar
https://www.turkmenkitabevi.com.tr/kitap/satis-arkadasiniz-erdogan-taskin-9786054259298
https://thebossmagazine.com/top-business-trends-to-watch-in-2024-beyond
https://www.amazon.com/Generative-AI-Practice-Artificial-Intelligence
Mustafa Suleyman with Michael Bhaskar, The Coming Wave: AI, Power and the 21th Century’s Greatest Dilemma, The Bodley Head, London, 2023.